Μ. Τζούφη για Πάπιγκο: «Η κυβέρνηση λειτουργεί ως γραφείο τακτοποίησης αυθαιρέτων»


Στο έλεος των εξυπηρετήσεων και των συμφερόντων παραδίδει η κυβέρνηση της ΝΔ τους οικισμούς της χώρας που βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας για ιστορικούς, αρχιτεκτονικούς και περιβαλλοντικούς λόγους. 


Με ρύθμιση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «Καταπολέμηση της Διαφθοράς...», η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει τη δυνατότητα επέκτασης των ορίων των οικισμών. Με τον τρόπο αυτό, η ΝΔ οδηγεί τους προστατευόμενους οικισμούς στην υποβάθμιση και την ξέφρενη τουριστικοποίησή τους. Ο αυθαίρετος επανακαθορισμός των ορίων στο Πάπιγκο αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα.


Η περίπτωση του Παπίγκου έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη για ευνόητους λόγους, τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά. Στο πλαίσιο των αντιδράσεων για τη μη-νομιμότητα των διαδικασιών αναφορικά με την επαναχάραξη των ορίων, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της Ηπείρου (Τζούφη, Γεροβασίλη, Κάτσης, Μπάρκας) καταθέσαμε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.


Τα αρμόδια υπουργεία απάντησαν, παραθέτοντας τη νομοθεσία και επισημαίνοντας πως τα όρια μπορούν να αλλάξουν μόνο με Προεδρικό Διάταγμα. Στις απαντήσεις τους συμπεριέλαβαν έγγραφα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας και της Περιφέρειας Ηπείρου, επιβεβαιώνοντας πως καμία αίτηση αλλαγής ορίων δεν έχει φτάσει στις υπηρεσίες τους.


Η κυβέρνηση της ΝΔ, αποφασισμένη να ξεπεράσει τα όποια εμπόδια, επανήλθε με νομοθετική ρύθμιση. Το άρθρο 72 («Οριοθέτηση & άλλες πολεοδομικές ρυθμίσεις οικισμών - Αντικατάσταση άρθρου 12 & παρ. 2 άρθρου 16 ν. 4759/2020, κατάργηση άρθρου 19 ν. 2508/1997») προβλέπει μια σειρά από εξαιρέσεις στην πολεοδομική νομοθεσία και καταργεί γενικούς κανόνες, ενώ μέσω της εσκεμμένης ασάφειας, επιτρέπει ερμηνείες κατά το δοκούν. 


Πιο συγκεκριμένα, η νέα ρύθμιση απαγορεύει την αλλαγή οριοθέτησης προστατευόμενων οικισμών, μικρότερων των 2.000 κατοίκων που είναι ήδη οριοθετημένοι. Εξαιρεί όμως τις περιπτώσεις στις οποίες αποδεικνύεται ότι η Πολιτεία έκανε λάθος (!) κατά την αρχική οριοθέτηση («για πλάνη περί τα πράγματα»). Πως άραγε θα αποδειχθεί η όποια πλάνη όταν ο ορισμός των ορίων έγινε πριν 30-40 χρόνια; Επίσης προβλέπεται πως οι ήδη οριοθετημένοι οικισμοί μπορούν να αλλάζουν τα όρια τους, έπειτα από έγκριση νέας πολεοδομικής μελέτης, εφόσον αυτή αφορά σε… «πολεοδομικώς ενδιαφέροντα σημεία». Βέβαια, ο συγκεκριμένος όρος δεν υφίσταται στην πολεοδομική νομοθεσία.


Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την αλλοίωση ενός από τους εμβληματικούς οικισμούς της Ηπείρου και ολόκληρης της χώρας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη λειτουργεί ως «γραφείο τακτοποίησης αυθαιρέτων». Δε διστάζει να επεκτείνει τα όρια του Μεγάλου Παπίγκου ακόμα και εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, αρκεί να «πουλήσει» εξυπηρετήσεις σε συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]