Το ΚΚΕ για τα σχέδια χτισίματος φυλακής στην προσφυγική δομή στον Κατσικά



Η ένταση της καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών σηματοδοτείται στη χώρα μας από τη δημιουργία των νέων φυλακών («κλειστές ελεγχόμενες δομές» τις έχουν ονομάσει), που προχωράνε σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, όπως και με την αναβάθμιση του Φυλακίου Έβρου, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων σε όλες αυτές τις περιοχές, που απαιτούν να μη γίνει καμιά νέα δομή και να απεγκλωβιστούν όσοι βρίσκονται στη χώρα μας.

Συνεχίζοντας και «αναβαθμίζοντας» την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που πρωτοστάτησε για την υλοποίηση του Συμφώνου ΕΕ - Τουρκίας, «έσπειρε» Μόριες σε όλα τα νησιά και έφερε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στο όνομα τάχα του ελέγχου των μεταναστευτικών ροών, η κυβέρνηση της ΝΔ χτίζει τώρα φυλακές - μόνιμες υποδομές για πρόσφυγες και μετανάστες.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται τα σχέδια του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, να μετατρέψει την προσφυγική δομή στον Κατσικά Ιωαννίνων σε ένα περίκλειστο από τσιμεντένια τείχη και διαρκώς επιτηρούμενο γκέτο, όπου θα απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος τις νυχτερινές ώρες, όπου  ήδη οι συνθήκες ζωής  των προσφύγων είναι απαράδεκτες. Σύμφωνα με πληροφορίες  τις τελευταίες εβδομάδες μεταφέρθηκαν τα υλικά για την κατασκευή τσιμεντένιου τείχους, ύψους περίπου 3 μέτρων, που παραπέμπει σε φυλακή και εμποδίζει την οπτική επαφή με τον έξω κόσμο. Επιπλέον, η διοίκηση της δομής ενημέρωσε τους πρόσφυγες ότι θα επιβληθεί απαγόρευση εισόδου και εξόδου από τις επτά το βράδυ μέχρι τις επτά το πρωί, ενώ θα εγκατασταθούν κάμερες που θα παρακολουθούν διαρκώς τους κοινόχρηστους χώρους και θα ειδοποιούν με σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το επιχειρησιακό κέντρο του υπουργείου για κάθε ασυνήθιστη κίνηση.

Το ΚΚΕ στέκεται σταθερά αλληλέγγυο στους χιλιάδες ξεριζωμένους, που αναζητούν μια καλύτερη τύχη στη χώρα μας και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Υπερασπίζεται το δικαίωμα των προσφύγων και μεταναστών να πάνε στις χώρες πραγματικού προορισμού τους και σε αυτές να αιτηθούν άσυλο. Να χορηγηθούν άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα στους ήδη αναγνωρισμένους πρόσφυγες και να διευκολυνθεί η μετάβασή τους στις χώρες τελικού προορισμού.

Προβάλλει ταυτόχρονα την ανάγκη να δυναμώσει η κοινή πάλη με τους Έλληνες εργάτες, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Απαιτούμε να αποσυρθούν τώρα τα επικίνδυνα και απαράδεκτα σχέδια του  υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Να πάρουν θέση για την εξέλιξη αυτή ο Δήμος Ιωαννιτών και η Περιφέρεια Ηπείρου, που δήθεν κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Καλούμε όλους  τους μαζικούς  φορείς να καταδικάσουν αυτήν την εξέλιξη.

Τ.Ε. Ιωαννίνων του ΚΚΕ

Ιωάννινα, 15-2-2022


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]