ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Η ΛΑ.ΣΥ. Ηπείρου για τις κινητοποιήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων και τη συζήτηση στο Π.Σ.

 


  ΛΑΊΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ   ΗΠΕΙΡΟΥ               16-02-2022

 


ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΩΝ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ


 ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΠΕΙΡΟΥ.Η "Λαϊκή Συσπείρωση” Ηπείρου χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των βιοπαλαιστών αγροτών, πτηνοτρόφων, κτηνοτρόφων και στο νομό Ιωαννίνων. Αυτές οι κινητοποιήσεις που συντονίζονται, πανηπειρωτικά και πανελλαδικά με το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, με τα μπλόκα που συνεχώς αυξάνονται και μαζικοποιούνται, με την Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων, μπορούν πραγματικά να πιέσουν την κυβέρνηση και αποσπάσουν νέες καταχτήσεις. Έτσι εξ άλλου καταχτήθηκε το αφορολόγητο για όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους. Τίποτα μέχρι σήμερα δεν χάρισε, καμία κυβέρνηση.

Η προχθεσινή συγκέντρωση έγινε μπροστά στο κτήριο της Περιφέρειας Ηπείρου. Εκεί όπου η "Λαϊκή Συσπείρωση” λίγες ημέρες πριν, έφερε προς συζήτηση τα προβλήματα και τα δίκαια αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων. Ακριβώς  όπως οι ίδιοι τα έχουν αποτυπώσει πανελλαδικά στο πλαίσιο πάλης τους. Και όμως η περιφερειακή αρχή απέρριψε με εχθρότητα την στήριξη των αιτημάτων τους, κατονομάζοντας τα αναχρονιστικά, κατηγορώντας ως εθιμοτυπικές και υποκινούμενες τις κινητοποιήσεις.


Ακόμη και η παρέμβαση του προέδρου της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Άρτας στη συζήτηση, ο οποίος μετέφερε αυτούσια και βιωματικά τα προβλήματα, δεν συγκίνησε στο ελάχιστο την περιφερειακή αρχή, η οποία αναφέρθηκε αποκλειστικά σε δικές της μικροπαρεμβάσεις που αποτελούν «ασπιρίνη για τον καρκίνο», αναλώνοντας την τοποθέτησή της στα ΠΟΠ προϊόντα «ποιότητας», τα οποία αποφέρουν κέρδη μόνο στις μεταποιητικές βιομηχανίες της περιοχής.


Η περιφερειακή αρχή έδωσε πλήρη στήριξη στα μέτρα δήθεν ανακούφισης του δυσβάσταχτου κόστους παραγωγής που εξήγγειλε η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που πανελλαδικά οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι βροντοφωνάζουν ότι αυτά τα  μέτρα δεν λύνουν τίποτα ουσιώδες και τουναντίον, είναι αυτά που τους έχουν βγάλει και τους κρατάνε με θυμό στο δρόμο. Είχε το θράσος να προτείνει για μια ακόμη φορά ως την μόνη λύση, έργα ΑΠΕ-φωτοβολταϊκών για να παράγουν ενέργεια οι αγρότες, την ίδια στιγμή που η  μετάβαση σε παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, είναι η αιτία που έχει εκτινάξει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας σε σοκαριστικό ύψος τιμών.


Ο Περιφερειάρχης αρνήθηκε να στηρίξει το αίτημα εξασφάλισης κατώτατων εγγυημένων τιμών για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα και εστιάστηκε με αλαζονεία στην αύξηση της τιμής του γάλακτος, το οποίο παρουσίασε ως αποτέλεσμα προσωπικών του ενεργειών για ελέγχους στις παράνομες ελληνοποιήσεις. Η αύξηση αυτή στο γάλα, δεν αναπληρώνει ούτε ένα μικρό μέρος της αύξησης του συνολικού κόστους παραγωγής και στην ουσία αποτελεί ψίχουλο από τα τεράστια κέρδη των μεταποιητικών βιομηχανιών, που δόθηκε στους κτηνοτρόφους απλά για να συντηρούνται ίσα-ίσα οικονομικά «νεκροζώντανοι», ώστε να εξασφαλίζουν στις βιομηχανίες το γάλα που αυτές χρειάζονται.


Είχε όμως το θράσος η περιφερειακή αρχή να καταγγείλει αυτούς που λαμβάνουν τις άμεσες ενισχύσεις από την ΚΑΠ και δεν παράγουν, όταν στην ΚΑΠ που συνδιαμόρφωσαν και εφάρμοσαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, οι αγροτικές επιδοτήσεις υπό την μορφή των άμεσων ενισχύσεων, στην πλειοψηφία τους (90%) είναι αποσυνδεδεμένες από την παραγωγή και χορηγούνται ανά στρέμμα, με βάση την έκταση γης, τα βοσκοτόπια με την μορφή «δικαιωμάτων ενίσχυσης».  Στόχος αυτής της στρατηγικής είναι να συντηρούνται μέσω των άμεσων ενισχύσεων «νεκροζώντανοι» οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι, ώστε να εξασφαλίζουν 1. πρώτες ύλες σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές οι βιομηχανίες μεταποίησης και οι μεγαλέμποροι και 2. πελατεία οι βιομηχανίες των  πανάκριβων αγροτοκτηνοτροφικών εφοδίων,  εξασφαλίζοντας τους υπέρογκα κέρδη.


Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα διεκδικεί επιδοτήσεις να συνδέονται  με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Να δίνονται σ΄αυτούς που παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι. Να δίνονται έγκαιρα σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες.


Το  πιο αποκαλυπτικό όμως για το ρόλο της περιφερειακής αρχής, είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Ήπειρος είναι η περιφέρεια με την μεγαλύτερη συμμετοχή των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στο σύνολο της παραγωγής, πολύ πάνω από το μέσο όρο πανελλαδικά. Αυτή η συγκέντρωση της παραγωγής, της γης, του φυτικού και ζωϊκού κεφαλαίου σε λίγα χέρια είναι και το τελικό «πολιτικό ταμείο» της περιφερειακής αρχής αλλά και ο στόχος της ΚΑΠ. Είναι ενδεικτικό ότι τελευταία δεκαετία έφυγαν από την παραγωγή 100.000 βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι πανελλαδικά.


Να γιατί η περιφερειακή αρχή εχθρεύεται τα αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων. Διότι υπηρετεί πιστά την πολιτική που έχει ως στόχο, σταδιακά να εκτοπιστούν οι βιοπαλαιστές από την παραγωγή για να συγκεντρωθεί αυτή σε ακόμη λιγότερα χέρια  και οι εναπομείναντες  να διατηρούνται «νεκροζώντανοι» και απόλυτα εξαρτημένοι από τις ενισχύσεις και τα τραπεζικά δάνεια. γιατί έτσι  τους χρειάζονται οι βιομηχανίες μεταποίησης, οι μεγαλέμποροι και οι τράπεζες .


Υποκριτική είναι η στάση της παράταξης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» του κ. Ριζόπουλου, που ενώ στους αγρότες στα μπλόκα λέει ότι στηρίζει τα αιτήματά τους στην συνεδρίαση του Π.Σ. αρνήθηκε να στηρίξει  το ψήφισμα με τα αιτήματα των αγροτών που κατέθεσε η ΛΑ.ΣΥ., με απίθανες δικαιολογίες.  


Όσο για τις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και  ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, που στην συνεδρίαση δήλωσαν φραστικά την στήριξη τους στα  αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων , θα πρέπει να τους απαντήσουν  γιατί τα κόμματα τους καταψήφισαν μαζί με την ΝΔ, τις τρείς τροπολογίες που κατέθεσε πριν δύο μήνες το ΚΚΕ στην βουλή και αφορούσαν α) την επιδότηση και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα, β) την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και γ) μηδενικό ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, εργαλεία και μηχανήματα, δηλαδή τον πυρήνα των αιτημάτων των αγροτοκτηνοτρόφων.


Για τους βιοπαλαιστές αγρότες είναι μονόδρομος ο δρόμος του αγώνα και η συμπόρευσή τους με το ΚΚΕ και τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε Περιφέρεια και Δήμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]