Βρετανικές έρευνες αναφέρονται στον κίνδυνο της ύπουλης Ομικρον

 


Ο κίνδυνος να νοσηλευτούν όσοι προσβληθούν από την παραλλαγή Όμικρον είναι μικρότερος, σε σύγκριση με τη Δέλτα, όμως η υψηλή μεταδοτικότητα της Όμικρον θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικό αριθμό ασθενών που θα χρειάζονταν νοσοκομειακή περίθαλψη, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση.

Η ανάλυση των προκαταρκτικών δεδομένων από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (UKHSA) του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνει ότι ένας ασθενής με Όμικρον έχει κατά 31-45% μικρότερες πιθανότητες να ζητήσει βοήθεια σε νοσοκομείο και 50-70% μικρότερες πιθανότητες να εισαχθεί για νοσηλεία, πάντα σε σύγκριση με τη Δέλτα.


Ωστόσο η ανησυχία παραμένει πως παρότι η Όμικρον ίσως αποδειχθεί ηπιότερη, ο αριθμός και μόνο των κρουσμάτων που θα προκαλέσει μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα στα νοσοκομεία.


Η έρευνα στη Σκωτία έδειξε ότι εάν η Όμικρον παρουσίαζε την ίδια συμπεριφορά με αυτήν της «Δέλτα» τότε θα έπρεπε να έχει στείλει 47 ανθρώπους στα νοσοκομεία και όχι 11 που τελικά έστειλε.


Στο πλαίσιο των ερευνών που έγιναν στη Σκωτία εξετάσθηκαν τα κρούσματα που καταγράφηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και συγκεντρώθηκαν σε δύο ομάδες: Δέλτα από τη μια πλευρά, Όμικρον από την άλλη.


Σύμφωνα μ’ αυτή τη μελέτη, «η Όμικρον συνδέεται με μείωση κατά δύο τρίτα του κινδύνου νοσηλείας για Covid-19 σε σχέση με τη Δέλτα». Η μελέτη έδειξε επίσης πως μια αναμνηστική δόση εμβολίου προσφέρει επιπλέον προστασία κατά της μόλυνσης με συμπτώματα.


Πρόκειται για μια μικρή μελέτη, στο πλαίσιο της οποίας δεν εξετάσθηκε κανένας νοσηλευόμενος και ηλικίας κάτω των 60 ετών, αλλά οι συντάκτες της είπαν ότι προσάρμοσαν αυτά τα όρια χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους.


Οι επιστήμονες προειδοποιούν, ωστόσο, ότι το δείγμα είναι πολύ μικρό ενώ μεταξύ αυτού δεν υπήρχαν πολλοί ηλικιωμένοι.


Ο καθηγητής Μαρκ Γουλχάους (Mark Woolhouse), του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δηλώνει στο ΒΒC: «Η μόλυνση ενός ατόμου μπορεί να είναι ηπιότερη για τη μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων, αλλά η δυναμική όλων αυτών των μολύνσεων να επισυμβούν μαζί και να προκαλέσουν πίεση στο ΝHS, παραμένει».


Η επικεφαλής της υπηρεσίας, Τζένι Χάρις, σχολίασε ότι είναι «ενθαρρυντική» η ένδειξη ότι όσοι προσβάλλονται από την παραλλαγή αυτή ενδέχεται να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν. «Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά είναι προκαταρκτικά στοιχεία και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα», υπογράμμισε.

Τα ευρήματα συνάδουν με παρόμοια συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν μελέτες του Imperial College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Χρειάζονται όμως περισσότερα δεδομένα για τις επιπτώσεις που έχει η παραλλαγή αυτή στους ηλικιωμένους.


Η μείωση στη σφοδρότητα της νόσου εκτιμάται ότι είναι ένας συνδυασμός των θεμελιωδών ιδιοτήτων της Όμικρον με τα υψηλά επίπεδα ανοσίας που έχουν επιτευχθεί από τους εμβολιασμούς και τη φυσική ανοσία των νοσήσαν.


Η μεταδοτικότητα, η σοβαρότητα της ασθένειας και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων παραμένουν τα τρία βασικά ερωτήματα που προσπαθούν να απαντήσουν οι ειδικοί και οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας για να εκτιμήσουν αν θα πρέπει να ληφθούν περισσότερα, αντιδημοφιλή και οικονομικώς επιζήμια μέτρα.


Η UKHSA ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η προστασία έναντι της συμπτωματικής ασθένειας μειώνεται είναι μειωμένη μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου για την Covid-19, όμως βελτιώνεται μετά την αναμνηστική δόση. Ωστόσο, η προστασία μειώνεται ταχύτερα απέναντι στην Όμικρον απ’ ό,τι στη Δέλτα και είναι περίπου 15-25% χαμηλότερη μετά τη 10η εβδομάδα από την αναμνηστική δόση.


Η Βρετανία έσπασε και πάλι σήμερα ρεκόρ κρουσμάτων, με 119.789 μολύνσεις, από 106.122 χθες. Μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν συνολικά 678.165 κρούσματα στη χώρα. Πολλές βιομηχανίες και δίκτυα μεταφορών αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού αφού οι εργαζόμενοι μπαίνουν αυτοαπομόνωση επειδή προσβλήθηκαν ή είναι στενές επαφές κρουσμάτων. Για να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι μειώνει το χρονικό διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας στην Αγγλία σε 7 ημέρες, από 10 που ήταν μέχρι τώρα, ώστε να επιστρέφουν νωρίτερα στη δουλειά τους οι εργαζόμενοι.


Πηγή: BBC, Reuters, AFP

medlabnews.gr iatrikanea 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]