Μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας-Να ανακληθεί η απόφαση της Συγκλήτου για το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

 


Μαραθώνια  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας για το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής παρουσία φορέων-

Να ανακληθεί η απόφαση της Συγκλήτου και να ενισχυθεί το Τμήμα 

Να  παραμείνει στην Πρέβεζα  και να ενισχυθεί το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, να μεταφερθεί το Τμήμα Οικονομικών στην Πρέβεζα, να γίνει αμφισβήτηση της έκθεσης βιωσιμότητας και να συνταχθεί νέα μελέτη αν αυτό είναι εφικτό σε συνεργασία Δήμου και  Περιφέρειας είναι οι τέσσερις προτάσεις που θα συμπληρώσουν το ψήφισμα που είχε εκδώσει τον περασμένο Οκτώβριο το Δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας. Η πρόταση των τεσσάρων σημείων αποφασίστηκε στην μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα, που πραγματοποιήθηκε παρουσία και φορέων το βράδυ της Δευτέρας στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας και μεταδόθηκε απευθείας από τη Δημοτική Ραδιοφωνία 87,9. Παράλληλα αναμένεται να  γίνει συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής ώστε να προετοιμαστεί η πρόταση που στη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα στηρίζει την παραμονή του τμήματος στην Πρέβεζα.

-Να κάνουμε ένα μνημόνιο καθήκοντος  για το ίδρυμα και τον τόπο μας ανέφερε  ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος. Εισαγωγικά, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Γεωργάκος αναφέρθηκε στην πλειοψηφική μη ομόφωνη απόφαση των καθηγητών της Πρέβεζας και ότι το πανεπιστημιακό ίδρυμα της Πρέβεζας υποβαθμίστηκε στην προσπάθεια της αναβάθμισης το 2018 και δόθηκε η χαριστική βολή με την απόφαση της συγκλήτου. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου ως «σοφός» με την ομάδα του δίνει τη χαριστική βολή στο τμήμα της Πρέβεζας είπε ο κ Γεωργάκος και αναφέρθηκε ονομαστικά στους καθηγητές που με την ψήφο τους υποστήριξαν τη μεταφορά στα Γιάννενα. Χαρτογράφησε τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες. Μίλησε για στημένες προπαγάνδες, μύθους και παραμύθια, σημειώνοντας ότι εμείς απλώναμε χέρι βοηθείας και αυτοί δεν έκαναν τίποτα. Αναφέρθηκε σε όλους του τρόπους στήριξης της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β βαθμού και ζήτησε ενωμένοι μακριά από κομματικές σκοπιμότητες και τοπικές ίντριγκες και κάτω από αυτούς που έχουν ισχύ και ρόλο να διεκδικήσουμε την παραμονή αλλά και την αναβάθμιση του τμήματος.

-Την απόφαση της συγκλήτου υπερασπίστηκε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ Τριαντάφυλλος Αλμπάνης στην παρέμβαση του διαδικτυακά  στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας, χωρίς ωστόσο να πείσει τους φορείς. Σύμφωνα με τον ίδιο το πρόβλημα ξεκινά από την ελάχιστη βάση εισαγωγής που θα οδηγούσε στο κλείσιμο του τμήματος. Έκανε ιστορική αναδρομή στο πανεπιστήμιο, στα οικονομικά προβλήματα και στη βιωσιμότητα των τμημάτων, σημειώνοντας ότι την περασμένη χρονιά έχασε το 10% των φοιτητών του. Τόνισε ότι η ΕΦΑΕ έχει θέσει συγκεκριμένα κριτήρια για την λειτουργία των τμημάτων που δεν τα πληροί το τμήμα της Πρέβεζας και σημείωσε ότι οι αποφάσεις της ΕΦΑΕ γίνονται δεκτές από το υπουργείο. Θύμισε ότι είχε ενημερώσει για το πρόβλημα τους φορείς, οι οποίοι δεν στήριξαν τα αίτημα για εισαγωγή επιλαχόντων και κάλεσε τους φορείς να στηρίξουν το αίτημα για την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

-Για προσχεδιασμένη απόφαση έκανε λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου. Ο ίδιος ανέφερε ότι η απόφαση στηρίχθηκε στην έκθεση βιωσιμότητας που συντάχθηκε και από τους καθηγητές της Πρέβεζας που ψήφισαν να μετακινηθεί και την όποια εμείς δεν  δεχόμαστε . Ο κ. Ιωάννου έθεσε μια σειρά από ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί από την σύγκλητο, όπως γιατί η Ε.Β.Ε ισχύει μόνο για την Πρέβεζα και γιατί ήταν μονόδρομος η μεταφορά του , ενώ θύμισε πως ο πρύτανης  το προηγούμενο διάστημα έλεγε ότι το τμήμα  είναι στρατηγικής σημασίας και είναι  ένα θέμα που θα μας απασχολήσει στο μέλλον. Σύμφωνα με τον ίδιο τόσο ο πρόεδρος του Τμήματος της Πρέβεζας όσο και η πρυτανεία δεν έχει ζητήσει τίποτα από το δήμο και την περιφέρεια, ενώ χαρακτήρισε ως ιδανική λύση τη μεταφορά του Οικονομικού Τμήματος στην Πρέβεζα, καθώς διαθέτει άριστες και σύγχρονες εγκαταστάσεις. 

-Τη δέσμευση του ότι θα αγωνιστεί για την παραμονή του τμήματος στην Πρέβεζα μετέφερε ο κυβερνητικός βουλευτής Στέργιος Γιαννάκης - ο οποίος παρενέβη διαδικτυακά-  θυμίζοντας  ότι επίκειται συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου υγείας με θέμα την ανάκληση της απόφασης της Συγκλήτου.

-Παρών στη διεκδίκηση της παραμονής του τμήματος στην Πρέβεζα δήλωσε ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κώστας Μπάρκας, σημειώνοντας ότι μεταξύ των αιτημάτων είναι η επαναλειτουργία των διετών προγραμμάτων υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου, αλλά και η  λειτουργία  Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου Αλληλέγγυας Οικονομίας. Σύμφωνα με τον ίδιο η ρίζα του κακού είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής κάτι που δεν πρέπει να αγνοούμε και όπου και με όποιον τρόπο μου ζητηθεί κινηματικό ή κοινοβουλευτικό δηλώνω παρών και συνυπογράφω το ψήφισμα μαζί με όλους του φορείς.

-Στην ενότητα όλων στάθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Συνεργασία» Χρήστος Μπαΐλης, σημειώνοντας ότι η απόφαση της συγκλήτου είναι γνωμοδοτική ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα γίνει δεκτή από την ηγεσία του υπουργείου για το καλό όχι μόνο του τόπου αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Το τμήμα της Πρέβεζας έχει όλα τα εχέγγυα για να λειτουργήσει αλλά και να ενισχυθεί, σημείωσε.

-Θέλουμε συμμάχους σ' αυτή την προσπάθεια  ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Ανάπτυξη Τώρα» Γιώργος Νίτσας, προτείνοντας δύο λύσεις με πρώτη την αναβάθμιση της σχολής και με νέο τμήμα και δεύτερο την κατάργηση της ΕΒΕ, ενώ σημείωσε ότι η δημοτική αρχή ακολουθεί τις εξελίξεις . Με τα σημερινά δεδομένα το τμήμα δεν έχει καμία τύχη, συνέχισε ο κ Νίτσας και τόνισε ότι όλες αυτές οι συζητήσεις για τη μεταφορά αποτελούν δυσφήμηση για την περιοχή.

-Σύσσωμη η κοινωνία της Πρέβεζας ζητά την παραμονή του τμήματος τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Ανατροπή» Ευάγγελος Ροπόκης και σημείωσε ότι χρειάζεται δουλειά, αλλά και προσοχή στην απόφαση του υπουργείου από την οποία θα εξαρτηθούν τα πάντα.

-Η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα διαλύσει τα ελληνικά πανεπιστήμια είπε ο δημοτικός σύμβουλος  κ. Παναγιώτης Λελοβίτης εκ μέρους της παράταξης «Στροφή στο Μέλλον», σημειώνοντας ότι η απόφαση του τμήματος είναι απαράδεκτη και συντεχνιακή . Ο κ Λελοβίτης πρότεινε την άμεση σύσκεψη φορέων τις επόμενες ημέρες και την έκδοση ψηφίσματος με παράλληλη ημέρα δράσης όλων των πολιτών της Πρέβεζας που θα κινητοποιηθούν μήπως αποτρέψουν την απόφαση.

-Μείζον πολιτικό ζήτημα είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής σύμφωνα με τον επικεφαλής την «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σταύρο Αμάραντο, ο οποίος τόνισε πως θέλουμε ένα πανεπιστήμιο σύγχρονο, ανοικτό, δημόσιο και δωρεάν που θα δίνει ίσες ευκαιρίες για όλους του φοιτητές. Ο συντηρητικός χώρος και η ΝΔ έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον για μεγαλύτερη κερδοφορία και στο κεφάλαιο και εμεις είμαστε αντίθετοι σ' αυτούς τους σχεδιασμούς.

-Ολέθριες χαρακτήρισε τις συνέπειες της ΕΒΕ ο δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής της «Ανυπότακτης κίνησης για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας»  Ταξιάρχης Κωστόγιαννης, σημειώνοντας ότι η σύγκλητος υιοθετεί με την απόφαση της το νέο Κεραμέως και πως η απόφαση για τη μεταφορά γίνεται με ιδιοτελή κριτήρια. Σύμφωνα με τον ίδιο η αντίδραση θα πρέπει να είναι κινηματική ώστε να βγει μπροστά και να κινητοποιηθεί και ο λαός της Πρέβεζας.

Δημ.Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]