Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο για την τελευταία συνεδρίαση του ΠΕ.ΣΥ

 


Στη διαδικασία των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου, αντιπροέδρου και γραμματέα του περιφερειακού συμβουλίου και την «εκλογή» των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην ΗΠΕΙΡΟ, δήλωσε τα παρακάτω:

Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο - Καποδίστριας,  Καλλικράτης και  Κλεισθένης - καθορίζουν έναν άκρως  αντιδημοκρατικό τρόπο λειτουργίας των περιφερειών. Με τους νόμους αυτούς επιτάθηκε ο αντιλαϊκός χαρακτήρας των περιφερειών και ιδιαίτερα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις του νόμου Κλεισθένη του ΣΥΡΙΖΑ και τις πρόσφατες αναμορφώσεις του από τη ΝΔ (Θεοδωρικάκος).  Ενδεικτικό του βαθέματος της αντιδημοκρατικής στροφής και της απόστασης «τοπικής αυτοδιοίκησης» και λαϊκής θέλησης, είναι και ο νόμος Βορίδη που καθιερώνει το πλαφόν 3% από τις επόμενες  εκλογές.

Τα Περιφερειακά Συμβούλια (ΠΕ.ΣΥ.), έχουν μετατραπεί σε όργανα επικύρωσης κεντρικών πολιτικών, διακοσμητικά όργανα με όλο και πιο ενισχυμένο το πλαίσιο αντιδημοκρατικής λειτουργίας, που χωρίς καμιά δυνατότητα παρέκκλισης αποφασίζουν και υλοποιούν μια αντιλαϊκή πολιτική, αποτελώντας μακρύ χέρι του κράτους..

Με την έναρξη της θητείας αυτού του ΠΕ.ΣΥ. (Σεπτέμβρης του 2019), είχαμε τοποθετηθεί αναλυτικά για το θέμα της εκλογής του προεδρείου, αλλά και την εκλογή των μελών των επιτροπών. Η εμπειρία αυτών των δύο χρόνων επιβεβαίωσε τα όσα αναφέραμε και ενίσχυσε την αρχική θέση και επιχειρηματολογία μας. Έτσι η θέση μας για αποχή από την ψηφοφορία για τις εν λόγω διαδικασίες παραμένει.

Το ΠΕ.ΣΥ., ιδιαίτερα αυτή την περίοδο των ηλεκτρονικών συνεδριάσεων έχει πλέον διακοσμητικό χαρακτήρα. Ο ρόλος του εξαντλείται στο να συζητά  τροποποιήσεις και επουσιώδη διαχειριστικά ζητήματα και στην καλύτερη περίπτωση επικυρώνει επιλογές που αποφασίζονται αλλού. Με συνεχείς ειδικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης οι περισσότερες αρμοδιότητες περνάνε στις επιτροπές οικονομικών, ανάπτυξης και ποιότητας ζωής. Επιτροπές μάλιστα, στις οποίες δεν αποτυπώνεται καν ο πραγματικός συσχετισμός που προέκυψε από τις περιφερειακές εκλογές.

Για την εκλογή των 2 οργάνων, στα οποία όλες οι «μικρές» παρατάξεις αποκλείονται, δηλώσαμε ότι πρόκειται για αντιλαϊκό, αντιδημοκρατικό και συγκεντρωτικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο τα  μετατρέπει  σε πλήρως αντιδραστικά όργανα. 

Επειδή όμως - κι έχει δίκιο - ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι οι «μικρές» παρατάξεις πρέπει να ελέγχουν, αιτούμαστε να μας αποστέλλεται πρόσκληση και τις αντίστοιχες εισηγήσεις στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, ώστε να παίρνουμε μέρος σαν παρατηρητές, μιας και στο συγκεκριμένο όργανο παίρνονται ιδιαίτερα σημαντικές αποφάσεις (έργα, αναθέσεις, κ.ά.). Γι’ αυτό απέχουμε από την ψηφοφορία.


αγέλη της σιωπής ή εξεγερτικό πνεύμα της ανατροπής;

Στις ευχές που κληθήκαν να δώσουν οι επικεφαλής, παρεκκλίναμε από το συνηθισμένο πρωτόκολλο δίνοντας με τις ευχές μας και το περίγραμμα της εποχής μας. 

Θυμίζοντας ότι πληρώσαμε τεράστιο τίμημα μέχρι σήμερα. Το 2022, στον ίδιο δρόμο, ξεκίνησε με ακρίβεια για τα λαϊκά νοικοκυριά, φτώχεια, γιγάντωση της ανεργίας και το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που επιδιώκει να διαλύσει τα εργατικά συνδικάτα και τη συλλογική τους δράση. Την ίδια ώρα που χτυπάνε ακόμα πιο κοντά στην περιοχή μας, τα τύμπανα του πολέμου, των γεωπολιτικών κι ενεργειακών συγκρούσεων.  

Είναι χαρακτηριστική της εποχής μας, του ολοκληρωτικού καπιταλισμού, η εικόνα προχθές, των Θεοφανίων. Όταν πρώτη είδηση στα δελτία ειδήσεων ήταν ο αγιασμός των υδάτων και τελευταία οι «άτυχοι» και «κακόμοιροι» νεκροί μετανάστες του ναυαγίου, που βγήκαν στις παραλίες της Νάξου και της Πάρου.

Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες. Θα συμμετέχουμε στο ΠΕ.ΣΥ. με μόνο γνώμονα και κριτήριο τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, της νεολαίας, της φτωχομεσαίας αγροτιάς.

Φυσικά, μέσα στο 2022, όλοι θα κληθούμε να πάρουμε θέση στο δίπολο. 

Θα στοιχηθούμε με την επιχειρούμενη μετατροπή μας σε αγέλη της σιωπής ή με το εξεγερτικό πνεύμα της ανατροπής αυτής της βάρβαρης πολιτικής…


Και να που υπάρχει τρόπος για δια ζώσης συνεδριάσεις…

Η συνεδρίαση έγινε δια ζώσης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Ν. 3852/2010 (και ειδικότερα των άρθρων 165 και 175, όπως ισχύουν) και της αριθμ. 934/2021 (ΑΔΑ: 6ΔΨ046ΜΤΛ6-ΩΡΥ) εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου.

Αποδεικνύεται δηλαδή με καθυστέρηση ενάμιση χρόνου, ότι είναι εφικτές και σύμφωνες με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, οι με φυσική παρουσία συνεδριάσεις του ΠΕ.ΣΥ., όπως ζητούσαμε απ’ την πρώτη στιγμή. Η περιφερειακή αρχή φέρνει ακέραια την ευθύνη για την υποβάθμιση των συλλογικών οργάνων και την απαξίωση του πολιτικού λόγου. Μεγέθυναν το φόβο, γιατί τους βόλευε, όταν είχε η περιοχή μερικές δεκάδες κρούσματα, ενώ αλληθωρίζουν σήμερα με εκατοντάδες κρούσματα, ταυτισμένοι με το αφήγημα της κυβέρνησης, η οποία εμφανίζεται έτοιμη να «τελειώσει» την πανδημία για μια ακόμη φορά. Όπως κάνει, εδώ και ενάμιση χρόνο, προκειμένου να αποφύγει την ενίσχυση του ΕΣΥ και των δημόσιων δομών, τη θωράκιση των σχολείων, την προστασία των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους.

Μένει γυμνή από επιχειρήματα, απέναντι στις καταγγελίες μας για επιλογές, απευθείας αναθέσεις και συνοπτικές αποφάσεις, μακριά από κάθε έλεγχο των υπηρεσιών και των συμβούλων, αλλά κυρίως των εργαζομένων, οι οποίες οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια και πρακτικές. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]