Για τη Σαρακοστή μίλησε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων ..

 


Ανακοινώνεται στο πλήρωμα της Τοπικής Εκκλησίας ότι κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής οι κατά Κυριακήν Εσπερινές Ομιλίες πραγματοποιούνται στον ιερό Μητροπολιτικό ναό Αγίου Αθανασίου, πόλεως Ιωαννίνων, την ώρα του Κατανυκτικού Εσπερινού στις 6.00 το απόγευμα, υπό τον γενικό τίτλο «Η συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους».

Έτσι λοιπόν, ομιλητής την Κυριακή, 13 Μαρτίου, ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος με θέμα: «Η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή».

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «Μας αξίωσε ο Θεός να φτάσουμε στην ευλογημένη αυτή περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής σπουδάζοντας το στάδιο του πνευματικού αγώνος με την ιδιαίτερη λειτουργική τάξη, τις κατανυκτικές ομιλίες και την πανδαισία των πνευματικών νοημάτων της ταπεινώσεως, της ευχαριστίας, της εγκρατείας, της νηστείας, της προσευχής, της εγρηγόρσεως, της νήψεως, μαζί και της ευλογημένης κατά Θεόν ευποιίας, της επανορθώσεως και της φιλανθρωπίας. Αυτή η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι μια ευκαιρία πνευματικής ανατάσεως και συναντήσεως με τον ίδιο τον Θεό, μέσα στο Πανάγιο Σώμα του Ιησού Χριστού, την Αγία Του Εκκλησία.


Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ονομάζεται έτσι όχι μόνο για τη χρονική της διάρκεια, αλλά και γιατί σε αυτή είναι πιο έντονη η πρακτική εφαρμογή των πνευματικών εργαλείων και των πνευματικών δωρεών στην πνευματική ζωή, στη λειτουργική ζωή, στη θεία λατρεία. Όλα τα εργαλεία που μας παραθέτει η Εκκλησία μας σε αυτόν τον αγώνα είναι απαραίτητα, όχι μόνο νηστεία, όχι μόνο προσευχή, όχι μόνο ψαλμωδία, όχι μόνο ευποιία, αλλά πάντοτε και πάντα σε σύνολο, σε συνδυασμό και σε αναφορά προς τον Ιησού Χριστό. Κανένα από αυτά τα μέτρα, τα εργαλεία αλλά και η χρήση τους δεν είναι αυτοσκοπός, τίποτε από αυτά δεν είναι ικανό να μας σώσει και να μας οδηγήσει στην όντως ζωή.  Κάθε ένα από αυτά είναι σε αναφορά με τον Χριστό, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος και γίνεται μέσο συναντήσεως με τον Χριστό, οικειώσεως με τη Θεία Ενεργεία και Χάρη.

Ο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος αντλώντας από την εμπειρία της Εκκλησίας μας, μας λέει ότι είναι απαραίτητος ο συνδυασμός της προσευχής, της νηστείας και της νήψεως. Συνέστησε στους πνευματικούς πατέρες να εφαρμόζουν αυτά τα πνευματικά φάρμακα μέσα από το μυστήριο της μετάνοιας και της πνευματικής διακονίας, το οποίο επίσης  πρέπει να συνδυάζεται με νηστεία και προσευχή, ώστε να εφαρμόζεται σωστά η Αγιοπνευματική Θεραπευτική αγωγή, για να κινηθούμε με ασφάλεια στο χώρο της Χάριτος και στην οδό της Σωτηρίας.


Η ιερά εξομολόγηση έχει σημαντική θέση και είναι απαραίτητη για να αποθέσουμε το βάρος της αμαρτίας, να αναπτερωθούμε προς τον πνευματικό αγώνα και να ενδυναμωθούμε, έχοντας την πνευματική πληροφορία της συγχωρήσεως αλλά και την συνταγή της σωστής εφαρμογής των σωστικών μέσων και των πνευματικών όπλων. Η πορεία τους είναι πορεία χαρμολύπης, είναι πορεία Σταυροαναστάσιμη, είναι πορεία μέσα από την κοιλάδα του κλαυθμώνος για την πτώση, αλλά είναι και πορεία ελπίδος, μετάνοιας και επιστροφής, πίστεως, νήψεως και προσευχής, βεβαιότητας για την άμετρη αγάπη, το έλεος και την άφατη ευσπλαχνία Του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού».

Η Ιερά Μητρόπολη δίνει ιδιαίτερη σημασία στο θεσμό των Εσπερινών Ομιλιών, γι’ αυτό μετακαλεί και ειδικούς ομιλητές, ιδιαίτερα φέτος λόγω των επετειακών αυτών αφιερωμάτων, προκειμένου η διακονία του λόγου να υποστηριχθεί με τον καλύτερο τρόπο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]