ΑΣΥ ΠΓΝΙ:"Ο covid αντιμετωπίζεται σαν "απλή γριπούλα" στο ΠΓΝΙ"

 


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (Α.Σ.Υ.) ΠΓΝΙ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΦΥΡΙΞΕ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ….ΛΟΓΩ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


ΣΤΟ ΠΓΝΙ Ο ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΣΑΝ …ΑΠΛΗ ΓΡΙΠΟΥΛΑ

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (Α.Σ.Υ.) ΠΓΝΙ  σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει αναλυτικά :

«Μια απλή γριπούλα είναι, εάν δεν έχει βαριά αναπνευστικά συμπτώματα διαχειριστείτε το στην κλινική σας»…. Αυτή είναι η απάντηση των υπευθύνων των ΜΕΛ του ΠΓΝΙ, σχεδόν σε κάθε αίτημα κλινικών του νοσοκομείου για διακομιδή θετικών στον covid με υψηλή μεταδοτικότητα ασθενών. Ο κίνδυνος ενδοκλινικής διασποράς από ασθενείς με υψηλή μεταδοτικότητα, υποτιμάται πλήρως. Κορυφώνεται το δράμα των πρωτοκόλλων λάστιχο που ζήσαμε 2 χρόνια οι υγειονομικοί σε όλα τα νοσοκομεία. Κορυφώνεται και η «προσαρμογή» της επιστήμης στα πολιτικά προτάγματα και στις «αντοχές» της οικονομίας.


Αυτή η «φτιαχτή» υποτίμηση του κινδύνου εδράζεται στην τραγική έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Η ανάγκη για κλείσιμο της 3ης ΜΕΛ πριν 1 μήνα  για να ανοίξει μια αίθουσα χειρουργείου ( η 6η από τις 8) και το προσωπικό να καλύψει τεράστια κενά όπου υπάρχουν, οδήγησε να γίνει η «ανάγκη φιλοτιμία», οπότε ελλείψει κλινικής για νοσηλεία των θετικών ασυμπτωματικών, υψηλής μεταδοτικότητας ασθενών….. βαφτίστηκε ο κίνδυνος αμελητέος και διαχειρίσιμος από τις κλινικές.


Και αυτό παρά την ύπαρξη μιας και μόνης γραπτής οδηγίας της Επιτροπής Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων που υπάρχει διαθέσιμη στους υγειονομικούς στο ΠΓΝΙ από 22 Φεβρουαρίου (επισυνάπτεται) και η οποία αναφέρει: «Αναφορικά με ασθενείς που νοσηλεύονται σε κλινικές του ΠΓΝΙ ή και ΜΕΛ και έχουν δύο (2) διαδοχικά θετικά PCR tests  σε υψηλούς κύκλους (άνω των 32-34 ) ενδεικτικό χαμηλής μεταδοτικότητας, εφόσον δεν έχουν συμπτώματα και σημεία από το αναπνευστικό ή σοβαρή νόσο του αναπνευστικού (…….)δύνανται κατά περίπτωση και μετά από επικοινωνία μεταξύ των θεραπόντων να νοσηλεύονται στα ειδικά για την νόσο τους Τμήματα.»  Σε απλά ελληνικά στις κλινικές κατά περίπτωση προτείνεται να νοσηλεύονται ασθενείς με χαμηλή μεταδοτικότητα, μετά από 2πλό έλεγχο με PCR με την μεταδοτικότητα να αποτελεί το πρώτο κριτήριο στον αλγόριθμο λήψης απόφασης.


Η παραπάνω λογική της οδηγία της ΕΝΛ, παραβιάζεται και καταλήγει απλά ένα «φύλλο συκής» για να μπορεί η διοίκηση να υποστηρίζει: «Εγώ φρόντισα να υπάρχει οδηγία, τώρα εάν αυτή δεν τηρείται….Ο έλεγχος της τήρησης των οδηγιών όμως ποιανού αρμοδιότητα είναι;;; Των διευθυντών των κλινικών» Κι εδώ αρχίζει να φαίνεται η πλήρης επιστροφή στην πρότερη «κανονικότητα» του ΠΓΝΙ. Ο κάθε διευθυντής αποφασίζει για την κλινική του με βάση τους συσχετισμούς ισχύος και την δυνατότητα να επιβάλλει τις αποφάσεις του. H πανδημία που ένωσε τις κλινικές σε κοινό τρόπο αντιμετώπισης του κινδύνου.…έληξε.


Το πρόβλημα βέβαια που προκαλείται στις υποστελεχωμένες κλινικές από την νοσηλεία μεταδοτικών ασθενών με covid, αναγνωρίστηκε επίσημα. Πριν 10 ημέρες συνεδρίασε η επιτροπή covid του ΠΓΝΙ για να εξετάσει την δυνατότητα ξαναανοίγματος της 3ης ΜΕΛ. Η απάντηση ήταν αφοπλιστική: «δεν έχουμε νοσηλευτικό προσωπικό για όλες τις λειτουργίες του ΠΓΝΙ. Διαλέξτε: ή ΜΕΛ ή αίθουσες χειρουργείου και λειτουργία άλλων τμημάτων» και η υπόθεση έκλεισε εκεί. Βέβαια η επιλεκτική ευαισθησία της νοσηλευτικής διεύθυνσης των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ, επιτείνει το πρόβλημα, καθώς δεν σταματάνε οι μετακινήσεις, αποσπάσεις, μετατάξεις νοσηλευτών σε αλλότρια καθήκοντα. Άλλωστε σε ένα μήνα γίνονται εκλογές στον σύλλογο.  


ΓΕΓΟΝΟΤΑ.


1. Τέλος Φεβρουαρίου παραπέμπεται στην Ψυχιατρική κλινική του ΠΓΝΙ ασθενής με covid από την Πάτρα, καθώς η ψυχιατρική κλινική του ΠΓΝΡίο δεν δέχεται περιστατικά λόγω εκτεταμένης ενδοκλινικής διασποράς. Ο ασθενής εμφανίζει στο PCR υψηλή μεταδοτικότητα (20κύκλους), έχει πρόβλημα συμμόρφωσης στα μέτρα προστασίας, αλλά οι υπεύθυνοι των ΜΕΛ αρνούνται την διακομιδή που ζητάνε οι ψυχίατροι σε 2 συνεχόμενες αιτήσεις διακομιδής. Με συνδικαλιστική παρέμβαση στην 6η ΥΠΕ και με επιχείρημα ότι «παίζεται στα ζάρια» η λειτουργία και 2ης ψυχιατρικής κλινικής στην 6η ΥΠΕ, δίνεται εντολή στην διοίκηση του ΠΓΝΙ να διακομιστεί ο ασθενής σε ΜΕΛ. Παρά την παρέμβαση αυτή, 2 ημέρες μετά ο ασθενής επιστρέφει στην ψυχιατρική με αρνητικό rapid test και όχι 2 συνεχόμενα PCR όπως προτείνουν οι οδηγίες της ΕΝΛ…..


2. Αρχές Απρίλη στην αιματολογική κλινική ταυτοποιούνται ασθενείς θετικοί στο covid. Παρ΄ότι η κλινική έχει ρητά εξαιρεθεί από την νοσηλεία θετικών περιστατικών λόγω της νοσηλείας πολύ ευάλωτων ασθενών, χρειάστηκε η πίεση της διεύθυνσης της κλινικής, του προσωπικού και των συνοδών για να διακομιστεί ασθενής στην ΜΕΛ και άλλοι να σταλθούνε σπίτι τους.


3. Οι χειρουργικές και παθολογικές κλινικές (όπως και όλες οι κλινικές των χειρουργικών και παθολογικών τομέων) νοσηλεύουν σταθερά μεγάλο αριθμό θετικών ασθενών σε ασφυκτικά γεμάτες κλινικές, λόγω της τεράστιας πίεσης για χειρουργεία και νοσηλείες ασθενών. Καθημερινά στο ΠΓΝΙ νοσηλεύονται 10-15 θετικοί ασθενείς σε όλες τις κλινικές. Η χωροταξία και η υποστελέχωση των κλινικών σε νοσηλευτικό προσωπικό, απαγορευτική για κάθε μορφής ασφαλούς συνδυαστικής νοσηλεία covid μαζί με non covid περιστατικά. Χώρια που οι 2 νοσηλευτές στην βάρδια πρέπει μαζί με τα άλλα καθήκοντά τους να κάνουν και τον φύλακα….. κι αν ξεφύγει κανείς, πέφτουν ποινές περικοπής μισθού.


4. Αρχές Απρίλη, ασθενής με ψυχιατρικό πρόβλημα, βαρύ καρδιολογικό ιστορικό και θετικός στον covid με ήπια συμπτώματα, παραπέμπεται από το ΓΝΧατζηκώστα χωρίς παθολογική εξέταση και εισάγεται στην κλειστή ψυχιατρική κλινική. Με 2 συνεχόμενα PCR στους 20 κύκλους δηλ. υψηλής μεταδοτικότητας, ελλείψει δυνατότητας για κάποιας μορφής περιορισμό λόγω του καρδιολογικού ιστορικού (ώστε να απομονωθεί) και λόγω έλλειψης παροχής οξυγόνου στην ψυχιατρική κλινική, ζητείται η διακομιδή στην ΜΕΛ και απορρίπτεται τρεις συνεχόμενες φορές και η ασθενής παραμένει μέχρι και σήμερα στην κλειστή ψυχιατρική κλινική.


Η κατάσταση αυτή στο ΠΓΝΙ είναι επικίνδυνη και έχει πιέσει αφόρητα το σύνολο των κλινικών. Ο κίνδυνος ενδοκλινικής διασποράς από τους θετικούς, υψηλής μεταδοτικότητας  ασθενείς αθροίζεται στον κίνδυνο από τους συνοδούς επισκέπτες οι οποίοι μπορούν ανεξέλεγκτα να μπουν και να κινούνται στο αφύλακτο ΠΓΝΙ . Η άρση των μέτρων από την κυβέρνηση λόγω έναρξης τουριστικής περιόδου, την στιγμή που η διασπορά στην κοινότητα αλλά και οι σκληροί δείκτες διασωληνώσεων και θανάτων είναι ιδιαίτερα υψηλοί, θα αυξήσουν τον κίνδυνο ενδοκλινικής διασποράς. Το τσακισμένο προσωπικό του ΠΓΝΙ που δεν έχει πάρει ανάσα θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο. Και όμως η 6η ΥΠΕ την περασμένη Παρασκευή διοργάνωσε μαζί με τον ΟΔΙΠΥ ΑΕ στα Γιάννενα, επιμόρφωση στελεχών της νοσηλευτικής Διεύθυνσης, για την αύξηση της ποιότητας νοσηλευτικής φροντίδας!!!


Το επιχείρημα των αρνητών του covid «είναι μια απλή γριπούλα», έχει γίνει το επίσημο επιστημονικό moto στο ΠΓΝΙ…. επειδή βολεύει πολιτικά. Την ίδια στιγμή που ο covid αντιμετωπίζεται ως απλή γρίπη, δεκάδες συνάδελφοι που δεν εμβολιάστηκαν μένουν σε αναστολή εκτός κλινικών και αντιμετωπίζονται ως επικίνδυνοι οι οποίοι «δεν σέβονται την επιστήμη» και όσοι γύρισαν λόγω νόσησης τιμωρούνται και μετακινούνται σε κλινικές που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο. Ο σύλλογος εργαζομένων σε πλήρη εκφυλιστική αδράνεια, επειδή πρέπει να στηριχτεί η κυβέρνηση και το αφήγημά της.


Καλούμε τους συναδέλφους να μην κάνουν βήμα πίσω από την ανα κλινική διεκδίκηση της πλήρους στελέχωσης και της ασφάλειας των ασθενών και των ιδίων. Ο επιστημονικός εκφοβισμός προς το προσωπικό αλλά και τους προϊσταμένους «εσείς δεν είστε επιστημονικά καταρτισμένοι, δεν μπορείτε να έχετε άποψη για την ασφάλεια σας….» γίνεται μόνο και μόνο για να συγκαλυφθούν οι τεράστιες ευθύνες  για την υποστελέχωση των κλινικών και να σημάνει μια κάλπικη επιστροφή στην κανονικότητα. Για να συνεχιστεί η λειτουργία του νοσοκομείου-επιχείρηση και να λάβει το πολιτικό τρόπαιο της «εξαφάνισης» της πανδημίας η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της στο ΠΓΝΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]