Αφιέρωμα «L&O»: Βήμα βήμα η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης Κορκονέα - Ο Άρειος Πάγος αποφασίζει για το ελαφρυντικό του


 Το «L&O» με αφορμή τη σημερινή επέτειο για τη δολοφονία του νεαρού μαθητή, παρουσιάζει βήμα – βήμα τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης Κορκονέα, ο οποίος εδώ και περίπου 2,5 χρόνια βρίσκεται εκτός φυλακής


Ήταν 6 Δεκεμβρίου του 2008, όταν η σφαίρα του πρώην ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα σκότωσε τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα στα Εξάρχεια.

Από τη ημέρα εκείνη που συγκλόνισε μια ολόκληρη χώρα μέχρι σήμερα ο φάκελος της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης παραμένει ανοιχτός και δη εκκρεμεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Το «L&O» με αφορμή τη σημερινή επέτειο για τη δολοφονία του νεαρού μαθητή, παρουσιάζει βήμα – βήμα τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης Κορκονέα, ο οποίος εδώ και περίπου 2,5 χρόνια βρίσκεται εκτός φυλακής!

Η αποφυλάκιση - εξπρές

Τον Ιούλιο του 2017 ο Επαμεινώνδας Κορκονέας πέρναγε ελεύθερος την πύλη του σωφρονιστικού καταστήματος Δομοκού, έχοντας παραμείνει πίσω από τα κάγκελα της φυλακής 11 χρόνια. Η αποφυλάκιση Κορκονέα ήρθε μετά την απόφαση που εξέδωσε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας (δεύτερος βαθμός). Με την απόφαση αυτή «έσπασαν» τα ισόβια που είχαν επιβληθεί σε πρώτο βαθμό στον πρώην ειδικό φρουρό για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, αφού έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με άμεσο δόλο, του επέβαλε κάθειρξη 13 ετών, αναγνωρίζοντάς του, όμως, το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.


Όμως, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας βρισκόταν ήδη 11 χρόνια μέσα στη φυλακή, ενώ είχε κάνει και μεροκάματα τα οποία προσμετρήθηκαν στο χρόνο της αποφυλάκισής του. Ως εκ τούτου, η «έξοδος» του ήταν πλέον θέμα χρόνου. Η ποινή της 13ετούς κάθειρξης που επιβλήθηκε από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο στον κατηγορούμενο ήταν «μονόδρομος», από τη στιγμή που δικαστές και ένορκοι του αναγνώρισαν το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, το προβλέπεται από τον Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε το 2019. Και αυτό, καθώς μετά την αναγνώριση του ελαφρυντικού, η ανώτατη ποινή που το δικαστήριο μπορούσε να επιβάλει στον κατηγορούμενο ήταν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, τα 15 έτη. Αντίθετα, με βάση τις αντίστοιχες διατάξεις του προγενέστερου Ποινικού Κώδικα, η ανώτατη ποινή που θα μπορούσε να επιβληθεί στον Επαμεινώνδα Κορκονέα ακόμη και με την αναγνώριση ελαφρυντικού θα ήταν τα 20 έτη. Αυτό σημαίνει ότι, αν το δικαστήριο εξέδιδε την απόφασή του με βάση τις προγενέστερες ποινικές διατάξεις, ενδεχομένως ο κατηγορούμενος να αποφυλακιζόταν πολύ αργότερα.


Η παρέμβαση Πλιώτα για αναίρεση

Η αποφυλάκιση του 50χρονου σήμερα πρώην ειδικού φρουρού, είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων με την συνήγορο της οικογένειας του 15χρονου μαθητή Ζωή Κωνσταντοπούλου να κάνει, μεταξύ άλλων, λόγο για «προδρολογημένη απόφαση που οπλίζει το χέρι κάθε Κορκονέα».


Η δικαστική εξέλιξη της όλης υπόθεσης, έλαβε, ωστόσο, διαφορετική τροπή το Νοέμβριο του 2019, όταν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, που έριξε στα... μαλακά τον πρώην ειδικό φρουρό.


Έχοντας μελετήσει το σκεπτικό της απόφασης ο κ. Πλιώτας έκρινε ότι υπάρχει εσφαλμένη ερμηνεία και μη επαρκή αιτιολογία σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου στον Επαμεινώνδα Κορκονέα. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του «περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων», τα οποία συνέβησαν πριν την δολοφονία.


Τον Φεβρουάριο του 2021 το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αναίρεσε, κατά πλειοψηφία (3-2) την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας. Ωστόσο, ο Κορκονέας δεν οδηγήθηκε σε νέα δίκη καθώς η όλη υπόθεση οδηγήθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ενώπιον της οποίας εκκρεμεί μέχρι σήμερα.


Ειδικότερα, οι αεροπαγίτες έκαναν δεκτή την αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου αλλά λόγω της ισχυρής μειοψηφίας των δικαστών που εξέφρασαν την άποψη πως η απόφαση δεν πρέπει να αναιρεθεί και πως ορθά αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό στον Κορκονέα βάση του νέου Ποινικού Κώδικα, η όλη υπόθεση παραπέμφθηκε, λόγω σπουδαιότητας, προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Η όποια απόφαση ληφθεί από την Ολομέλεια ως προς το ζήτημα του ελαφρυντικού θα έχει ιδιαίτερη αξία και θα αποτελεί νομολογία και για άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις χορήγησης ελαφρυντικών.


Η πρωτοβάθμια δίκη στην Άμφισσα

Μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2009 βούλευμα, με το οποίο ο Επαμεινώνδας Κορκονέας και ο επίσης ειδικός φρουρός Βασίλης Σαραλιώτης παραπέμφθηκαν ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, προκειμένου ο μεν πρώτος να δικαστεί για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο ο δε δεύτερος για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.


Η δίκη σε πρώτο βαθμό διεξήχθη το 2010 για λόγους Ασφαλείας στην Άμφισσα. Έπειτα από μια ακροαματική διαδικασία που διήρκησε σχεδόν δέκα μήνες (χρειάστηκαν συνολικά 84 συνεδριάσεις) το δικαστήριο εξέδωσε την τελική ετυμηγορία του: Ο Κορκονέας κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο (με μετατροπή της κατηγορίας επί το αυστηρότερον και χωρίς ελαφρυντικά) και ο συγκατηγορούμενός για συνέργεια. Δικαστές και ένορκοι καταδίκασαν τον Κορκονέα σε ισόβια κάθειρξη (ψήφοι 4-3) και 15 μήνες φυλάκιση και τον Σαραλιώτη σε πρόσκαιρη κάθειρξη δέκα ετών (ψήφοι 6-1).


Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η «ακατάσχετη επιθυμία του Επαμεινώνδα Κορκονέα να προκαλέσει με κάθε τρόπο άοπλα νεαρά άτομα και να κάνει επίδειξη ισχύος, εμφορούμενος από την ασφάλεια που του παρείχε η κατοχή του οπλισμού του» ήταν μία από τις αιτίες που όπλισαν το χέρι του με αποτέλεσμα τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Ακόμη, το δικαστήριο χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του «εριστική, ανάρμοστη και προκλητική».


Ακολούθησε τον Ιούλιο του 2019 η έκδοση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, που «έσπασε» τα ισόβια για τον Κορκονέα και οδήγησε στην αποφυλάκισή του. Με την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου ο έτερος κατηγορούμενος της υπόθεσης, ειδικός φρουρός Βασίλης Σαραλιώτης κρίθηκε ομόφωνα αθώος λόγω αμφιβολιών. Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι Σαραλιώτης πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη, πλην όμως είχε αποφυλακιστεί το 2011 με περιοριστικούς όρους.

lawandorder.gr

φωτό eurokinissi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]