Πασχαλινό μήνυμα του Δημάρχου Ιωαννίνων και του Περιφερειάρχη Ηπείρου


 Πασχαλινό μήνυμα του Δημάρχου 


«Πάσχα Κυρίου Πάσχα. Πάσχα πανσεβάσμιον ημίν ανέτειλε». Αλλά να το πούμε εξ αρχής: Δεν πρόκειται για μια απλή γιορτή. Είναι «η μία των Σαββάτων, η βασιλίς και κυρία, εορτή εορτών και πανήγυρις εστί πανηγύρεων». Και πάνω απ΄όλα είναι ένα μ ή ν υ μ α άφθαρτο από το χρόνο, αν  και συχνά – συχνότατα δυστυχώς  ανεπίδοτο: «Αναστάσεως ημέρα και λαμπρυνθώμεν τη πανηγύρει και αλλήλους περιπτυξώμεθα».

Ένα μήνυμα διαρκές και πανανθρώπινο. Ένα μήνυμα δυστυχώς περισσότερο από επίκαιρο σήμερα που το εφιαλτικό χνώτο της βίας διεμβολίζει για μια ακόμη φορά αναπάντεχα την οικουμένη ολόκληρη.

Αλλά και σε αυτό το σκότος που διανύουμε το μήνυμα της Ανάστασης  και μόνο μπορεί να δώσει μια αύρα ανακούφισης στις μέρες μας.  «Χριστέ, ο τάφος σου, η πηγή της ημών αναστάσεως». Ανάσταση μια λέξη απλή, αλλά ταυτόχρονα και μεγαλειώδης. Και κάτι περισσότερο. Εξαιρετικά επίκαιρη. Αρκεί να θυμόμαστε ότι το χαρμόσυνο νέο μιας  Ανάστασης  προϋποθέτει τον προηγηθέντα θάνατο. Που σημαίνει ότι και η  ελπίδα  προϋποθέτει την απελπισία. Όπως και η ημέρα προϋποθέτει τη νύχτα .

Πράγματι ίσως πρέπει να δεχτούμε ότι καμιά δυστυχία, τόσο για το άτομο, όσο και για μια κοινότητα, τελικά δεν καταλήγει πάντοτε ανώφελη. Και η πιο ανυπόφορη μπορεί να οδηγήσει σε μια σωτήρια εγρήγορση. Τόσο ο άνθρωπος όσο και οι κοινωνίες μπροστά στο κίνδυνο του αφανισμού μπορούν να αναδειχτούν σε ήρωες. Διαθέτουν, θα λέγαμε δίκην γονιδιακής καταβολής την αντίσταση κατά του αφανισμού τους. Έτσι μετά από μια απαξίωση των πάντων  μπορούν – και οφείλουν – να επιχειρήσουν τη σωτήρια θέσμιση νέων αξιών προκειμένου να επιβιώσουν. 

Ο άνθρωπος γνωρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση σε  ένα πρόβλημα  μέσα στις συμπεριφορές που το γέννησαν. Πρέπει συνεπώς να αλλάξει ο τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς ώστε να μπορεί να αναζητηθεί η λύση. Το μήνυμα της Αναστάσεως προφανώς παραμένει απλό, αλλά και μεγαλειώδες : 

«λαμπρυνθώμεν τη πανηγύρει και αλλήλους περιπτυξώμεθα».


Πασχαλινό μήνυμα του Περιφερειάρχη

Ηπείρου Αλέξανδρου  Καχριμάνη

Ηπειρώτισσες, Ηπειρώτες

Φίλοι επισκέπτες της Ηπείρου

Με ανάμικτα συναισθήματα γιορτάζουμε το φετινό Πάσχα.

Τη χαρά της ελευθερίας από την πανδημία του κορωνοϊού, σκιάζει  η βαριά σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και οι μεγάλες επιπτώσεις του σε όλο τον κόσμο. 

Η σκέψη μας βρίσκεται στα εκατομμύρια ξεριζωμένων πολιτών της Ουκρανίας για τους οποίους η Ήπειρος άνοιξε τη φιλόξενη αγκαλιά της.

Οι δύο μεγάλες παγκόσμιες κρίσεις έθεσαν σε δοκιμασία τις αντοχές του πλανήτη και  έκαναν  πιο επιτακτική, πιο άμεση την επίδειξη της μέγιστης δυνατής αλληλεγγύης. 

 Αποδείχτηκε στην πράξη  ότι κανένας, όσο ισχυρός και αν αισθάνεται, τελικά δεν είναι άτρωτος, αλλά χρειάζεται τη στήριξη του διπλανού του, της κοινωνίας γενικότερα.

Αυτό  είναι και το βαθύτερο μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού: 

Η αγάπη είναι εκείνη που ανοίγει το δρόμο για έναν καλύτερο κόσμο, που  μας κάνει καλύτερους ως άτομα και ως κοινωνία. 

Στην ιστορία έχουν καταγραφεί πολλές δύσκολοι περίοδοι. 

Πάντοτε όμως ακολουθούσαν  περίοδοι ειρήνης, ευημερίας και προόδου. 

Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Τα Άγια Πάθη  πρέπει να μας δίνουν   μήνυμα υπομονής, αλλά και  προσμονής  ενός λαμπροφόρου μέλλοντος,  όπως  διδάσκει η Ανάσταση του Θεανθρώπου.

 Οι διαδοχικές παγκόσμιες κρίσεις δεν άφησαν ανεπηρέαστη την πατρίδα μας, την Ήπειρο. 

Αρκετοί από τους σχεδιασμούς μας έμειναν πίσω, καθώς δόθηκε προτεραιότητα στην αντιμετώπιση  των επιπτώσεων της πανδημίας και άλλων  άμεσων αναγκών   για τη βελτίωσης της  καθημερινότητας των πολιτών. 

Παρά ταύτα,  προχωρήσαμε και προχωρούμε μεγάλες παρεμβάσεις που αναδεικνύουν την Ήπειρο, που δημιουργούν ένα ευνοϊκό κλίμα για ανάπτυξη.

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες. Κατανοούμε τις ανησυχίες που υπάρχουν στην κοινωνία. Βλέπουμε την αγωνία των συμπατριωτών μας για το άμεσο μέλλον. 

Όμως σήμερα είναι ημέρα χαράς και διδαγμάτων. Τη σταύρωση του Χριστού ακολούθησε η Ανάσταση. Τα φρικτά πάθη, η χαρά και η αγαλλίαση. 

Η ακολουθία αυτή ισχύει και στη ζωή μας. 

Αυτές τις ώρες ας αφήσουμε στην άκρη ό,τι μας βασανίζει, ό,τι μας ανησυχεί και ας γιορτάσουμε τη μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας,  με ταπείνωση, αγάπη, αλληλεγγύη. Με την προσδοκία για μια πιο δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία, χωρίς διχασμούς και αχρείαστους πολέμους. 

Είθε η φετινή εβδομάδα των παθών να είναι η τελευταία για την πατρίδα μας και τον κόσμο όλο και ο Αναστάς Κύριος να χαρίσει   Ειρήνη, Υγεία, ατομική, οικογενειακή και συλλογική ευτυχία…


Χριστός Ανέστη – Χρόνια Πολλά.



 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]