Αυτοκτόνησε τον Κατσίφα η αλβανική Δικαιοσύνη

 


Του Ορφέα Μπέτση

Υπό διαρκή πίεση είναι όλη αυτή την περίοδο η εθνική ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Σκοπός των Τιράνων είναι η αναμόχλευση εντάσεων και παθών, χωρίς καμιά βάση και ουσιαστικό λόγο. Όμως, τούτο αποτελεί επιλογή της αλβανικής πολιτικής τάξης και προωθείται στο πεδίο των ελληνοαλβανικών επαφών κι ανταλλαγών, μέσα από ένα πλήθος ενεργειών αλβανικών κρατικών φορέων, αλλά και παρακρατικών κύκλων. Μεταξύ τους δεν υπάρχει μόνο επικοινωνία και συναλλαγή, αλλά και συνεργασία για την συγκάλυψη υποθέσεων, όπως δείχνουν και οι εξελίξεις με την υπόθεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αλβανικών ΜΜΕ, η υπόθεση της δολοφονίας του Βορειοηπειρώτη ομογενή τον οποίο εκτέλεσαν ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας, θα τεθεί στο αρχείο, με απόφαση του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου Αργυροκάστρου, ως “αυτοκτονία”. Υπενθυμίζουμε η παράδοση της σορού του για ενταφιασμό είχε καθυστερήσει δέκα σχεδόν μέρες, κατά τα οθωμανικά τερτίπια. Η οικογένεια του Κατσίφα, η κοινότητα των Βορειοηπειρωτών, αλλά και η Αθήνα αναμένουν επί τρία χρόνια το επίσημο πόρισμα των αρχών για τον θάνατο του ομογενούς. Υπήρχε και ως αίτημα, σαφώς διατυπωμένο, στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αλβανία.


Ο εισαγγελέας Αργυροκάστρου, ως κατά τόπο αρμόδιος για την διερεύνηση της υπόθεσης, είχε επιχειρήσει και παλιότερα –αρχικά ανεπιτυχώς– να αρχειοθετήσει τον φάκελο, δείχνοντας να έχει πεισθεί ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Το γεγονός αυτό καταδείκνυε ολοφάνερα τις πιέσεις που ασκούνταν στον εισαγγελικό λειτουργό. Και παλαιότερα υπήρξαν δημοσιεύματα στα αλβανικά ΜΜΕ ότι οι εισαγγελικές αρχές οδηγούνταν στο συμπέρασμα της αυτοκτονίας. Τότε, είχαν διαψευστεί με επίσημη ανακοίνωση.


Ήταν μάλλον μία βολιδοσκόπηση των ενδιαφερομένων και κατά το πλείστον αγορά χρόνου για το “χειρισμό” της υπόθεσης εκ μέρους του εισαγγελέα Αργυροκάστρου. Μάλιστα, ενώ το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο Αργυροκάστρου είχε αρχικά δώσει εντολή περαιτέρω διερεύνησης της πρότασης του εισαγγελέα ότι ο θάνατος του Κατσίφα αποδίδονταν σε “αυτοκτονία”, αλβανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως τελικώς υιοθέτησε την πρόταση του. Να σημειωθεί πως ο εισαγγελέας Αργυροκάστρου ελέγχεται για κατάχρηση εξουσίας και άλλες υποθέσεις διαφθοράς.


Αναδιοργάνωση της Δικαιοσύνης

Οι δικαστές και εισαγγελείς όλων των βαθμίδων στην Αλβανία είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι αυτή την περίοδο. Εδώ και τρία χρόνια εξελίσσεται –με βάση ειδική νομοθεσία με χρηματοδότηση της ΕΕ και επίβλεψη της ίδιας και των ΗΠΑ– μια ιδιότυπη διαδικασία που στόχο έχει την κάθαρση του δικαστικού σώματος που σήπεται. Δεκάδες δικαστές και εισαγγελείς, αδυνατώντας να δικαιολογήσουν τον, αμύθητο πολλές φορές πλούτο τους (κυρίως σε ακίνητα), βρίσκονται ήδη εκτός υπηρεσίας.

slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]