ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Αρχίζει η δίκη για τη Folli Follie: Στο εδώλιο σήμερα οι Κουτσολιούτσοι και οι συγκατηγορούμενοί τους


 Ανοίγει η αυλαία για μία από τις μεγαλύτερες δίκες του νέου έτους


Μια από τις μεγαλύτερες δίκες του νέου έτους αρχίζει σήμερα σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Πρόκειται για το πολύκροτο οικονομικό σκάνδαλο της Folli Follie με κατηγορούμενα τα τρία μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου και δέκα ακόμη πρόσωπα, που αντιμετωπίζουν σειρά κακουργηματικών κατηγοριών, οι οποίες επισύρουν πολυετείς καθείρξεις.


Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά, λόγω του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων, των μαρτύρων που θα κληθούν να καταθέσουν στο δικαστήριο και του όγκου των στοιχείων της δικογραφίας.


Τα αδικήματα

Οι 13 συνολικά κατηγορούμενοι της υπόθεσης, παραπέμφθηκαν σε δίκη με βούλευμα που εξέδωσε το συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας. Σύμφωνα με αυτό, ο ιδρυτής της Folli – Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Καίτη, ο γιός τους Τζώρτζης και οι δέκα ακόμη συγκατηγορούμενοί τους, διευθυντικά στελέχη του ομίλου, θα πρέπει να δικαστούν για τα εξής αδικήματα: Εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενειθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ , χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση. Μάλιστα, ο ιδρυτής της εταιρείας που βρίσκεται όπως και ο γιος του προσωρινά κρατούμενος εδώ και περίπου 11 μήνες, βαρύνεται επιπλέον με το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.


Όπως αναφέρει το βούλευμα, η μεγάλη οικονομική απάτη της Folli – Follie, προκάλεσε τεράστια ζημία η οποία αν και δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ. Οι κατηγορούμενοι με ψευδή στοιχεία που αφορούσαν σε ανύπαρκτα τραπεζικά αποθέματα σε εταιρείες τους στην Κίνα και με παραποιημένους ισολογισμούς κατάφεραν να εξαπατήσουν αγορές, χρηματιστήρια, επενδυτές και πλήθος νομικών και φυσικών προσώπων, τα οποία δεν γνώριζαν για τους πλασματικούς οικονομικούς δείκτες της εταιρείας και ως εκ τούτου είχαν την εντύπωση ότι επένδυαν σε ένα υγιή οικονομικά όμιλο.


Από το 2006 ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος και ο γιος του, Τζώρτζης, συγκρότησαν, σύμφωνα με το βούλευμα, εγκληματική οργάνωση, της οποίας φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί. Συγκεκριμένα, οι εν λόγω δυο κατηγορούμενοι και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι κατήρτιζαν πλαστά έγραφα τραπεζών και εμφάνιζαν τεράστια χρηματικά ποσά στα αποθεματικά των λογαριασμών τους. Σε μια από τις περιπτώσεις που καταγράφονται στη δικογραφία, αναφέρεται πως σε τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο η εταιρεία είχε υπόλοιπο μόλις 60 ευρώ, εμφανίζονταν υπόλοιπο 70.000.000 ευρώ, χάρη στα πλαστά statement.


Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος όσο και ο γιος του Τζώρτζης αμέσως μετά τις απολογίες που είχαν δώσει στην αρμόδια ανακρίτρια το Σεπτέμβριο του 2020 είχε κριθεί προφυλακιστέοι. Ως εκ τούτου, το 18μηνο της ανώτατης προσωρινής τους κράτησης λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο και εάν μέχρι τότε η δίκη τους δεν ολοκληρωθεί τότε θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι.


Στις απολογίες τους, πάντως, ενώπιον της ανακρίτριας οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες που τους έχουν αποδοθεί, προβάλλοντας ο καθένας διαφορετικά υπερασπιστικά επιχειρήματα.


Πιο συγκεκριμένα ενώπιον της ανακρίτριας, ο ιδρυτής της Folli Follie είχε υποστηρίξει πως είχε όραμα για την εταιρεία του και πως την ήθελε πολυεθνικό όμιλο και στολίδι της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Αντίθετα, ο γιος του Τζώρτζης Κουτσολιούτσος κατά τη δική του απολογία φέρεται να είχε δηλώσει άγνοια για ότι συνέβαινε στην εταιρεία που ίδρυσε ο πατέρας του. Μάλιστα, είχε υποστηρίξει πως ο ίδιος είχε την ευθύνη της εταιρείας στην Ελλάδα και δεν γνώριζε τίποτα για τα παραποιημένα στοιχεία της θυγατρικής της στην Ασία.


Φωτογραφία: Eurokinissi

πηγή lawandorder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]