ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Μεγάλη έρευνα! Τι λένε για κρίση & ενέργεια οι Έλληνες


 Πολύς λόγος γίνεται για την ενεργειακή μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Όσοι παίρνουν τις αποφάσεις, λένε ό,τι πρέπει αυτή η μετάβαση να είναι και δίκαιη. Είναι όμως ή την πληρώνουν (πάλι) οι καταναλωτές;


Η συζήτηση για την ενεργειακή μετάβαση είχεξεκινήσει πολύ πιο πριν από την ενεργειακή κρίση και οι καταναλωτές πλήρωναν ήδη στους λογαριασμούς ενέργειας που λάμβαναν και λαμβάνουν παγκοσμίως ένα ποσό για τις λεγόμενες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για τη δημιουργία υποδομών που θα οδηγήσουν τελικά (αυτός ήταν ο στόχος) στη μείωση των ενεργειακών εξόδων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.




Όσοι ξέρουν, το εφαρμόζουν & γλιτώνουν λεφτά. Το υπόλοιπο 49% ;


- Μόνο το 51% γνωρίζει λύσεις για μείωση του ενεργειακού κόστους

- 49% του κοινού θέλει μα δεν γνωρίζει πώς – Ανάγκη ενημέρωσης

- 75% λένε να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα τις διαθέσιμες ΑΠΕ της

- 66%, επιλέγει ανακαίνιση με στόχο  ενεργειακή εξοικονόμηση

- 53% επιλέγει  την αυτο- παραγωγή ενέργειας για ιδιοκατανάλωση


Η ομάδα του 4green, ακολουθώντας τις ανάγκες των πολιτών, ψάχνει, εντοπίζει και βρίσκει διαρκώς λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων, όχι μόνο τώρα με την ενεργειακή κρίση, αλλά και νωρίτερα. Η εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι modus vivendi για την ομάδα μας.


Οι πολίτες θέλουν τις ΑΠΕ & πληρώνουν για αυτές, αλλά…


Η αλήθεια είναι ό,τι οι πολίτες δεν δυσανασχέτησαν για αυτό το πρόσθετο έξοδο στους λογαριασμούς τους. Ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα, η οποία ταλαιπωρείται εδώ και πάνω από 10 χρόνια από μία οικονομική κρίση που δεν έχει τέλος. Πολλοί γνωρίζουν ό,τι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (οι γνωστές ΑΠΕ) είναι το μέλλον και μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στο τελικό ζητούμενο που δεν είναι άλλο από την εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους τους τομείς.





Παρά ταύτα, οι πολίτες στην Ευρώπη ακούν συνέχεια από αρμόδια χείλη ό,τι πρέπει να γίνουν κάποια βήματα, να δημιουργηθούν υποδομές, να ενημερωθούν οι πολίτες για το σπουδαίο του όλου πράγματος. Ειδικά, σε χώρες, όπως η Ελλάδα, μία μεσογειακή χώρα που έχει ήλιο και άνεμο όλο το χρόνο, ποιος είναι αυτός που δεν θα ήθελε να δει τις ΑΠΕ να αναπτύσσονται και να γίνονται σημαντικό μέρος της ζωής μας; Κι όμως, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, οι πολίτες ακούν μόνο λόγια και μεγαλεπήβολα σχέδια (πολλά «θα» μαζεύτηκαν).




Έρευνα αποκαλύπτει τα «θέλω» των πολιτών & τις αδυναμίες των αρμοδίων!


Η πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική για το ποιος ευθύνεται για την ενεργειακή κρίση, για το τι θέλουν οι πολίτες της χώρας μας, σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση στις ΑΠΕ, αλλά και το τι πιστεύουν πως γίνεται.


8 πορίσματα της Έρευνας - Οι απαντήσεις «φωνάζουν» για δράση τώρα!

Οι εθνικές και οι ευρωπαϊκές πολιτικές αποτελούν την κύρια αιτία αυτής της κρίσης.

 

Ποτέ δεν ήταν πιο ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε ανανεώσιμη, οικονομικά προσιτή ενέργεια για όλους.

 

Το 60% πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί υψηλή προτεραιότητα σε πολιτικό επίπεδο στην ενεργειακή μετάβαση και τις ΑΠΕ.

 

Το 65% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η ζωή τους έχει ήδη επηρεαστεί από τις αυξήσεις στις ενεργειακές τιμές, ενώ το 80% περιμένει ότι η τρέχουσα κρίση θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής τους.

 

Οι πολίτες της χώρας είναι κυρίως υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι τοπικές κοινωνίες θέλουν να επενδύσουν σε αυτές.

 

75% θεωρούν σημαντικό για την Ελλάδα να εκμεταλλευτεί το διαθέσιμο δυναμικό ανανεώσιμης ενέργειας για να ανταπεξέλθει στην κρίση.

 

Το 66% επέλεξε την ανακαίνιση σπιτιού για καλύτερη ενεργειακή απόδοση, ενώ το 53% επέλεξε την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) με στόχο την παραγωγή ενέργειας για ιδιοκατανάλωση.

 

Μόνο το 51% του δείγματος δηλώνει ότι γνωρίζει με βεβαιότητα τρόπους για να μειώσει το ενεργειακό κόστος και ότι όσοι το έχουν περισσότερο ανάγκη δεν ξέρουν πώς να το κάνουν, καθιστά σαφέςότι ακόμα υπάρχει αρκετό περιθώριο για αποτελεσματικότερη ενημέρωση και υποστήριξη του κοινού στο κομμάτι αυτό.

 

Η ομάδα του 4green στηρίζει την ανάγκη για εξοικονόμηση & προτείνει λύσεις!


Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για το ποιος ευθύνεται για οποιαδήποτε κρίση, είτε αυτή είναι ενεργειακή, είτε οικονομική, είτε οποιασδήποτε άλλης μορφής. Θέλουν λύσεις. Λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων, μα και ποιότητα ζωής. Δεν είναι λύση στον 21ο αιώνα η επιστροφή στην εποχή των κεριών. Σε έναν σύγχρονο, δίκαιο κόσμο, δεν έχει θέση η ενεργειακή φτώχεια.




Η ομάδα του 4green πιστεύει ακράδαντα ό,τι η εποχή της ενεργειακής μετάβασης είναι αναγκαιότητα. Πιστεύει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, γιατί πολύ απλά αυτές μπορούν να συμβάλλουν σε ακόμα μεγαλύτερες λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων. Για αυτό και ψάχνουμε, εντοπίζουμε και σας παρουσιάζουμε άρθρα με προτάσεις εξοικονόμησης.


Παράλληλα, πιστεύουμε πως είναι σημαντικό να γίνει κτήμα όλων μας ό,τι η επίτευξη του τελικού στόχου περνά μέσα από την ομαδική προσπάθεια. Πολίτες, επιχειρήσεις και αρμόδιες αρχές που παίρνουν τις αποφάσεις μπορούν όλοι μαζί να πετύχουν. Οι Έλληνες άλλωστε έχουμε αποδείξει πολλές φορές στην Ιστορία μας ό,τι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα.


Υπάρχει λύση και είναι απόλυτα εφικτή. Αυτή δεν είναι άλλη από το συνδυασμό ανανεώσιμης ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας. Είναι η καλύτερη επιλογή για να έχουμε ενεργειακή ασφάλεια. Όπως αποδεικνύεται και στην έρευνα της Greenpeace, αν συνδυαστούν τα παραπάνω, τότε η συνολική ενεργειακή ζήτηση στη χώρα μας, μπορεί να μειωθεί ως και 25% μέχρι το 2030. Το έτος αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς έχει συζητηθεί πολλές φορές ως έτος ορόσημο για τερματισμό της κλιματικής κρίσης που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε.

  4green.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]