Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 8 Μαρτίου:Ο πόνος στην επίπονη και απαιτητική καθημερινότητα μιας γυναίκας

 


Γράφει ο 

Άρης Γκόβας

Γενικός Ιατρός


Πώς καταφέρνει μια γυναίκα να ανταπεξέρχεται σε πολλαπλές υποχρεώσεις και ευθύνες καθημερινά, χωρίς να κουράζεται και να εξουθενώνεται; Ο συνδυασμός του να είναι εργαζόμενη, νοικοκυρά, σύντροφος, μητέρα, κόρη, αδελφή, φίλη απαιτεί ένα μείγμα θέλησης και υπομονής. Τι γίνεται όμως όταν ο πόνος εισβάλει στην καθημερινότητά της; Ενας πονοκέφαλος, ένας πυρετός, ένας μυϊκός πόνος ή ένας πόνος στις αρθρώσεις,  οι πόνοι περιόδου μπορούν να της χαλάσουν την ημέρα  και να την αποδυναμώσουν.

Πονοκέφαλος: Έρευνες έχουν δείξει  ότι οι γυναίκες  είναι πιο επιρρεπείς στον πονοκέφαλο, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πιο έντονα και συχνότερα από τους άνδρες. ‘Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών (50%) είναι  πιθανότερο να υποφέρουν από πονοκέφαλο και δυόμισι φορές πιο πιθανό να «χτυπηθούν» από ημικρανία.

Πυρετός:. Ο πυρετός μπορεί να προκαλεί δυσφορία παρόλα αυτά τις περισσότερες φορές  δεν αποτελεί  αιτία ανησυχίας. Αντίθετα βοηθά  στην αντιμετώπιση  των λοιμώξεων.Τα καλά νέα είναι ότι τις περισσότερες φορές ο πυρετός θα βελτιωθεί σε μερικές ημέρες και δεν χρειάζεται καμία σοβαρή αντιμετώπιση.

Πόνοι περιόδου:Σύμφωνα με έρευνα, η δυσμηνόρροια, έχει περιγραφεί ως εξίσου επώδυνη με μια καρδιακή προσβολή. Οι πόνοι κατά τη διάρκεια της περιόδου παρεμποδίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες για μια στις πέντε γυναίκες.

Για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του πόνου, τα παυσίπονα πρέπει να λαμβάνονται  με τα πρώτα συμπτώματα και στη χαμηλότερη αλλά συνάμα αποτελεσματική δόση.  Ο κος Άρης Γκόβας, Γενικός Ιατρός,  επισημαίνει «Η ιβουπροφαίνη όπως πχ. το Nurofen,  έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του πόνου. Δρα πολύ γρήγορα  (μόλις σε 15 λεπτά), και  αποτελεσματικά ενώ  διαρκεί έως και 8 ώρες. Μπορεί δε η κάθε γυναίκα να επιλέξει την μορφή και τη δοσολογία που χρειάζεται ανάλογα με τον πόνο και την έντασή του».  Έτσι συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της καθημερινότητας των γυναικών που υποφέρουν από καθημερινούς πόνους.


Επιλέγοντας το σωστό φάρμακο για τον πόνο

Η σωστή επιλογή φαρμάκου για εσάς, επεσήμανε ο κος Γκόβας,  θα εξαρτηθεί από:

την εντόπιση, την ένταση, τη διάρκεια και το είδος του πόνου

οποιεσδήποτε δραστηριότητες που ανακουφίζουν ή επιδεινώνουν τον πόνο

τον αντίκτυπο που έχει ο πόνος στον τρόπο ζωής σας, πχ πώς επηρεάζει την όρεξή σας ή την ποιότητα του ύπνου σας

άλλα φάρμακα που παίρνετε.

Συζητήστε τα με το γιατρό σας ή τον φαρμακοποιό σας, ώστε να επιλέξετε την ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη επιλογή ανακούφισης από τον πόνο.


Διαχειριστείτε αποτελεσματικά τα φάρμακά σας

Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες για τη λήψη των φαρμάκων σας με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Κάνοντας αυτό:

Ο πόνος σας είναι πιο πιθανό να αντιμετωπιστεί σωστά

Είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστείτε μεγαλύτερες δόσεις φαρμάκου

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών.


Προφυλάξεις κατά τη λήψη παυσίπονων

Αντιμετωπίζετε με προσοχή τα παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως όλα τα άλλα φάρμακα. Είναι πάντα καλό να συζητάτε τυχόν φάρμακα που λαμβάνετε ή πρόκειται να λάβετε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας τόνισε ο κος Γκόβας. 

Οι γενικές προτάσεις περιλαμβάνουν:

1. Μην παίρνετε μόνες σας, χωρίς να συζητήσετε με τον γιατρό σας,  παυσίπονα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – μερικά μπορεί να φτάσουν στο έμβρυο μέσω του πλακούντα και ενδεχομένως να προκαλέσουν βλάβη.

2. Προσέξτε εάν είστε ηλικιωμένες ή φροντίζετε ένα ηλικιωμένο άτομο. Οι ηλικιωμένοι έχουν αυξημένο κίνδυνο παρενεργειών. Για παράδειγμα, η τακτική λήψη ασπιρίνης  για χρόνιο πόνο (όπως η αρθρίτιδα) μπορεί να προκαλέσει ένα επικίνδυνο αιμορραγικό έλκος στομάχου.

3. Όταν αγοράζετε παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή, μιλήστε με έναν φαρμακοποιό σχετικά με τυχόν συνταγογραφούμενα και συμπληρωματικά φάρμακα που παίρνετε, ώστε να σας βοηθήσει  να επιλέξετε ένα παυσίπονο που είναι ασφαλές για εσάς.

4. Μην παίρνετε περισσότερα από ένα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή τη φορά χωρίς να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Είναι ευκολότερο από ό,τι νομίζετε να πάρετε ακούσια υπερβολική δόση. Για παράδειγμα, πολλά φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη περιέχουν παρακεταμόλη, επομένως είναι σημαντικό να μην παίρνετε κανένα άλλο φάρμακο που περιέχει παρακεταμόλη ταυτόχρονα.

5. Επισκεφτείτε το γιατρό ή τον επαγγελματία υγείας για την κατάλληλη θεραπεία για αθλητικούς τραυματισμούς.

6. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας προτού χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή, εάν έχετε μια χρόνια (συνεχιζόμενη) φυσική κατάσταση, όπως καρδιακή νόσο ή διαβήτη.

7. Μην παίρνετε φάρμακα επειδή σας το σύστησε ο φίλος σας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]