ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Οι παραλογισμοί της Νιάρχου και ο βιασμός της κοινής λογικής.....
- Ισόπεδος κόμβος στην Εγνατία, Ανισόπεδος στην         

  Νιάρχου, ισόπεδος κόμβος στο ΤΕΙ, Ανισόπεδος στην    

   Νιάρχου


- Λεφτά υπάρχουν….. 


- Οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης της Περιφέρειας     

   Ηπείρου καλούνται να συμβάλλουν στην μετατροπή   

   του ανισόπεδου κόμβου σε ισόπεδο.


Μόλις προχθές  η  Περιφέρεια Ηπείρου υπέγραψε την σύμβαση κατασκευής κόμβου στην συμβολή της Ε.Ο Ιωαννίνων – Αρτας με την ΕΓΝΑΤΙΑ, ο οποίος θα είναι ισόπεδος κυκλικός.

Παράλληλα ο Δήμος έχει μελετήσει κόμβο στην συμβολή της Ε.Ο Ιωαννίνων- Αρτας στο ύψος του ΤΕΙ (Πανηπειρωτικό- Βασιλόπουλος) ο οποίος επίσης θα είναι ισόπεδος κυκλικός.

 

Την ίδια ώρα στην συμβολή της Νιάρχου με την «Περιφερειακή» (κατ’ όνομα και μόνο) η Περιφέρεια προχωράει στην κατασκευή ενός τεράστιου, εκτός κλίμακας της πόλης, Ανισόπεδου Κόμβου εμμένοντας στον προ δεκαετίας  σχεδιασμό, που ακόμα και αν ήταν τότε ενδεδειγμένος (που δεν ήταν), σήμερα δεν είναι.


 Ο απόλυτος παραλογισμός και ο βιασμός της κοινής λογικής.


Η αλλαγή του σχεδιασμού και η μετατροπή του ανισόπεδου σε ισόπεδο κυκλικό  είναι επιβεβλημένη διότι πέραν του πολύ υψηλότερου (σε σχέση με τον ισόπεδο) κόστους κατασκευής και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον (τεράστιο οπτικό φράγμα λόγων των προβλεπόμενων πρανών, αχρείαστες περιπορείες οχημάτων, χιλιάδες κυβικά μέτρα τσιμέντου - επιχωμάτων, πιθανή αλλοίωση του βαλτώδους υπεδάφους λόγω των τεχνικών στήριξης της γέφυρας, υποβάθμιση όλων των παρακείμενων ιδιοκτησιών και κατ’ επέκταση οικονομική απαξίωση τους κ.λ.π.),  η επέκταση της Ιόνιας οδού προς ΒΙ.ΠΕ – Καλπάκι – Κακκαβιά (που έχει μελετητική ωριμότητα και ούτως ή άλλως θα προχωρήσει με  πιθανότερο τρόπο την  σύμβαση παραχώρησης)  θα απορροφήσει τον μεγαλύτερο κυκλοφοριακό φόρτο της «Περιφερειακής», καθιστώντας την,  μια δημοτική/διαδημοτική αρτηρία περιορισμένης κίνησης.   

 

Άλλωστε  ακόμα και ο σημερινός κυκλοφοριακός φόρτος ουδόλως συνηγορεί στην λύση του ανισόπεδου.  Χρειάζεται 3πλάσιος/4πλάσιος του σημερινού φόρτος (πρακτικά αδύνατον) προκειμένου να στοιχειοθετηθεί μια τέτοια επιλογή.  

Σημειώνεται ότι ευθύς εξ’ αρχής η εναντίωσή μου (και όσων συμμετείχαν  στις διαμαρτυρίες μας)  στον φαραωνικό σχεδιασμό της Νιάρχου συμπεριλάμβανε και τον ανισόπεδο κόμβο.Εσχάτως η Περιφέρεια Ηπείρου αντιληφθείσα - έστω και με πενταετή καθυστέρηση - αστοχίες, επικινδυνότητες, εκτός προδιαγραφών διαστασιολογήσεις  κ.λ.π.  – στοιχεία τα οποία  παρότι εγκαίρως είχαμε επισημάνει, αρνούνταν να δει και να συζητήσει - προβαίνει  (και ορθώς πράττει) σε τροποποιήσεις – βελτιώσεις του σχεδιασμού οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες.


Σε αυτό  το πλαίσιο θα πρέπει ο κ. Περιφερειάρχης, η αρμόδια Δ/νση Τεχνικών Έργων καθώς και η Ειδική Διαχειριστική Αρχή να προωθήσουν άμεσα την μετατροπή του ανισόπεδου κόμβου σε ισόπεδο που θα επιλύσει σωρεία προβλημάτων, θα στοιχίσει λιγότερο και θα περιορίσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου. Πολύ δε περισσότερο όταν (…..σχεδόν) όλοι αποδέχονται αυτήν την αναγκαιότητα. Όσα πιθανόν δεν «εκτιμήθηκαν σωστά» ή «παραβλέφθηκαν» στον πρέποντα χρόνο καιρός να διορθωθούν επ’ ωφελεία των πολιτών και της πόλης.

Λεφτά υπάρχουν…. 

Αλλά θα πρέπει να μεγιστοποιούν την σχέση κόστους/οφέλους.

Το ότι πρόκειται για έργο με συγχρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια (χωρίς  να παραβλέπονται και οι εθνικοί πόροι, δυσεύρετοι, ιδίως αυτήν την εποχή) δεν σημαίνει ότι, αν κάτι ξεκίνησε  με «άλλα δεδομένα»  δεν πρέπει να διορθωθεί όταν αυτά έχουν αλλάξει.


Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης της Περιφέρειας Ηπείρου οι οποίες (όλες) ευθύς εξ’ αρχής εξεδήλωσαν επιφυλάξεις/τάχθηκαν εναντίον του σχεδιασμού  

της οδού Νιάρχου ως οιονεί κλειστού αυτοκινητοδρόμου/ταχείας κυκλοφορίας, καλούνται να συμβάλλουν στην παραπάνω αλλαγή.


Για την  προτεινόμενη αλλαγή, δεν ζητείται η συμβολή της Δημοτικής Αρχής, αφού αυτή φαίνεται να έχει εκχωρήσει  την ευθύνη της πόλης,  επιλέγουσα την «δοκιμασμένη τακτική» των προγραμματικών συμβάσεων. Τα ίδια, πλήν ίσως κάποιων μεμονωμένων περιπτώσεων, ισχύουν και για τις υπόλοιπες παρατάξεις του Δήμου.

Κάτοικοι Λεωφόρου Νιάρχου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]