Γ. Στύλιος: Η ροή της εφοδιαστικής αλυσίδας παραμένει αδιατάρακτη



Στα μέτρα που λαμβάνει η χώρα μας για τη στήριξη της επισιτιστικής επάρκειας αναφέρθηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Στύλιος, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, κ. Χάρη Καστανίδη.

Ο κ. Στύλιος υπογράμμισε ότι η ροή της εφοδιαστικής αλυσίδας παραμένει αδιατάρακτη, όπως ήταν πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. «Θέλοντας όμως να ενισχύσουμε και να εγγυηθούμε την επισιτιστική επάρκεια της χώρας, προχωρήσαμε στη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας με αντικείμενο την καθημερινή εκτίμηση της κατάστασης και την κατάθεση προτάσεων».

Συμπλήρωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, κάνουν εισηγήσεις και προτείνουν εναλλακτικές αγορές για προϊόντα, όπου η χώρα μας κάνει σημαντικές εισαγωγές από Ουκρανία και Ρωσία. Όπως π.χ. για το μαλακό σιτάρι, τον αραβόσιτο, τους ελαιούχους σπόρους, καθώς και για λιπάσματα.

Ο υφυπουργός ανέφερε πως «σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα κύρια αγροτικά προϊόντα που εισάγουμε από Ουκρανία και Ρωσία είναι το μαλακό σιτάρι σε ποσοστό 30% και ο αραβόσιτος σε ποσοστό 26%. Αντίθετα, στα δημητριακά και στα έλαια, ο όγκος των εισαγωγών είναι πολύ μικρός».


Σχετικά με τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη πάρει η κυβέρνηση ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «νομοθετήσαμε τη δημιουργία συστήματος υποχρεωτικής καταγραφής για τα αποθέματα γεωργικών προϊόντων, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και να εξασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια της χώρας». 

Άνοιξε ήδη η σχετική πλατφόρμα όπου υποχρεούνται όλες οι επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας να δηλώσουν τα αποθέματα που αφορούν πρώτες ύλες, παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά, άλευρα κ.ά.

Ακόμη, «εξασφαλίσαμε από το αποθεματικό κρίσης που ενεργοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 26 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που μπορεί να συμπληρωθεί από εθνικούς πόρους και να κατευθυνθεί στην ενίσχυση διαφόρων κατηγοριών, όπως για παράδειγμα οι ζωοτροφές και τα λιπάσματα». 

Ο κ. Στύλιος πρόσθεσε πως, «δίνουμε πάνω από 45 εκατομμύρια ευρώ στους κτηνοτρόφους για τις ζωοτροφές με βάση τον τζίρο του 2021. Αναφέρθηκε ακόμη στο Στρατηγικό Σχέδιο της κυβέρνησης για την ΚΑΠ 2023-2027, το οποίο, σε ό,τι αφορά τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, επιχειρεί μια μεγάλη στροφή στην ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

Παράλληλα, για την μεταβατική περίοδο 2021 – 2022 δίνουμε κίνητρα για την παραγωγή ζωοτροφών καθώς «έχουμε τροποποιήσει τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και στηρίζονται τα κτηνοτροφικά φυτά, τα ψυχανθή, οι μηδικές, όλα αυτά που χρειάζονται και είναι απαραίτητα και βασικά για την κτηνοτροφία» σημείωσε. 

Επίσης, λόγω των συνθηκών που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, για πρώτη φορά γίνονται εισηγήσεις στο υπουργείο για την προσθήκη και του αραβοσίτου στις συνδεδεμένες, με τον ΥφΑΑΤ να θυμίζει πως «στο σχέδιο που καταθέσαμε τον Δεκέμβριο στις συνδεδεμένες ενισχύσεις εντάχθηκαν για πρώτη φορά το κριθάρι και το μαλακό σιτάρι, πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος». 

Ο υφυπουργός τόνισε ακόμα πως το Υπουργείο, σε συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναστέλλει προσωρινά το μέτρο της αγρανάπαυσης, το οποίο αφορά 380.000 στρέμματα. Οι δικαιούχοι ωστόσο θα συνεχίσουν να λαμβάνουν όσα έπαιρναν.

Ακόμη, το ΥπΑΑΤ δίνει προτεραιότητα στην προώθηση των καλοκαιρινών καλλιεργειών για τις οποίες υπάρχει ακόμα χρόνος, όπως είναι ο αραβόσιτος, η μηδική και η σόγια. Εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση προς όφελος των συγκεκριμένων καλλιεργειών. «Ειδικά για το ηλιέλαιο, αν και αυτή τη στιγμή υπάρχει επάρκεια, δεχόμαστε εισηγήσεις να γίνει μια ανακατεύθυνση καλλιεργειών που πήγαιναν από το βιοκαύσιμο ώστε να στραφούν για την παραγωγή ηλιελαίου  το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα τρόφιμα» σημείωσε ο κ. Στύλιος. 

Αναφορά, επίσης, έκανε και στην σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Κρίσεων Επισιτιστικής Ασφάλειας. Σκοπός του μηχανισμού είναι η διεξοδική χαρτογράφηση των τρωτών σημείων της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, συστάθηκε στο ΥΠΑΑΤ ειδική ομάδα εργασίας με αντικείμενο την εκτίμηση της κατάστασης και την κατάθεση προτάσεων. Η ομάδα αυτή, διευκρίνισε ο κ. Στύλιος ότι «απαρτίζεται από παράγοντες θεσμικούς, υπηρεσιακούς του Υπουργείου, ειδικούς πάνω στα θέματα και στα αντικείμενα τα οποία συζητούν.»


Η κυβέρνηση εξασφάλισε από το αποθεματικό κρίσης που ενεργοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 26 εκατ. ευρώ


Απατώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, αναφορικά με επιπλέον μέτρα στήριξης για την οικονομική ενίσχυση αγροτών και κτηνοτρόφων ο Υφυπουργός, Γ. Στύλιος ανέφερε:


«Σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και βοηθήσαμε τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις να ανταπεξέλθουν, σεβόμενοι το σύνολο της κοινωνίας και λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά μας όρια».


Όπως επεσήμανε ο κ. Στύλιος η κυβέρνηση εξασφάλισε από το αποθεματικό κρίσης που ενεργοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 26 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που μπορεί να συμπληρωθεί από εθνικούς πόρους και να κατευθυνθεί στην ενίσχυση διαφόρων κατηγοριών, όπως είναι οι ζωοτροφές και τα λιπάσματα.


Πρόσθεσε ακόμη πως «η Ελλάδα, είναι η πρώτη χώρα που θεσμοθέτησε την ίδρυση Ειδικού Ταμείου Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση». Επιπρόσθετα υπενθύμισε πως στο σχέδιο που κατάθεσε το ΥΠΑΑΤ τον Δεκέμβριο στις συνδεδεμένες ενισχύσεις εντάχθηκαν για πρώτη φορά το κριθάρι και το μαλακό σιτάρι, χωρίς να ξέρει η κυβέρνηση ότι θα ερχόταν πόλεμος. 


Κλείνοντας την εισήγησή του ο Υφυπουργός ανέφερε πως «έχουμε δύο εργαλεία που βοηθούν και δίνουν ρευστότητα στους παραγωγούς μας και στους κτηνοτρόφους μας. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το Ταμείο Μικρών Δανείων. Στο Ταμείο Εγγυοδοσίας έχουμε 480 εκατομμύρια που μπορούν να απευθυνθούν στις τράπεζες και να πάρουν χρήματα οι παραγωγοί μας. Το Ταμείο Μικρών Δανείων αφορά δάνεια από 3.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ.» Ξεκαθάρισε, ακόμα, πως δεν απαιτούνται εγγυήσεις από τους παραγωγούς και πως μέσα στον Απρίλιο θα προχωρήσει η υλοποίηση του μέτρου. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]