Ιωάννινα «ΟΥΚΡΑΝΙΑ THE DAY AFTER» ~ Μεγάλο το ενδιαφέρον για την εκδήλωση των Οριζόντων Ηπείρου



Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η πρώτη συζήτηση που διοργάνωσαν οι Ορίζοντες Ηπείρου στην προσπάθεια επιμόρφωσης των πολιτών με μια σειρά πολιτικών και ακαδημαϊκών συζητήσεων με θέματα ευρύτερα των αυτοδιοικητικών ζητημάτων.


Ο κύκλος των εκδηλώσεων - συζητήσεων εγκαινιάστηκε σήμερα με θέμα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τίτλο: «Ουκρανία: The Day After,» με την ανταπόκριση των πολιτών να είναι εντυπωσιακή καθώς η αίθουσα του ξενοδοχείου «THE LAKE HOTEL» γέμισε από πολίτες που ήρθαν να ενημερωθούν και να συμμετέχουν στη συζήτηση με τους κ. Δημήτρη Απόκη, Διεθνολόγο, αρθρογράφο και δημοσιογράφο με ειδίκευση στην αμερικανική εξωτερική πολιτική και κ. Κωνσταντίνο Θ. Λαμπρόπουλο, Ανώτερο Στρατηγικό Αναλυτή , Co-Chair του Athens Hub του ελληνικού παραρτήματος του διεθνούς Οργανισμού Geneva Centre for  Security Policy.


Η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση περιστράφηκε  κυρίως γύρω από την αξιολόγηση των παγκόσμιων συσχετισμών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα δεδομένα στα Βαλκάνια και την επίδραση των όσων συμβαίνων στην Ουκρανία στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Οι δύο βασικοί εισηγητές της εκδήλωσης, αφού ανέλυσαν τα πιο πάνω θέματα, συζήτησαν με τους συμμετέχοντες όλες σχεδόν τις πτυχές του πολέμου στην Ουκρανία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο πως αυτός επηρεάζει την Ελλάδα και τους πολίτες της σε οικονομικό, κοινωνικό, εθνικό και πολιτικό επίπεδο.



Ο κ. Απόκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επηρεάζει ήδη την καθημερινότητα όλων μας, με τις αυξήσεις που βιώνουμε στην ενέργεια, προβλέποντας ότι η ακρίβεια θα μας απασχολεί για πολύ καιρό ακόμα, και μάλιστα πιο έντονα.


Από την πλευρά του ο κ. Λαμπρόπουλος σημείωσε ότι η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία ήρθε να μας θυμίσει τι σημαίνει πόλεμος στην ευρύτερη γειτονιά μας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι, σε αντίθεση με ότι συνέβη στη Γιουγκοσλαβία, σήμερα μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια πιο ευρεία σύρραξη. Τόνισε δε ότι η απόφαση της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για την Τουρκία.


Στις τοποθετήσεις - ερωτήσεις του κοινού κυριάρχησε η αγωνία για τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στην καθημερινότητα όλων μας αλλά και η στάση της Τουρκίας που κάλλιστα μπορεί να επιχειρήσει να μιμηθεί τη Ρωσία αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στα νησιά αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.


Τη συζήτηση συντόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» κ. Σπύρος Ριζόπουλος, ο οποίος αφού καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες, ευχαρίστησε τους δύο εισηγητές για την πολύτιμη συμβολή τους στην ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου, ενώ τόνισε ότι η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να περιορίζεται σε αμιγώς αυτοδιοικητικά ζητήματα, αλλά να είναι μέρος μια συνολικότερης πολιτικής προσέγγισης που αφορά όλους τους πολίτες.

"Η ενημέρωση μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις. Εγκαινιάζουμε έναν κύκλο συζητήσεων από ένα καυτό ζήτημα που πολλοί νόμιζαν ότι δεν μας αφορά, με δύο σπουδαίους ομιλητές τους οποίους και τους ευχαριστώ", τόνισε μεταξύ άλλων.


Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση - συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών παρατάξεων και των δύο βαθμών, όπως ο Γιώργος Ζάψας της παράταξης Κοινό των Ηπειρωτών, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην Δήμαρχος του Δήμου Δωδώνης, Κώστας Κατσανάκης και ο Σπύρος Πάικας, δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ζίτσας με την Αυτοδιοικητική Συνεργασία.


Η εκδήλωση έκλεισε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της παράταξης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]