Ιωάννινα-Σχολικές καθαρίστριες :Διαμαρτυρία αύριο για την περικοπή και κατάργηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

 


ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9:30πμ

ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ


Οι σχολικές καθαρίστριες του Ν. Ιωαννίνων καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και τη δήθεν ανεξάρτητη επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών που ύστερα από δημοσίευση του πορίσματός της, προχωράει στην περικοπή και κατάργηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε βάρος χιλιάδων δικαιούχων εργαζομένων στους Δήμους και το Δημόσιο όπως και για τις 9.500 καθαρίστριες σχολικών κτιρίων.

Οι εκπρόσωποι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους παραδέχτηκαν ότι πρόκειται για δεδομένη απόφαση τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη σημερινή και ήρθε η ώρα της υλοποίησης.

Δεν άφησαν καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει πλήρως το κατά παραγγελία πόρισμα της επιτροπής και προχωράει στην περικοπή και κατάργηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας με απώτερο σκοπό την ολική κατάργηση του επιδόματος και της ασφάλισης των ΒΑΕ.

Το πόρισμα της επιτροπής που έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιοι υπουργοί, είναι αποτέλεσμα βιβλιογραφίας βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζουν άλλα κράτη της ΕΕ και εντελώς σε θεωρητικό επίπεδο που δεν έχει βασιστεί σε πραγματικά στοιχεία όπως θα έπρεπε και έχουν να κάνουν με την ανθυγιεινότητα και επικινδυνότητα των χώρων εργασίας και της έκθεσης εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου των τεχνικών ασφαλείας των Δήμων.

Η κατάργηση του επιδόματος και της ασφάλισης των ΒΑΕ ανοίγουν τους "ασκούς του Αιόλου" για κατάργηση των 32 ωρών εβδομαδιαίας εργασίας, σύμφωνα με την ΣΣΕ, που λήγει τη φετινή χρονιά.

Αποτελεί κόκκινη γραμμή και αιτία πολέμου η σύνδεση υπογραφής με τους όρους που θέτει ο εκτρωματικός νόμος Χατζηδάκη για τα συνδικάτα μας.

Εμείς οι σχολικές καθαρίστριες αποτελούμε τη σταθερά σε κάθε σχολείο, που στις συνθήκες διετούς πανδημίας που ζούμε αναδείχθηκε ο καθοριστικός και αναντικατάστατος ρόλος μας στην προστασία της υγείας των παιδιών και των εκπαιδευτικών μέσα στα σχολεία. Από τη μία μας αποκαλούσαν ήρωες και την ίδια στιγμή έδιναν το πράσινο φως στους Δήμους να κάνουν προσλήψεις με το σταγονόμετρο, με λιγοστές ώρες, χαμηλούς μισθούς, μαύρη εργασία, εντατικοποίηση, μετακίνηση από σχολείο σε σχολείο, απροστάτευτες χωρίς κανένα ΜΑΠ.

Οι αγώνες μας την περσινή χρονιά έφεραν και μικρά αποτελέσματα αφού μπήκαμε μπροστά και παλέψαμε για γενναίες προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας στο Δήμο Ιωαννιτών. Να μας δοθούν οι άδειες Χριστουγέννων και Πάσχα που απέκρυψαν συνειδητά οι Δημοτικές Αρχές. Μαζί με το σωματείο των ΟΤΑ κερδίσαμε να αποδοθούν για πρώτη φορά στις σχολικές καθαρίστριες του Δήμου Ιωαννιτών τα χρηματικά ποσά για τα ΜΑΠ και το γάλα παρελθόντων ετών.

Μέχρι σήμερα σε καμία Δημοτική αρχή της περιοχής δεν έχει εκπονηθεί καμία γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου για τον κλάδο μας από τον τεχνικό εργασίας και γιατρό εργασίας των Δήμων. Μόνο μετά από δική μας παρέμβαση, την περσινή σχολική χρονιά, ο γιατρός εργασίας του Δήμου Ιωαννιτών πήρε το ιατρικό ιστορικό των καθαριστριών, τις πρώτες μας εξετάσεις και εμβολιασμούς που σχετίζονται με την ανθυγιεινή εργασία μας χωρίς όμως να υπάρξει συστηματικός περιοδικός έλεγχος και σύνδεση με την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Η εντατικοποίηση, μεγάλα φορτία, επαναλαμβανόμενες κινήσεις, ορθοστασία, ακατάλληλος εξοπλισμός, συνεχή έκθεση σε χημικές ουσίες, μόλυνση από βιολογικούς παράγοντες, μας οδήγησαν σε πολύ  σοβαρά προβλήματα για την υγεία μας. 

Δίπλα σε αυτά προστέθηκαν η Πανδημία, που χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας, τα σχολεία μας έχουν μετατραπεί σε χώρους υπέρ μετάδοσης του ιού και την ίδια στιγμή το Υπουργείο Παιδείας μας απέκλεισε ακόμη και από τη χορήγηση των δωρεάν self test.

Καμία καταγραφή δεν έχει γίνει για τα ατυχήματα και τους τραυματισμούς συναδέλφων κατ' επανάληψη επειδή γλιστράμε στις τουαλέτες, σκάλες λόγω εντατικοποίησης, ακατάλληλου εξοπλισμού, ακατάλληλων δαπέδων και μεγάλων φορτίων. Είχαμε ακόμη και την απόκρυψη εργατικού ατυχήματος τη φετινή σχολική χρονιά από πτωση σκάλας σε σχολική μονάδα του Δήμου Ιωαννιτών με τη συναδέλφισσα να μένει εκτός εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Καμία καταγραφή επαγγελματικών ασθενειών όλα αυτά τα χρόνια αφού με την απουσία μας από την εργασία η αντικατάσταση γινόταν από δικά μας άτομα (αφού εργαζόμασταν με συμβάσεις έργου με κανένα εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα).

Σήμερα καμία Δημοτική αρχή του Νομού δεν έχει προχωρήσει στην προστασία της υγείας μας με ΜΑΠ, εκπαίδευση και καθηκοντολόγιο που να στηρίζει ολόπλευρα την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Ο Δήμος Ιωαννιτών κρατάει στο εργοτάξιο του Δήμου ΜΑΠ για 106 καθαρίστριες ενώ είμαστε 180 ΙΔΟΧ και ΙΔΑΧ. Ενώ έπρεπε ήδη να είχε προχωρήσει  σε αγορά νέων ΜΑΠ, προτιμάει να μένουν αδιάθετα στις αποθήκες αρκεί να μη συμβάλουν στην προστασία της υγείας μας.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Για όλους αυτούς τους λόγους θέλουν να μας μειώσουν το ανθυγιεινό επίδομα και την ίδια στιγμή  τσακίζουν τους κουτσουρεμένους μας μισθούς, αφού η ακρίβεια καλπάζει και δεν έχουμε να βάλουμε πετρέλαιο για να ζεστάνουμε τα παιδιά μας στα σπίτια μας.

Όλες και όλοι στο συλλαλητήριο Πέμπτη 17 Φλεβάρη στο Εργατικό Κέντρο 6:30 μαζί με τα εργατικά σωματεία ενάντια στην ακρίβεια για την προστασία του εισοδήματος και την υγεία του λαού.

Όλοι και όλες οι καθαρίστριες των Δήμων στη 

στάση εργασίας την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 

από τις 7:00πμ μέχρι τις 11:00πμ με παράσταση διαμαρτυρίας στις 

9:30 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]