ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ:Επιστολή για την προστασία εργαζομένων από τον Covid-19

 


Θέμα: Προστασία εργαζομένων από τον COVID 19


Προς: Δήμους Νομού Ιωαννίνων

 

Κοινοποίηση:

1) Γραφεία Δημάρχων

2) Γενικών Γραμματέων 

3) Πρόεδρους Νομικών Προσώπων 

3) Αναπληρωτές προϊσταμένους Γενικής Δ/νσης

4) Προϊσταμένους Διευθύνσεων 


 

Γιατρούς εργασίας Δήμων & Ν.Π.

Τεχνικούς Ασφαλείας Δήμων & Ν.Π.



Μετά τις συνεχείς αντιφάσεις στη διαχείριση της πανδημίας, εδώ και δύο χρόνια και την πλήρη εγκατάλειψη των βασικών τομέων της κοινωνίας, η κυβέρνηση συνεχίζει την ανεύθυνη πολιτική της, θέτοντας για άλλη μια φορά σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιδιαιτέρως μεταδοτική μετάλλαξη του ιού. 

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ για άλλη μια φόρα, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή παρέχοντας υπηρεσίες σε κρίσιμους τομείς προσπαθώντας να κρατήσουμε  την κοινωνία όρθια. 

Για τον λόγο αυτό παρακαλούμε όπως προβείτε σε άμεσες ενέργειες, προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από το κύμα εξάπλωσης της πανδημίας, παίρνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας και πιο συγκεκριμένα:                                                     

•        Να γίνονται με ευθύνη του Δήμου επαναλαμβανόμενα δωρεάν  τεστ (rapid - μοριακά), σε όλους τους εργαζόμενους (εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους), κατά το διάστημα που παρέχουν εργασία.    

 •        Να γίνονται τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς, καθώς και στα αυτοκίνητα και τα μηχανήματα της υπηρεσίας.                                                                                

•        Να τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας. Έλεγχος ώστε ο αριθμός των εργαζομένων στο ίδιο γραφείο να είναι σύμφωνες με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α.   

•        Χορήγηση δωρεάν μασκών υψηλής προστασίας  σε όλους τους εργαζόμενους και ότι άλλο είναι απαραίτητο (αντισηπτικά, χειροπετσέτες, κ.α.).

•        Αυστηροποίηση των μέτρων για τον αριθμό των εισερχομένων δημοτών στις υπηρεσίες με καθιέρωση των ραντεβού, όπου παρατηρείται συνωστισμός. Ήδη, υπάρχει σε πολλούς εργασιακούς χώρους έκδηλη ανησυχία για πλημμελείς ελέγχους.

•        Άδειες ειδικού σκοπού για όλους τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και άδειες επαπειλούμενης κύησης για τις εργαζόμενες, οι οποίες στις συνθήκες αυτές εκτίθενται σε άμεσο κίνδυνο. 

•       Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά κράτος, δήμους (εργοδοσία). Μετά την πλήρη ανάρρωση, να διενεργείται δωρεάν μοριακός έλεγχος, πριν την επιστροφή στην εργασία.

•        Να βγαίνουν σε προληπτική καραντίνα οι εργαζόμενοι (εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι), που έρχονται σε επαφή με ασθενείς μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του μοριακού τους τεστ. 

•       Η τηλεργασία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο προς όφελος των εργαζομένων, όταν υπάρχει επείγουσα ανάγκη με τους όρους που θα θέτουν οι εργαζόμενοι-ες και με το κόστος για λειτουργικά και πάγια έξοδα αποκλειστικά σε βάρος του εργοδότη (κόστος ηλεκτροδότησης, τηλεφώνου, αναλώσιμων, αγοράς και συντήρησης του εξοπλισμού). 

•        Ενίσχυση με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες που έχουν σήμερα τεράστιες ελλείψεις (π.χ. καθαριότητα δήμων, οικονομικές και διοικητικές), καθαριότητας στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς  και μονιμοποιήσεις όσων δουλεύουν με συμβάσεις.

Ειδικά για τους εργαζόμενους - εργαζόμενες στους παιδικούς σταθμούς των Δήμων, όπου λόγω της φύσης εργασίας δεν χρησιμοποιούνται μάσκες και δεν γίνονται τεστ στα παιδιά/βρέφη, ζητάμε:

•    Διενέργεια συχνών δωρεάν τεστ (rapid - μοριακών) σε όλους τις εργαζόμενες/ους, με ευθύνη του Νομικού Προσώπου του Δήμου.     

 •   Άμεση μείωση των παιδιών ανά τμήμα, απαγόρευση μετακινήσεων προσωπικού και ενοποίησης τμημάτων στον ύπνο και στο φαγητό. 

•   Άμεση τακτική ενημέρωση του προσωπικού από τον Τεχνικό ασφαλείας και συχνός έλεγχος από τον παιδίατρο. 

•    Αποστολή ενημερωτικού email-εγγράφου προς τους γονείς /κηδεμόνες για τις περιπτώσεις ασθένειας των παιδιών σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου.

•   Θερμομέτρηση των παιδιών κατά την είσοδο και άμεση ενημέρωση του παιδιάτρου αν παρουσιάσουν συμπτώματα ασθενείας τα παιδιά.

Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη είναι η συνεχής επικοινωνία - ενημέρωση των υπηρεσιών των δήμων, των γιατρών εργασίας και των τεχνικών ασφαλείας με την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων και του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Νομού Ιωαννίνων.

 

         Παρακαλούμε  για τις δικές σας, άμεσες, ενέργειες.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου


Χρήστος Μεντής

Ζώης Γαλατάς

Ρένα Μπενέκου

11/01/2022

ΕΝΟΤΗΤΑ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]