Τι γίνεται φέτος με την γρίπη; Έχουν εμφανιστεί κρούσματα;

 


επιστημονική ομάδα medlabnews.gr iatrikanea 


Παρόλο που έχουμε εισέλθει στη χειμερινή περίοδο της γρίπης και των κρυολογημάτων, τα επίπεδα των εποχικών λοιμώξεων από ιούς της γρίπης, ρινοϊούς και άλλους πιο αβλαβείς κοροναϊούς παραμένουν υπερβολικά χαμηλά. Η εξήγηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν είναι άλλη από την πανδημία Covid-19 και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε μεγάλο μέρος του πλανήτη εξαιτίας της.


Να θυμίσουμε ότι πέρυσι είχαμε ελάχιστα περιστατικά γρίπης. Αυτό ερμηνεύτηκε, στα μέτρα κατά του κοροναϊού SARS-CoV-2 (lockdown, χρήση μάσκας, αποφυγή κοινωνικών επαφών και ταξιδιών, πλύσιμο χεριών κ.α.) είχαν τεράστια επίπτωση και στις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις πέρα από την Covid-19. Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με το «Nature», ότι στο νότιο ημισφαίριο της Γης, όπου ο χειμώνας πέρασε, η εποχική γρίπη δεν εμφανίστηκε σχεδόν καθόλου. Μεταξύ Απριλίου-Ιουλίου 2020 καταγράφηκαν ασυνήθιστα χαμηλοί αριθμοί κρουσμάτων γρίπης σε Νότια Αμερική, Νότια Αφρική και Αυστραλία.


Φέτος όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά αφού υπάρχει χαλάρωση των μέτρων και αρκετός κόσμος συναθροίζεται, συνωστίζεται και κυκλοφορεί, παρά τις συστάσεις για προσοχή για τον κοροναϊό. Τα πρώτα κρούσματα γρίπης φέτος εμφανίστηκαν στην Κροατία τον Σεπτέμβριο ήταν πάνω από το εποχικό όριο. Μάλιστα το ανησυχητικό ήταν ότι το στέλεχος της γρίπης που καταγράφικε ήταν το Η3Ν2 το οποίο επηρεάζει δυσανάλογα τους ηλικιωμένους και σχετίζεται με χαμηλότερη αποτελεσματικότητα του φετινού εμβολίου. Αυτός ήταν και ο λόγος ανησυχίας που εξέφρασε Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).


Στην Ελλάδα η γρίπη την εβδομάδα 49/ 2021 (στοιχεία ΕΟΔΥ)


Κατά την εβδομάδα 49/2021 (13 Δεκεμβρίου 2021 – 19 Δεκεμβρίου 2021) οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.


Παλαιότερα ήδη είχαν εμφανιστεί τα πρώτα κρούσματα γρίπης και είχαμε ήδη θανάτους.


Με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]