Κρίτων Αρσένης: Δε ζητά το Δημόσιο αναψηλάφηση της δίκης για το Δάσος της Βαλανιδορράχης

  




Πρέβεζα: Δάσος Βαλανιδορράχης - Γιατί το Δημόσιο δεν υπερασπίζεται την περιουσία του;


Θέμα: Δε ζητά το Δημόσιο αναψηλάφηση της δίκης για το Δάσος της Βαλανιδορράχης



Δεν αξιολογεί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ότι τα στοιχεία που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα μπορούν να θεμελιώσουν αίτηση αναψηλάφησης, ήταν η απάντηση του υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώτσηρα στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή B2 Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, για το αν προτίθεται το Δημόσιο να ασκήσει τα απαραίτητα ένδικα βοηθήματα και μέσα για την ακύρωση της δικαστικής απόφασης, βάσει των στοιχείων που επικαλούνται οι κάτοικοι και σε περίπτωση που νομικά δεν είναι δυνατή η ανατροπή της, ποιες ενέργειες θα δρομολογήσει προκειμένου να επανακτήσει νομίμως την κυριότητα της έκτασης το Ελληνικό Δημόσιο.


Το παράκτιο δάσος της Βαλανιδορράχης είναι περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, με παραλίες-πόλο έλξης πολλών τουριστών το καλοκαίρι. Πρόκειται για δάσος αείφυλλων πλατύφυλλων και πεύκης στις εκβολές του ποταμού Αχέροντα, στον Δήμο Πάργας, έκτασης 2.183 στρ., ενταγμένο σε περιοχή του δικτύου Natura2000 και εντός Καταφυγίου Άγριας Ζωής. Το 2018 έγινε γνωστό ότι το 80% της έκτασης έχει επιδικαστεί σε 19 ιδιώτες. Το πώς έφτασε να περιέλθει στην κυριότητά τους αμφισβητείται από κατοίκους.


Σύμφωνα με τις καταγγελίες κατοίκων, το 1927 επιδικάστηκαν σε δύο Μπέηδες του Μαργαριτίου 750 στρέμματα δάσους με την Επιτροπή Απαλλοτριώσεων Πρέβεζας να αποζημιώνει τους μπέηδες για το σύνολο των επιδικασμένων στρεμμάτων, τον ίδιο χρόνο. Το 1931, κάτοικοι της περιοχής αγόρασαν από τους μπέηδες τη γη που δεν είχαν πια στην κατοχή τους. Σε αυτή την αγοραπωλησία φέρονται να βασίζουν οι απόγονοι των αγοραστών την ιδιοκτησία που επικαλούνται -δηλώνοντας όμως παράλληλα και απώλεια τίτλων.


Ωστόσο, η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων αναφέρει ότι έχει συγκεντρώσει στοιχεία σχετικά με τη μη ύπαρξη τίτλων στο Τουρκικό Υποθηκοφυλακείο, και με βάση όλα τα στοιχεία που διαθέτει, ζητά αναψηλάφηση της υπόθεσης.


Στην αναφορά του υφυπουργού ότι δε μπορεί η πολιτεία “να αμφισβητήσει μια δικαστική απόφαση σε αυτό το επίπεδο”, ο βουλευτής απάντησε: “Εμείς ερχόμαστε από την πλευρά του δημοσίου συμφέροντος. Είναι μια δημόσια έκταση που, αν βρέθηκε στα χέρια ιδιωτών για λάθος λόγους, θα θέλαμε αυτό να επανεξεταστεί. Αυτό ζητάμε. Δεν είναι αυτονόητο;”


“Εάν το Νομικό Συμβούλιο και η διοίκηση αξιολογήσει στα δεδομένα που υπάρχουν και ότι υπάρχει ανάγκη άσκησης περαιτέρω ενδίκων μέσων-βοηθημάτων, όπως αυτά που αναφέρετε, είναι στην κρίση της και από εκεί και πέρα θα αξιολογηθεί”, απάντησε τελικά ο υφυπουργός στον Κρίτωνα Αρσένη.


Την πολιτική διάσταση του ζητήματος ανέδειξε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, λέγοντας ότι “Η πολιτεία οφείλει να επιδεικνύει ισχυρά αντανακλαστικά για τη διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι θίγεται το δημόσιο συμφέρον, πολύ περισσότερο όταν η δημόσια περιουσία αφορά φυσικούς πόρους των οποίων οι προστασία είναι κρίσιμη στις σημερινές συνθήκες που οι αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον πραγματικότητα”.


Και ρωτά ο βουλευτής: “Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για την προστασία της δημόσιας περιουσίας από άστοχους νομικούς και διοικητικούς χειρισμούς; Θα προχωρήσετε σε νομοθετικές πρωτοβουλίες έτσι ώστε να αποτραπούν στο μέλλον τελεσίδικες καταστάσεις για τις περιπτώσεις που αφορούν στο δημόσιο συμφέρον;”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]