Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς την Ο με 2 δόσεις εμβολίου είναι ανεπαρκής -Η 3η δόση προσφέρει άμεση προστασία


 Όλες οι μελέτες ,παρά τις διαφορές,συγκλίνουν στο   γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων με την εμφάνιση της Όμικρον είναι μειωμένη σε σχέση με προηγούμενες μεταλλάξεις ,όπως ανέφερε νωρίτερα κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία και τους εμβολιασμούς η κ.Θεοδωρίδου .

"Η  αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς την Ο με 2 δόσεις εμβολίου είναι ανεπαρκής .Η χορήγηση όμως της 3ης δόσης προσφέρει άμεση προστασία ενώ δεν είναι ακόμη γνωστή η διάρκεια.

Τα ποσοστά αποτελεσματικότητας κυμαίνονται ανάλογα με τη μελέτη  και η διακύμανση είναι από 33 % σε μελέτες της νότιας Αφρικής μέχρι 55  ή και 80% σε μελέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σκωτία.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο σε 815 άτομα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη Ο η 3η δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελέτη από μεγάλο αριθμό κέντρων ειδικών λοιμώξεων στη νότιο Αφρική .Σύμφωνα με τη μελέτη η ανταπόκριση των Τ λεμφοκυττάρων στην πρωτεϊνική ακίδα του ιού μετά από λοίμωξη ή εμβολιασμό παραμένει ισχυρή και κατά της παραλλαγής Όμικρον.

Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει ότι η άμυνά μας δεν εξαρτάται  μόνο από τα εξουδετερωτικά αντισώματα αλλά και από την κυτταρική ανοσία που δεν ακυρώνεται από το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον ."ανέφερε η κ.Θεοδωρίδου.


Αναφερόμενη στον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών σημείωσε πως σύμφωνα με τα στοιχεία από τις ΗΠΑ είναι απολύτως ασφαλή και με ήπιες παρενέργειες.


Αναλυτικά  η κ.Θεοδωρίδου ανέφερε:


Αναμφίβολα η ταχεία επικράτηση του στελέχους «Όμικρον» έχει προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας παγκοσμίως.


Όμως, ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Dr Tedros δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος, ότι το 2022, όχι μόνο θα τελειώσει η οξεία φάση της πανδημίας, αλλά ότι θα έχει δρομολογηθεί και η παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια.


Η παραλλαγή «Όμικρον» έχει καταστήσει αναγκαία τη μελέτη της ανοσολογικής διαφυγής, δηλαδή της μη εξουδετέρωσης του ιού από αντισώματα που παράγονται είτε με τον εμβολιασμό, είτε με τη φυσική νόσο.


Αυτό το αντικείμενο της επιστημονικής έρευνας είναι πολύπλοκο, κυρίως λόγω της διαφορετικής ανοσιακής κατάστασης του υπό μελέτη πληθυσμού, αλλά υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες, όπως η διαφορετική μεθοδολογία, οι ορισμοί, τα διάφορα σχήματα εμβολιασμού.


Παρά τις διαφορές, όμως, όλες οι μελέτες συγκλίνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων με την εμφάνιση της παραλλαγής «Όμικρον» είναι μειωμένη σε σύγκριση με τις άλλες παραλλαγές.


Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς την «Όμικρον» με δυο δόσεις εμβολίου είναι ανεπαρκής. Η χορήγηση, όμως, της τρίτης δόσης προσφέρει άμεση προστασία, ενώ δεν είναι ακόμη γνωστή η διάρκεια.


Τα ποσοστά αποτελεσματικότητας κυμαίνονται ανάλογα με τη μελέτη και η διακύμανση είναι ευρεία, από 33% από μελέτες της Νότιας Αφρικής μέχρι 55% ή και 80% από μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σκωτία.


Σύμφωνα με μελέτη πρόσφατη από το Ηνωμένο Βασίλειο, σε 815 άτομα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη «Όμικρον», η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελέτη από μεγάλο αριθμό Κέντρων Ειδικών Λοιμώξεων στη Νότιο Αφρική με κύριο συγγραφέα τη Ρουάν Κίτον.


Σύμφωνα με τη μελέτη, η ανταπόκριση των Τ-λεμφοκυττάρων στην πρωτεϊνική ακίδα του ιού μετά από λοίμωξη ή εμβολιασμό παραμένει ισχυρή και κατά της παραλλαγής «Όμικρον».


Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει ότι η άμυνά μας δεν εξαρτάται μόνο από τα εξουδετερωτικά αντισώματα, αλλά και από την κυτταρική ανοσία που δεν ακυρώνεται από το μεταλλαγμένο στέλεχος «Όμικρον».


Η παρατήρηση αυτή αναφέρεται και σε πολλές ανάλογες μελέτες.


Η πραγματικότητα, που βιώνουμε, εξελίσσεται παράλληλα και με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις. Η αυξημένη μεταδοτικότητα και η ήπια κλινική νόσος, που όλοι αυτό τον καιρό γνωρίζουμε από τους φίλους και γνωστούς μας, είναι γεγονός. Η συμπτωματολογία επιβεβαιώνει ερευνητικές μελέτες, που έχουν γίνει σχετικά με την παθογένεια της λοίμωξης στο Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία αλλά και στο NIH.


Σύμφωνα με τις μελέτες, ο ιός πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στους ιστούς του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και τους βρόγχους, αλλά με βραδύτερο ρυθμό στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να κυριαρχούν τα συμπτώματα που βλέπουμε στην καθημερινότητά μας από το ανώτερο αναπνευστικό και να μην έχουμε επιπλοκές από τους πνεύμονες.


Το ενδεχόμενο αυτές οι λοιμώξεις με τον πολλαπλασιασμό του ιού, παρά τον εμβολιασμό των ατόμων, να συμβάλλουν στην ενίσχυση της άμυνας αποτελεί μία, θα έλεγα, ευοίωνη προοπτική, διατηρώντας βέβαια τις επιφυλάξεις μας ακόμη για πιθανές σοβαρές επιπτώσεις στα ευάλωτα άτομα.


Ας αναλογιστούμε, λοιπόν, μήπως αυτή η εκδοχή είναι θετική, δηλαδή η «Όμικρον» να συμβάλει στη θετική εξέλιξη και πορεία της πανδημίας.


Σύμφωνα με το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας μας, οι ομάδες που εμβολιάστηκαν πιο πρόσφατα είναι τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών. Τα ανακοινωθέντα σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων από το CDC τα έχουμε αναφέρει σε προηγούμενη ενημέρωση, όμως με τη συμπλήρωση αρκετών στοιχείων που δημοσιεύονται στο Mobility Mortality Weekly Report και αφορούν 8,7 εκατομμύρια εμβόλια, τα οποία χορηγήθηκαν σε αυτή την ηλικία, έχουν καταγραφεί οι αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες στα συστήματα φαρμακοεπαγρύπνησης των ΗΠΑ. Τα εμβόλια επιβεβαιώνεται ότι είναι απολύτως ασφαλή. Οι δε ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρονται είναι ήπιες και είναι οι γνωστές των συμβατικών εμβολίων (πόνος, πυρετός, κόπωση, κεφαλαλγία), ίσως μία μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται μετά τη δεύτερη δόση.


Στο ίδιο δελτίο, το “Mobidity and Mortality Weekly Report”, δημοσιεύεται και μία ενδιάμεση εκτίμηση της αποτελεσματικότητας για την πρόληψη της λοίμωξης με το εμβόλιο της Pfizer σε εφήβους ηλικίας 12 με 17 ετών.


Είναι προοπτική μελέτη. Αφορά σε 243 εφήβους 12-17 ετών, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις, και από τους οποίους λαμβάνονταν επί 19 εβδομάδες, ανά εβδομάδα, ένα δείγμα προς εξέταση με την μέθοδο του PCR.


Ο έλεγχος αυτός έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα της πρόληψης της λοίμωξης με πραγματικές συνθήκες, όχι συνθήκες κλινικών μελετών, αγγίζει το 92%.


Τις τελευταίες ημέρες γίνεται συχνή αναφορά για το ενδεχόμενο συνλοιμώξεων, με τη μετάλλαξη «Δέλτα» και «Όμικρον». Οι συνλοιμώξεις μπορούν να συμβούν, αυτό το γνωρίζουμε στην Ιατρική, και να επιβαρύνουν ευάλωτα άτομα, όπως οι ηλικιωμένοι ή ανοσοκατασταλμένοι.


Αντί όμως η μέχρι σήμερα θεωρητική πιθανότητα να δημιουργεί νέο άγχος και ανησυχία, μάλλον θα έπρεπε να αποτελεί μία υπενθύμιση για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, έναν ιό που μπορεί να τον έχουμε σύντομα πολύ κοντά μας.


Το 2022, τρίτο έτος επιδημίας με τον κορονοϊό, κάθε χώρα θα πρέπει να φροντίζει να θωρακίσει την κοινωνία με τα εμβόλια, παλαιότερα και νέα, να διασφαλίσει την διαρκή λειτουργία των υπηρεσιών υγείας, να υπάρχει διαθεσιμότητα στις νέες αντιικές θεραπείες, ενώ παράλληλα να συνεχίζει την επιδημιολογική επιτήρηση και ενημέρωση.


Ο στόχος, το τελικό σημείο είναι η ενδημικότητα του ιού. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να συνεργαστούν επιστήμη και παγκόσμια κοινότητα, επιδεικνύοντας όμως και παγκόσμια αλληλεγγύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]