Μαρία Θεοδωρίδου:Καταλυτικά τα στοιχεία για την τρίτη δόση -Ποιους θα αφορά η 4η ενισχυτική δόση


 Στο σημαντικό ρόλο   της 3ης δόσης στο εμβολιαστικό πρόγραμμα έναντι της νόσου Covid-19 αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η κα Μαρία Θεοδωρίδου .

"Τα στοιχεία    που έχουν δημοσιοποιηθεί από τον ΕΟΔΥ και τους καθηγητές Θεοκλή Ζαούτη και Δημήτριο Παρασκευή για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με τρίτη δόση κατά το τρέχον κύμα της  πανδημίας με το στέλεχος Ομικρον είναι καταλυτικά για το όφελος του εμβολιασμού  έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου .

Έτσι ο δείκτης θνησιμότητας από covid-19 σε  εμβολιασμένους με αναμνηστική δόση είναι 1,5 ανά 100.000   εμβολιασμένους ανά εβδομάδα σε σχέση με 11,7 ανά 100.000 σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους .Αυτό μεταφράζεται σε αποτελεσματικότητα της τάξεως του 87%.

Το δεύτερο αφορά στην επίπτωση της διασωλήνωσης .Έτσι μεταξύ εμβολιασμένων τα περιστατικά είναι 0,5 ανά 100.000 ενώ σε ανεμβολίαστους  ή μερικώς εμβολιασμένους είναι 6 ,αποτελεσματικότητας της τάξεως του 91%.

Και τρίτον η επίπτωση της μόλυνσης με κορωνοϊό εκτιμήθηκε σε 694 κρούσματα ανά 100.000 εμβολιασμένους έναντι 1826 σε ανεμβολίαστους ,δηλαδή αποτελεσματικότητα 62% η οποία είναι σημαντική σε περίοδο επικράτησης ενός στελέχους που έχει τα χαρακτηριστικά της ανοσιακής διαφυγής.¨ανέφερε η κα Θεοδωρίδου .

Mιλώντας για την τέταρτη δόση   σημείωσε πως  ενδεχόμενη 4η δόση θα αφορά σε ηλικιωμένους με σοβαρά προβλήματα υγείας και σε ανθρώπους που έχουν  πολύ χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα ,για τον γενικό πληθυσμό δεν γίνεται συζήτηση ακόμη.




Αναλυτικά η κα Θεοδωρίδου ανέφερε:


Πριν δύο χρόνια, στις 11 Μαρτίου του 2020, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωνε τον χαρακτηρισμό της επιδημίας του κορονοϊού με τη ραγδαία παγκόσμια εξάπλωση και τη σοβαρότητα της νόσου, ως πανδημία. Παράλληλα υπογράμμιζε ότι αποτελεί στην ιστορία την πρώτη πανδημία από κορονοϊό.


Για την αντιμετώπισή της επέλεξε τις κομβικές λέξεις που σήμερα κατανοούμε περισσότερο τη σημασία τους: πρόληψη, ετοιμότητα, δημόσια υγεία, πολιτική διαχείριση και ανθρώπινη αλληλεγγύη. Η πρώτη φάση, όπως όλοι ξέρουμε, έχουμε πλέον την εμπειρία, χαρακτηρίζεται από την τήρηση των κανόνων της ατομικής προστασίας, την αποστασιοποίηση, τον εγκλεισμό και παράλληλα την αγωνία της ανθρωπότητας να παρασκευαστεί ένα εμβόλιο για να προφυλαχθεί ο κόσμος από τον ιό που τον οδηγεί στο νοσοκομείο και στο θάνατο. Παρά τις τιτάνιες βέβαια προσπάθειες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που μάχεται στα νοσοκομεία.


Εννέα μήνες αργότερα, το δώρο της επιστήμης, το πρώτο εμβόλιο με την τεχνολογία του mRNA, φτάνει και στην χώρα μας, 27 Δεκεμβρίου του 2020, και αρχίζει, λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητος αρχικά, το εμβολιαστικό πρόγραμμα, στο οποίο θα αναφερθεί ο κύριος Θεμιστοκλέους, με βάση την προτεραιοποίηση.


Η προτεραιοποίηση στηρίζεται στην επιστημονική τεκμηρίωση των κριτηρίων προφύλαξης από αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Έτσι, η ηλικία αναδεικνύεται ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για σοβαρή έκβαση της νόσου Covid.


Σταδιακά μετά τον εμβολιασμό των μεγαλύτερων ατόμων, εμβολιάζεται και ο υπόλοιπος πληθυσμός μέχρι την ηλικία των 18 ετών, ενώ τα διαθέσιμα εμβόλια διαφόρου τεχνολογίας και εταιρειών αυξάνουν. Moderna, Astra, Johnson & Johnson και πολύ πρόσφατα το Novavax.


Τον έλεγχο της πανδημίας, όμως, δυσχεραίνει η εμφάνιση των παραλλαγών του ιού που όλοι γνωρίζουμε: «Άλφα», «Δέλτα», «Όμικρον».


Τα θέματα που αναφέρονται στην εβδομαδιαία ενημέρωση της Δευτέρας σχετικά με τα εμβόλια, αφορούν στην ανοσογονικότητα των εμβολίων, την αποτελεσματικότητα και τις ανεπιθύμητες ενέργειες, την ασφάλεια. Ιδιαίτερη, όμως, σημασία δίνεται και στην παραπληροφόρηση που ενισχύει τον φόβο και την άρνηση για τον εμβολιασμό.


Ο αριθμός των θυμάτων του ιού καθημερινά φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά ισχυρός για να κάμψει ριζωμένες πεποιθήσεις. Τελευταία εμβολιάζονται οι έφηβοι και τα παιδιά με βασικό κριτήριο την προστασία τους από τις επιπτώσεις της ίδιας της νόσου στην υγεία τους, αλλά και για την προστασία των ευάλωτων ατόμων του περιβάλλοντός τους.


Σημαντικό σταθμό για το εμβολιαστικό πρόγραμμα αποτέλεσε η έγκαιρη χορήγηση της τρίτης ενισχυτικής δόσης, τρεις μήνες μετά τη χορήγηση του βασικού εμβολιασμού και ενόψει φυσικά του χειμώνα και της εμφάνισης της υπερμεταδοτικής παραλλαγής «Όμικρον».


Τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί από τον ΕΟΔΥ και τους καθηγητές Θεοκλή Ζαούτη και Δημήτριο Παρασκευή για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με τρίτη δόση κατά το τρέχον κύμα της πανδημίας με το στέλεχος «Όμικρον» είναι καταλυτικά για το όφελος του εμβολιασμού έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου.


Έτσι, ο δείκτης θνησιμότητας από Covid-19 σε εμβολιασμένους με αναμνηστική δόση είναι 1,5 ανά 100.000 εμβολιασμένους ανά εβδομάδα σε σχέση με 11,7 ανά 100.000 σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους. Αυτό μεταφράζεται σε αποτελεσματικότητα της τάξεως του 87%.


Το δεύτερο αφορά στην επίπτωση της διασωλήνωσης. Έτσι, μεταξύ εμβολιασμένων τα περιστατικά είναι 0,5 ανά 100.000, ενώ σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους είναι 6. Αποτελεσματικότητα της τάξεως του 91%.


Και τρίτον, η επίπτωση της μόλυνσης με κορονοϊό εκτιμήθηκε σε 694 κρούσματα ανά 100.000 εμβολιασμένους έναντι 1.826 σε ανεμβολίαστους. Δηλαδή αποτελεσματικότητα 62%, η οποία είναι σημαντική σε περίοδο επικράτησης ενός στελέχους που έχει τα χαρακτηριστικά της ανοσιακής διαφυγής.


Από όλους τους επιστήμονες, από όλους τους κλάδους των επιστημών, η διατύπωση είναι σαφής: Η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών της επιδημίας, που επιτρέπει την χαλάρωση κάποιων μέτρων προστασίας, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας. Ο ιός είναι μαζί μας και αυτό είναι εμφανές και από τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφονται.


Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά θέματα που απασχολούν τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, προκειμένου εν καιρώ να διαμορφώσει την τελική της γνωμάτευση.


Ενδεικτικά αναφέρω πρώτον την αξιολόγηση δεδομένων για τη χορήγηση τρίτης δόσης σε παιδιά και εφήβους με αυξημένο κίνδυνο. Τα ανοσοκατεσταλμένα έχουν ήδη λάβει την τρίτη δόση.


Δεύτερον, τη μεταβολή του μεσοδιαστήματος των βασικών δόσεων εμβολιασμού με στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της βελτίωσης της ανοσογονικότητας και της ασφάλειας των εμβολίων.


Και τρίτον, ένα θέμα που συγκεντρώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι η ενδεχόμενη χορήγηση 4ης δόσης προληπτικά σε άτομα μεγάλης ηλικίας.


Η συζήτηση δεν αφορά τα άτομα του γενικού πληθυσμού, αλλά άτομα μεγάλης ηλικίας με αυξημένο κίνδυνο νόσησης λόγω ηλικίας όπου ξέρουμε ότι υπάρχει η γήρανση και του ανοσοποιητικού συστήματος, η ανοσογήρανση.


Ήδη χώρες όπως η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία έχουν, παρά την ομολογία τους ότι τα στοιχεία τα επιστημονικά δεν είναι επαρκή, τοποθετηθεί θετικά για τον εμβολιασμό, ενώ η Σκωτία θα είναι η πρώτη που έχει αναγγείλει τη χορήγηση της 4ης δόσης ή της 2ης επαναληπτικής μέσα στον επόμενο μήνα.


Στο ερώτημα «πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας» όλοι οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί. Ακόμα και το γεγονός του πολέμου, που εκτυλίσσεται κοντά μας, αποτελεί μια νέα πτυχή που ενδεχόμενα να επηρεάσει και την εξέλιξη της πανδημίας.


Ιστορικά, η κάθε επιδημία έχει διαφορετική έκβαση. Από την ισπανική πανδημία της γρίπης του 1918, η γρίπη έγινε μια εποχική νόσος. Το AIDS, το 1981, από οξύ λοιμώδες νόσημα έγινε χρόνιο νόσημα, ενώ το 2015- 2016 η επιδημία Zika, κυρίως στην Νότιο Αμερική, έσβησε ίσως λόγω της ανοσοποίησης του πληθυσμού.


Όμως, στο βιβλίο της πανδημίας Covid υπάρχουν πολλά ακόμα κεφάλαια προς συγγραφή. Με τη συνεχή επιστημονική έρευνα θα συλλέγονται πολύτιμα δεδομένα που θα απαντούν σε θέματα που έχουν απασχολήσει όλους τους τομείς της ζωής μας.


Η επιστήμη- χωρίς αλαζονεία, μέχρι τώρα έχει δείξει σημαντική ταπεινότητα στην αναμέτρηση της με την αβεβαιότητα και το άγνωστο- θα επικρατήσει, δημιουργώντας σημαντική παρακαταθήκη γνώσεων για την αντιμετώπιση των επιδημιών του μέλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]