Ιωάννινα:Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τις επιθέσεις σε γυναίκες το 2017 - "Καμία μόνη ,καμία λιγότερη "




Η χρονιά που μας πέρασε σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από τις 18 καταγεγραμμένες γυναικοκτονίες αλλά και από τις εκατοντάδες καταγγελίες για περιστατικά έμφυλης βίας και κακοποίησης. Κατά την διάρκεια των δύο χρόνων της πανδημίας, η καταναγκαστική συνθήκη του εγκλεισμού οδήγησε σε μια ραγδαία αύξηση των σεξουαλικών παρενοχλήσεων, των κακοποιήσεων, της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών,  επιβεβαιώνοντας πως η έμφυλη καταπίεση δεν είναι ένα «μεμονωμένο περιστατικό» αλλά ένα φαινόμενο βαθιά ριζωμένο στην πατριαρχική και καπιταλιστική κοινωνία, η οποία κανονικοποιεί την βία εις βάρος των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. 

Ένα παράδειγμα κακοποιητικού περιστατικού συνέβη και στα Γιάννενα το 2017. Από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβρη,   ένας ημεδαπός  πραγματοποίησε 16 καταγεγραμμένες επιθέσεις, τόσο σε ανήλικες, όσο και σε ενήλικες γυναίκες. Το 2017 συνελήφθη και πρωτόδικα καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης για μια απόπειρα βιασμού, προσαυξημένα κατά έξι μήνες για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας κατ΄ εξακολούθηση.  Σήμερα Πέμπτη  13 Ιανουαρίου εκδικάζεται η έφεση που έχει καταθέσει ο ίδιος , ενώ ταυτόχρονα συνεκδικάζεται και η έφεση της εισαγγελίας για αναβάθμιση της ποινής του σε «κατά συρροή». 

Σήμερα το πρωί οι οργανώσεις  ΝΑΡ και της νΚΑ Ιωαννίνων  με σύνθημα "Καμία μόνη ,καμία λιγότερη "  πραγματοποίησαν   συγκέντρωση αλληλεγγύης   έξω από το Δικαστικό Μέγαρο  για τη στήριξη   των  γυναικών που δέχτηκαν   επιθέσεις     το 2017 .



Σε σχετική ανακοίνωσή τους   αναφέρουν πως "η απάντηση απέναντι στις καθημερινές γυναικοκτονίες, την εντεινόμενη έμφυλη βία, τις διακρίσεις, το διάχυτο σεξισμό, δίνεται στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς, στις σχολές, στις γειτονιές, στον αγώνα για τη συνολική κοινωνική χειραφέτηση και την άρση κάθε καταπίεσης και εκμετάλλευσης. Οφείλουμε να μετατρέψουμε τους κοινωνικούς μας χώρους σε ασφαλή μέρη όπου γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα θα διαμορφώνουν σχέσεις βασιζόμενες στην ισοτιμία, τον αλληλοσεβασμό, την αυτοδιάθεση του σώματος και συνολικά της ανθρώπινης προσωπικότητας. Παλεύουμε για μια κοινωνία χειραφέτησης και ελευθερίας. 


Απαιτούμε:

Να δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας επιζωσών έμφυλης βίας

Να δημιουργηθούν ιατροδικαστικά κέντρα σε κάθε νομό

Να σταματήσει η απαράδεκτη πρακτική της αστυνομίας που όταν δεν αδιαφορεί για καταγγελίες έμφυλης βίας δυσκολεύει τα θύματα να καταγγείλουν τα βιώματά τους

Δωρεάν δημόσια ιατροφαρμακευτική, νομική, ψυχολογική και οικονομική υποστήριξη στα επιζώντα άτομα της έμφυλης βίας

Νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία"

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ, ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ

ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ - ΚΑΜΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]