ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Γιάννενα ΑΣΕ:Τετάρτη 16 Φλεβάρη στην κεντρική πλατεία (στάση εργασίας ΑΔΕΔΥ 12.00-2.00)

 


ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΦΛΕΒΑΡΗ 1μμ στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ  (ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΔΕΔΥ 12μμ-2μμ)

Είναι ώρα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας! Να πούμε ένα μεγάλο φτάνει πια! Εδώ και τώρα να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στα σχολεία, στις ζωές μας.

   Η πρόσφατη κακοκαιρία απέδειξε για άλλη μια φορά ότι το κράτος είναι δυσκίνητο, ανίκανο, γυμνό όταν πρέπει να υπηρετήσει τις λαϊκές ανάγκες, αλλά αποδεικνύεται κάθε φορά επιτελικό, ικανό και ταχύτατο όταν πρόκειται να προστατέψει τα κέρδη των εργοδοτών και των επιχειρήσεων. Αυτό το κράτος που με διαδικασίες fast-track ψηφίζει αντιλαϊκά νομοσχέδια, κηρύσσει μέσα σε λίγες ώρες παράνομες τις απεργίες των συνδικάτων, χρησιμοποιεί την καταστολή και την τρομοκρατία είναι αναποτελεσματικό όταν πρόκειται για τις ανάγκες τις δικές μας και των μαθητών μας.

   Μαζί με τους χιλιάδες εργαζόμενους, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ακρίβεια. Ένα μεγάλο κομμάτι του κλάδου (αναπληρωτές και νεοδιοριζόμενοι) ζει στα όρια της φτώχειας. Η μισθολογική καθήλωση (έχει να δοθεί αύξηση στον κλάδο πάνω από 10 χρόνια, το ΜΚ που μας έκλεψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015), η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις μας έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο. Πριν καν τελειώσει ο μήνας, ο μισθός μας έχει εξανεμιστεί. Δεν μπορεί το 2022 εκπαιδευτικοί να μένουν σε δωμάτια – κλουβιά χωρίς θέρμανση, να μην έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν με την οικογένειά τους τουλάχιστον ένα Σαββατοκύριακο, να μη φτάνει ο μισθός μας για τη στοιχειώδη επιβίωση. Πόσο μάλλον, να έχουμε τη δυνατότητα εμπλουτισμού της βιβλιοθήκης μας, να έχουμε πρόσβαση σε πολιτιστικά δρώμενα και εκδηλώσεις, πράγματα απαραίτητα ώστε να μπορούμε να παίξουμε το ρόλο μας ως εκπαιδευτικοί. 

   Δεν συμβιβαζόμαστε με το γεγονός ότι μετράμε πάνω 24.000 νεκρούς από την πανδημία και να μην παίρνεται ούτε ένα μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, το δημόσιο σύστημα Υγείας να έχει σχεδόν καταρρεύσει, η κυβέρνηση να συνεχίζει την προκλητική ενίσχυση των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών. Προκαλεί οργή στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές, να υπάρχουν ακόμα κενά στα σχολεία, να στοιβάζονται 25 παιδιά μέσα στην τάξη, να συνεχίζεται το πρωτόκολλο – ντροπή του 50%+1. Κάθε μέρα η κυβέρνηση παίζει με την υγεία των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους, αρνείται να εφαρμόσει έστω και ένα μέτρο, ώστε τα σχολεία να μην είναι εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού. Είναι προκλητικό ότι εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα σοβαρό μέτρο, προκειμένου να ενισχύσει την εκπαιδευτική διαδικασία, να στηρίξει εμάς τους εκπαιδευτικούς, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια γνωστικά κενά που έχουν δημιουργηθεί στους μαθητές μας αλλά και τα ψυχολογικά και τα κοινωνικά προβλήματα που έχουν προκληθεί από την εγκληματική πολιτική διαχείρισης του κορωνοϊού. 

   Η κυβέρνηση της Ν.Δ., αντί να στηρίξει ουσιαστικά τη δουλειά των εκπαιδευτικών στην τάξη και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, επιμένει να επιβάλει τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους 4692/20, 4823/21, την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση, την Τράπεζα Θεμάτων και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ενώ διατηρεί άθικτο και αξιοποιεί στο ακέραιο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης. Προχωρά σε απαράδεκτα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών που ήδη έχουν ξεσηκώσει κατακραυγή τόσο από τον κλάδο όσο και από τις Επιστημονικές Ενώσεις. Όλο αυτό το διάστημα αξιοποιεί την πανδημία, προκειμένου με τον πιο επιθετικό τρόπο να εφαρμόσει αντιεκπαιδευτικές-αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που έχουν αποφασιστεί εδώ και τριάντα χρόνια σε επίπεδο ΕΕ και ΟΟΣΑ, πτυχές των οποίων έχουν εφαρμόσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενίσχυσε το ν. Γαβρόγλου για το Νέο Λύκειο, ψήφισε τις Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης, τα εργαστήρια δεξιοτήτων, εξετάσεις τύπου PISA στην ΣΤ’ Δημοτικού και στην Γ’ Γυμνασίου, γενικεύει τα πρότυπα – πειραματικά σχολεία, επιλέγοντας μαθητές μέσω εξετάσεων.

   Ειδικά στο ζήτημα της κατηγοριοποίησης των σχολείων μέσω της λεγόμενης «αξιολόγησης», η κυβέρνηση έχει σπάσει όλα τα κοντέρ. Γελοιοποιήθηκε έχοντας σύσσωμο τον κλάδο απέναντι, προσπαθώντας να την επιβάλει με κάθε τρόπο, αξιοποιώντας δικαστήρια, καταστολή, απειλές, όλο το διοικητικό μηχανισμό του Υπουργείου. Φτάσαμε Φλεβάρη και πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή και ακόμα δεν έχει γίνει ο λεγόμενος προγραμματισμός επίτευξης στόχων. Για μια ακόμα φορά ο κλάδος απέδειξε ότι μπορεί να τσαλακώσει οποιαδήποτε κυβερνητική επιλογή επιβάλλεται κόντρα στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και των μαθητών μας.

Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που συνθλίβει τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας, τη μόρφωση των μαθητών μας, όλες τις πτυχές της ζωής μας, στις μυλόπετρες της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων και την εγκληματική στρατηγική του «κόστους – οφέλους», είναι μονόδρομος να δυναμώσει ο αγώνας και η οργάνωση της πάλης.

Δεν πρέπει να ανεχτούμε, για παράδειγμα , από την μια η κυβέρνηση να δίνει 5 δισ. ευρώ το χρόνο για τη συμμετοχή στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς που μας εμπλέκουν σε επικίνδυνα σχέδια, να δίνει 11δις € ζεστό χρήμα στις μεγάλες επιχειρήσεις, μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο, και από την άλλη να μη διατίθενται χρήματα για να ενισχυθούν οι υποδομές, το προσωπικό και τα μέσα που προστατεύουν τη ζωή και την περιουσία του λαού μας.

Οι ευθύνες για την πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα σε όλους τους τομείς, είναι διαχρονικές και είναι όλων των κυβερνήσεων, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ. Ο κάλπικος ανταγωνισμός και οι κοκορομαχίες μεταξύ αυτών των κομμάτων έρχονται να κρύψει τη στρατηγική τους σύμπλευση και συμφωνία της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιούν. Τη συμφωνία τους στις βασικές αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία, στην Υγεία, στην καπιταλιστική ανάπτυξη, όπως φάνηκε και από τον πρόσφατο Αναπτυξιακό Νόμο, τη στρατηγική της ΕΕ. 

Τώρα είναι η ώρα της μάχης! Συσπειρωνόμαστε στα σωματεία μας, βάζουμε τις πραγματικές μας ανάγκες στο επίκεντρο της πάλης, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας στην απεργία, στη χειραφέτηση του συνδικαλιστικού κινήματος από το κράτος και τους μηχανισμούς του, καταργούμε το ν. Χατζηδάκη στην πράξη. Να απαιτήσουμε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας. Δεν περιμένουμε κάποιους «σωτήρες» που θα έρθουν να μας σώσουν και κάθε φορά θα βάζουν το λιθαράκι τους για να μας αφαιρούν δικαιώματα και κατακτήσεις.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, ξεπάγωμα των ΜΚ 2015-2017, στήριξη όλων των εκπαιδευτικών που εργάζονται μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους. Να μην γίνει καμιά περικοπή ανθυγιεινού επιδόματος, για κανέναν κλάδο, για κανέναν εργαζόμενο.

Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα. 

Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Καμία απόλυση αναπληρωτή. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας αλλά και του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου του Γαβρόγλου. Εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών. 

Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων (αραίωση μαθητών, δωρεάν τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ, προσωπικό καθαριότητας, ατομικά μέσα προστασίας για όλους κ.λ.π.). Να ανακληθούν άμεσα όλες οι συγχωνεύσεις τμημάτων. 

Προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών και σύνδεση των σχολικών μονάδων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. 

Να μην εφαρμοστεί, να καταργηθεί ο ν.4808/21 (Χατζηδάκη). Καμία διάταξη του, ούτε ηλεκτρονικές εκλογές, ούτε μητρώα και φακέλωμα, ούτε αλλαγή του τρόπου προκήρυξης των απεργιών 

Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, για την θέρμανση και όλων των έκτακτων αναγκών.

Να μην εφαρμοστούν, να καταργηθούν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων. Ούτε σκέψη για διενέργεια πανελλαδικών εξετάσεων τύπου PISA σε ΣΤ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου. 

Στοχευμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Γενίκευση των προγραμμάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας, Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και διάθεση όλων των αναγκαίων ωρών σε φροντιστηριακά μαθήματα. Προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών σε Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης και Ειδικά Σχολεία. Δημιουργία όσων τμημάτων ένταξης χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες. Πλήρης διεπιστημονική στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ. Αναπροσαρμογή της σχολικής ύλης. 

Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες προώθησης της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης. Να καταργηθούν οι νόμοι 4692/20, 4823/21, 4547/2018.

Να καταργηθούν εδώ και τώρα όλες οι νομοθετικές διατάξεις που γενικεύουν την λεγόμενη τηλεκπαίδευση εκτός πανδημίας και με ίδια μέσα από τους εκπαιδευτικούς. 

Προτείνουμε και οργανώνουμε: Γενικές Συνελεύσεις ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ και συνελεύσεις Προέδρων, Συγκροτούμε Επιτροπές Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών. Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο του Ε.Κ.Ι. για την υπεράσπιση της υγείας και του εισοδήματος του λαού. Κήρυξη απεργίας στις 9 Μάρτη από ΟΛΜΕ-ΔΟΕ, Απαιτούμε να επαναπροκηρυχθεί άμεσα απεργία – αποχή για την αξιολόγηση από τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, Προετοιμάζουμε γενική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]