Ενώσεις Γονέων Μαθητών Ιωαννίνων - Πρέβεζας : Οι απόπειρες ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων δεν έχουν τέλος Συμπαράσταση στους μαθητές που δικάζονται



Οι Ενώσεις Γονέων Μαθητών Ιωαννίνων και Πρέβεζας καταδικάζουμε τις απόπειρες ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων και δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη  και τη συμπαράστασή μας στους μαθητές της Φιλιππιάδας και των Ιωαννίνων που δικάζονται στις 23 και 25 Φλεβάρη  αντίστοιχα. Το «έγκλημά» τους είναι ότι, υλοποιώντας τις αγωνιστικές αποφάσεις των Μαθητικών Συμβουλίων, προχώρησαν σε  αγωνιστικές κινητοποιήσεις στα  σχολεία τους το 2019 και 2020, προβάλλοντας  υπαρκτά προβλήματα.

Στην περίπτωση της Φιλιππιάδας αφορμή για τη δίωξη των μαθητών, ήταν  μήνυση  δήθεν «αγανακτισμένου» γονέα, για «παράνομη κατάληψη» και  «διακοπή της ομαλής διεξαγωγής της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του εν λόγω εκπαιδευτικού ιδρύματος».  Στα Γιάννενα η δίωξη των μαθητών προκλήθηκε από τυφλή ονομαστική μήνυση της διευθύντριας κατά τεσσάρων μαθητών του σχολείου με πανομοιότυπο αιτιολογικό.

Θέση των συλλογικών οργάνων των γονέων είναι ότι το σχολείο μπορεί και πρέπει να λύνει τα όποια προβλήματα προκύπτουν στα πλαίσια της σχολικής κοινότητας, με διάλογο, επικοινωνία, συνεννόηση όλων των μελών (εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών). Η όποια κίνηση ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων - ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί κάποιος με μια  μορφή αγώνα των μαθητών  - είναι καταδικαστέα, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Πολύ δε περισσότερο όταν προκαλείται  από εκπαιδευτικούς. Το μαθητικό κίνημα έχει τη δική του αυτοτέλεια  και η επιλογή των μορφών πάλης είναι υπόθεση των ίδιων των μαθητών. Η μόνη υποχρέωση που έχουν, είναι να περιφρουρούν τις κινητοποιήσεις τους από προβοκατόρικα στοιχεία που αποσκοπούν να δυσφημίσουν τον αγώνα τους.

Είναι απορίας άξιο, το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι «κυνηγοί μαθητικών κεφαλών», εξαφανίστηκαν τα δυο χρόνια της πανδημίας, που τα σχολεία λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, με άκρως επικίνδυνες υγειονομικές συνθήκες και χιλιάδες χαμένες ώρες. Αποδεικνύεται ότι αυτό που πραγματικά τους ενοχλούσε και τους ενοχλεί, είναι ο συλλογικά οργανωμένος αγώνας των μαθητών και τα δίκαια αιτήματά τους.

Οι Ενώσεις Γονέων Μαθητών  Ιωαννίνων - Πρέβεζας καταδικάζουμε  τις παραπάνω συμπεριφορές, απ’ όπου κι αν προέρχονται και ζητάμε τον τερματισμό κάθε δίωξης. Ακόμα και όταν δεν συμφωνούμε με τις μορφές που επιλέγουν οι μαθητές, οι μηνύσεις εναντίον τους  δεν αποτελεί λύση, αλλά ομολογία αποτυχίας, είναι αντιπαιδαγωγική και έξω από την το πνεύμα της εκπαίδευσης. Στεκόμαστε δίπλα στα παιδιά μας και στις συλλογικές αποφάσεις που λαμβάνουν. Αγωνιζόμαστε μαζί με τους μαθητές που αντιστέκονται και διεκδικούν ένα καλύτερο σχολείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]