Β. Γιόγιακας: ο Δήμος Σουλίου στους 32 δήμους όπου θα «τρέξουν» πιλοτικά οι «Νταντάδες της Γειτονιάς»

Ο Δήμος Σουλίου περιλαμβάνεται στους 32 δήμους της χώρας στους οποίους θα «τρέξει» πιλοτικά το πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Νταντάδες της Γειτονιάς».

Με το πρόγραμμα προβλέπεται η οικονομική ενίσχυση εργαζομένων γονέων, μονογονέων και αναδόχων για την κατ’ οίκον φύλαξη παιδιών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών. Η φύλαξη θα γίνεται από φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις («επιμελητές/επιμελήτριες») και τα οποία θα έχουν εγγραφεί σε ηλεκτρονικό Μητρώο Επιμελητών. Οι επιμελητές/τριες μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες φροντίδας βρεφών και νηπίων είτε στο σπίτι τους είτε στην οικία των παιδιών. Η επιλογή του/της επιμελητή/τριας θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τον γονέα ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του παιδιού, συνάπτοντας συμφωνία συνεργασίας στην οποία θα περιλαμβάνεται κατ' ελάχιστον ο τόπος και ο χρόνος παροχής των υπηρεσιών, το ύψος της αμοιβής καθώς και τα βασικά δικαιώματα και υποχρεώσεις των δύο πλευρών. Ο κάθε επιμελητής ή η κάθε επιμελήτρια μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στον ίδιο τόπο και χρόνο μέχρι και σε 3 παιδιά ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών - εκ των οποίων μόνο ένα παιδί μπορεί να είναι ηλικίας κάτω του ενός έτους - ή μέχρι και σε 2 παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους.



Η ένταξη των ενδιαφερομένων γονέων ή αναδόχων στο πρόγραμμα γίνεται με την υποβολή αίτησης η οποία συνοδεύεται με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Η οικονομική ενίσχυση (voucher) θα είναι 250 ευρώ το μήνα για το εργαζόμενο άτομο με καθεστώς πλήρους απασχόλησης και 150 ευρώ το μήνα για όσους ή όσες εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Η οικονομική ενίσχυση (voucher) για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους μπορεί να δοθεί σε: α. μητέρα φυσική, θετή ή ανάδοχη που εργάζεται στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης (συμπεριλαμβάνονται αυτοαπασχολούμενες και ελεύθερες επαγγελματίες), β. πατέρας φυσικός, θετός ή ανάδοχος που ασκεί την αποκλειστική γονική μέριμνα βρέφους ή νηπίου και εργάζεται είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, γ. κάθε πρόσωπο, στο οποίο έχει ανατεθεί, με δικαστική απόφαση ή εισαγγελική διάταξη η αποκλειστική επιμέλεια βρέφους ή νηπίου και το οποίο εργάζεται στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης και δ. μητέρα φυσική, θετή ή ανάδοχη που είναι εγγεγραμμένη στα μητρώα του ΟΑΕΔ ως άνεργη.



Κατά την πρώτη φάση του προγράμματος θα λειτουργήσει, από τις 29 Μαρτίου 2022, η πλατφόρμα ntantades.gov.gr και το «Μητρώο Επιμελητών» όπου θα εγγραφούν όσες και όσοι επιθυμούν να πιστοποιηθούν και να απασχοληθούν ως επιμελήτριες και επιμελητές. Σε επόμενη φάση θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων γονέων και αναδόχων.



«Ο Δήμος Σουλίου είναι ο ένας από τους 2 δήμους της Ηπείρου στους οποίος θα ξεκινήσει η πρώτη, δοκιμαστική, φάση των “Νταντάδων της Γειτονιάς”. Είναι μια περιοχή όπου δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί αλλά υπάρχει η ανάγκη να στηριχθούν γονείς που μεγαλώνουν πολύ μικρά παιδιά και δυσκολεύονται ή αδυνατούν να βρουν κάποια λύση για τη φροντίδα τους όσο αυτοί εργάζονται. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον από υποψήφιες επιμελήτριες και υποψήφιους επιμελητές», δήλωσε ο Βασίλης Γιόγιακας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]