Επιστολή στον Υπουργό για «Μείωση του Φ.Π.Α. στο νερό»

 


«Μείωση του Φ.Π.Α. στο νερό»     


Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Εκ μέρους της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τα παρακάτω:

Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. εκπροσωπώντας 122 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας μας που είναι κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις έθεσε υπόψη σας σε συναντήσεις και έγγραφα, από το 2020 ακόμα, αίτημα για μείωση του Φ.Π.Α. στο νερό στον συντελεστή 6%. Μέχρι σήμερα το αίτημά μας που στοχεύει στην ελάφρυνση των καταναλωτών δεν έγινε αποδεκτό. 

Σήμερα, ωστόσο, φαίνεται ότι η οικονομική συγκυρία είναι κατάλληλη για την ικανοποίηση του αιτήματός μας. Η αύξηση των τιμών σε όλο το φάσμα των αγαθών λόγω της διεθνούς αύξησης των πρώτων υλών, των μεταφορικών, της ενέργειας και του γεωπολιτικού προβλήματος στην Ουκρανία μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και επιδεινώνει την οικονομική τους κατάσταση. 

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα ότι θα κατατεθεί άμεσα συμπληρωματικός προϋπολογισμός κι εξετάζεται η μείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα ως μέτρο ενίσχυσης των καταναλωτών. Για τον λόγο αυτό κι επειδή θεωρούμε ότι το νερό που είναι αγαθό ζωτικής σημασίας για την κοινωνία δεν μπορεί να υπάγεται σε υψηλό συντελεστή Φ.Π.Α. επαναφέρουμε το αίτημά μας για μείωση του Φ.Π.Α. στο νερό. 

Ειδικότερα ζητάμε:

Μείωση με μόνιμο χαρακτήρα του συντελεστή Φ.Π.Α. για το νερό στον χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α. 6% δεδομένου ότι μέχρι σήμερα στα έσοδα των Δ.Ε.Υ.Α. εφαρμόζεται για την αξία νερού συντελεστής 13%. Στόχος της ρύθμισης είναι η ανακούφιση πολιτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν μεγάλη οικονομική δυσπραγία.

Ποσοτικοποιώντας το αίτημά μας σύμφωνα με μελέτη που σάς έχουμε αποστείλει το ποσό που αντιστοιχεί στην προτεινόμενη μείωση στο σύνολο των φορέων ύδρευσης στην Ελλάδα (Δ.Ε.Υ.Α., ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και Δήμοι) για το σύνολο των πολιτών της Χώρας, ανέρχεται σε μόλις 44,17 εκ. €, που αποτελεί το 0,022% του συνολικού ΑΕΠ της Χώρας, στοιχείο που καταδεικνύει ότι η αιτούμενη μείωση στον κατώτερο συντελεστή για το σημαντικότερο αγαθό για τον άνθρωπο, που είναι το νερό, είναι εφικτή. 

Αντιθέτως, η εν λόγω μείωση θα απέφερε σε κάθε δημότη μείωση της τάξης του 4,17% επί της συνολικής τιμής του νερού, στοιχείο που αποδεικνύει, ότι θα συνέβαλε στην μείωση του κόστους ζωής των πολιτών της Χώρας, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα στα οικονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ως καθ΄ύλη αρμόδιο για τις Δ.Ε.Υ.Α. Υπουργείο, συμμερίζεται την αγωνία των Δ.Ε.Υ.Α. για στήριξη των καταναλωτών και συνηγορεί στο αίτημά μας όπως προέκυψε και από την τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα στη Γενική Συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. στις 12 Νοεμβρίου 2021. 

Τέλος, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας ότι σε καμιά περίπτωση οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν την συγκεκριμένη δραματική συγκυρία, αλλά επειδή ως κοινωφελείς επιχειρήσεις έχουν υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης ζητούν την μείωση του ΦΠΑ στο νερό με μοναδικό στόχο την κοινή ωφέλεια.

Ευχαριστώντας εκ των προτέρων,



          Με εκτίμηση


 

Για το Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

                            

 Γιώργης Χ. Μαρινάκης

   Δήμαρχος Ρεθύμνης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]