Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει -Όσοι έχασαν τη ζωή τους από την Όμικρον ήταν υπερήλικες και με συννοσηρότητες


 Ο κορωνοϊός  όπως μας έδειξε η Όμικρον  ήρθε για να μείνει και πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του ενώ περνάμε σε μία φάση σταθεροποίησης ,ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Πρόσφατα δεδομένα από το CDC επιβεβαιώνουν τη σημασία θωράκισης της ανοσίας με την αναμνηστική (3η) δόση  ,σημείωσε η κα Παπαευαγγέλου ενώ μιλώντας για τις νοσηλείες είπε πως παρατηρείται μία αύξηση των νέων νοσηλειών που οφείλεται στη μετάλλαξη Όμικρον.

"Σήμερα 8 στους 10 ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο νοσούν από την Όμικρον."είπε χαρακτηριστικά .

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και σήμερα το 25% των νέων εισαγωγών αφορά ασθενείς που νοσούν από την Δέλτα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ οι λίγοι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους από την Όμικρον στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν υπερήλικες και πολλές συννοσυρότητες,σημείωσε .


Αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών αναμένεται να δούμε τις επόμενες 3-4 εβδομάδες και οι διασωληνωμένοι θα μειωθούν στους 550 με 600 ,τόνισε η κα Παπαευαγγέλου .



Αναλυτικά η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε:

Αν και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δείχνει να μειώνεται, πιθανά και λόγω των λιγότερων εργαστηριακών ελέγχων που έγιναν τις τελευταίες μέρες λόγω της κακοκαιρίας, το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, ενώ στη χώρα έχει πια επικρατήσει η παραλλαγή «Όμικρον».


Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων δεν μειώθηκε σημαντικά ακόμα περισσότερο αυτή την εβδομάδα και εξακολουθεί να είναι περίπου στις 150.000, ενώ σταθεροποίηση σε ελαφρά χαμηλότερο επίπεδο εμφανίζει ο κυλιόμενος μέσος του επταημέρου στις 18.000 περίπου νέα κρούσματα την ημέρα.


Αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρείται μόνο στη Θράκη και σε κάποια νησιά, ενώ στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες παρατηρείται μία σταθεροποίηση.


Η αναγκαστική ολιγοήμερη παραμονή στο σπίτι και η προσωρινή διακοπή των εργασιακών και κοινωνικών επαφών λόγω της κακοκαιρίας είναι λογικό να οδηγήσουν και σε μια περεταίρω μείωση των νέων κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.


Σταθερά ψηλά παραμένουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, δηλαδή ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι και οι νέοι θάνατοι. Η θετικότητα παρέμεινε σταθερή την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ δεν μπορεί πολύ εύκολα να αξιολογηθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω του μικρότερου αριθμού ελέγχων.


Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να απασχολεί με περίπου 5.000 συνανθρώπους μας να νοσηλεύονται σήμερα συνολικά στην επικράτεια και παρά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών η κάλυψη παραμένει στο 57% στις απλές κλίνες και 85% σε κλίνες ΜΕΘ Covid.


Σημαντικό είναι όμως να αναφερθεί ότι τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μία μείωση στις νέες εισαγωγές κατά 12%, πιθανότατα και λόγω της σταδιακής επικράτησης της «Όμικρον» σε όλη τη χώρα.


Για πρώτη φορά εχθές μετά από αρκετές εβδομάδες ο αριθμός των νέων εισαγωγών στην επικράτεια ήταν κάτω από 400 ασθενείς, ενώ ο κυλιόμενος μέσος των τελευταίων επτά ημερών μειώθηκε στις 451 νέες εισαγωγές ανά μέρα από 540 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.


Μία ήπια αλλά σταθερή αποκλιμάκωση παρατηρείται και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών. Ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά είναι υψηλός και ο κυλιόμενος μέσος όρος του επταημέρου είναι στους 96 ασθενείς κάθε μέρα.


Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, σταδιακά παρατηρείται αύξηση των νέων νοσηλειών που οφείλονται σε μόλυνση από την παραλλαγή «Όμικρον». Χαρακτηριστικά, ενώ οι οφειλόμενες στην «Όμικρον» νοσηλείες αφορούσαν σε μόλις 40% των νέων εισαγωγών στις αρχές του μήνα, στις αρχές του έτους, σήμερα 8 στους 10 ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο νοσούν από «Όμικρον».


Ακόμα και στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, όπου μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα το 60% των νέων εισαγωγών αφορούσε σε ασθενείς που νοσούν από «Δέλτα», σήμερα αυτό έχει αλλάξει.


Όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και σήμερα το 25% των νέων εισαγωγών, 1 στους 4 δηλαδή ασθενείς που χρειάζεται να κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο αφορά σε άτομο που έχει μολυνθεί με τη μετάλλαξη «Δέλτα». Και ας μην ξεχνάμε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό ποσοστό των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά εξακολουθεί να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη βαριά νόσηση της παραλλαγής «Δέλτα».


Δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι οι λίγοι μέχρι σήμερα συνάνθρωποί μας που έχουν χάσει τη ζωή τους μετά από νόσηση με κορονοϊό με παραλλαγή «Όμικρον», στη συντριπτική τους πλειονότητα αφορούν σε υπερήλικες και σε άτομα με πολλές συνοσηρότητες.


Έτσι όπως μεγαλώνει η εμπειρία μας λοιπόν με την παραλλαγή «Όμικρον» όλοι κατανοούμε ότι όντως αφορά ένα στέλεχος του ιού που προκαλεί ηπιότερη νόσο τόσο σε ενήλικες όσο και στα παιδιά.


Αυτό είναι εμφανές και από το γεγονός ότι σήμερα περίπου 3 με 4 εβδομάδες μετά την κορύφωση του πανδημικού κύματος που οφειλόταν στην «Όμικρον», όπου σας θυμίζω είχαμε 50.000 κρούσματα κάθε μέρα, δεν βλέπουμε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.


Όμως η νόσος που προκαλεί η παραλλαγή «Όμικρον» του κορονοϊού δεν είναι κοινό κρυολόγημα. Και επομένως κάποιοι συμπολίτες μας, ιδιαίτερα οι ανεμβολίαστοι μεγαλύτερης ηλικίας, θα νοσήσουν σοβαρά και θα χρειαστεί να νοσηλευτούν αλλά και θα κινδυνεύσουν.


Με τα δεδομένα αυτά, λοιπόν, προβλέπουμε μια αποκλιμάκωση και των σκληρών δεικτών τις επόμενες εβδομάδες. Προβλέπεται ότι μέσα στις επόμενες 3 με 4 εβδομάδες, οι ασθενείς που θα παραμένουν διασωληνωμένοι θα μειωθούν στους 550 με 600 ενώ παράλληλα θα μειωθεί και ο αριθμός των νέων θανάτων.


Πριν λίγες ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε μια έκθεση με την εκτίμησή του σχετικά με την πορεία της πανδημίας και τις επιπτώσεις της παραλλαγής «Όμικρον».


Σημειώνει, όπως καλά γνωρίζουμε, ότι η παραλλαγή «Όμικρον» εμφανίζει μεγάλη μεταδοτικότητα με αποτέλεσμα σημαντική διασπορά παγκοσμίως και επικράτηση έναντι της «Δέλτα».


Το στέλεχος «Όμικρον» χαρακτηριστικά εμφανίζει σημαντικά υψηλότερη ενδοοικογενειακή μετάδοση αλλά και αυξημένη συχνότητα επαναμολύνσεων τόσο σε εμβολιασμένος όσο και σε ανθρώπους που νόσησαν από κορονοϊό στο παρελθόν.


Λόγω της προτίμησης του ιού να προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό, προκαλεί ηπιότερη νόσο με λιγότερες νοσηλείες. Προβλέπει ότι το σύνδρομο τη long Covid θα μας απασχολήσει αρκετά τους επόμενους μήνες.


Και σε αυτό το σημείο αξίζει κανείς να αναφερθεί και σε μια πρόσφατη μελέτη από το Ισραήλ που έδειξε ότι ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά και τα συμπτώματα από τη long Covid.


Αν κάποιος εμβολιασμένος, δηλαδή, κολλήσει όχι μόνο θα νοσήσει πιο ελαφρά, αλλά θα έχει και περίπου 60% με 70% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες πονοκεφάλους, μυαλγίες και γενικευμένη κόπωση, χρόνια κόπωση.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι ο ιός θα συνεχίσει να δημιουργεί νέες παραλλαγές με στόχο τη δημιουργία πιο μεταδοτικών στελεχών που θα προκαλούν επιδημικές εξάρσεις σε περιοχές με αυξημένο αριθμό ανεμβολίαστων.


Στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι να καλύψει τις ανισότητες και να είναι σε θέση όλος ο πλανήτης στο άμεσο μέλλον να έχει εμβολιαστική κάλυψη 70% , διαθεσιμότητα testing, θεραπευτικών επιλογών και προστατευτικού εξοπλισμού.


Η ανοσία του πληθυσμού σε όλο τον πλανήτη τόσο από φυσική λοίμωξη όσο και μέσω εμβολιασμού αυξάνει. Μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο έχουν χορηγηθεί σχεδόν 9,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων έναντι του κορονοϊού, ενώ καθημερινά διενεργούνται περισσότερα από 30.000.000 εμβολιασμοί.


Δημιουργήθηκε η COVAX, μια παγκόσμια δράση υποστήριξης του εμβολιασμού στις αναπτυσσόμενες χώρες, που έχει ως στόχο την παροχή 6.000.000.000 δόσεων εμβολίου μέχρι το καλοκαίρι στους αναπτυσσόμενους χώρες.


Τονίζει ότι θα πρέπει άμεσα να ενισχυθεί η χορήγηση της πρώτης δόσης εμβολίου σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη αλλά και σε ανεμβολίαστους συνανθρώπους μας, ενώ ταυτόχρονα σημειώνει ότι θα πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό χορήγησης της τρίτης δόσης σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη.


Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να τονιστεί η άμεση ανάγκη εμβολιασμού με την αναμνηστική χορήγηση όλων όσων έχουν συμπληρώσει τρεις μήνες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου.


Πρόσφατα δεδομένα από το CDC επιβεβαιώνουν την σημασία θωράκισης της ανοσίας με την τρίτη δόση και για την νόσο από παραλλαγή «Όμικρον».


Πιο συγκεκριμένα, ενώ όλοι γνωρίζουμε πια καλά ότι η μεγάλη μεταδοτικότητα της παραλλαγής αυτής έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και εμβολιασμένοι να μπορούν να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό, πρόσφατα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης αυξάνει την προστασία έναντι σοβαρής νόσου, έναντι εισαγωγής στο νοσοκομείο, από το 57% μετά την δεύτερη δόση, στο 90% μετά την χορήγηση της τρίτης δόσης.


Μάλιστα, η προστασία αυτή έναντι σοβαρής νόσου φαίνεται ότι διαρκεί για περισσότερο από τρεις μήνες.


Έτσι τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις χώρες όπου η εμβολιαστική κάλυψη με τρεις δόσεις είναι υψηλή, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και άλλες, δείχνουν είτε αύξηση των σκληρών δεικτών συγκριτικά με την εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων.


Επικρατεί, λοιπόν, μια εικόνα όπως ονομάζεται, αποσύζευξης του αριθμού των νέων κρουσμάτων από τον αριθμό των ασθενών που νοσούν βαριά ή χάνουν την ζωή τους λόγω κορονοϊού.


Η «Όμικρον» μας έδειξε πως ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει. Πιθανά περνάμε σε μια επόμενη φάση σταθεροποίησης, όπου θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και στόχος όλων μας είναι να εμβολιαστούμε ώστε να μην κινδυνεύσουμε ακόμα και στην περίπτωση που κολλήσουμε. Σας ευχαριστώ πολύ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]