ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Μαγιορκίνης:Εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος η Όμικρον

 


Αναφερόμενος στην μετάλλαξη Ο   ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία ανέφερε πως κάθε μέρα που περνάει ενισχύεται η υπόθεση ότι η Ο είναι ένα ιδιαίτερα διεισδυτικό στέλεχος ενώ σχετικά με τη νοσηρότητα σημείωσε πως δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά καθώς η νοσηρότητα αυξάνεται ομοίως προς τα προβλεπόμενα με τα άλλα στελέχη του κορωνοϊού.

Η νοσηρότητα επεσήμανε ο καθηγητής ακολουθεί μία έως δύο εβδομάδες από την αύξηση των διαγνώσεων .

Η πανδημία στη Νότιο Αφρική τις τελευταίες 2 εβδομάδες παρουσιάζει εκθετική αύξηση με 400%αύξηση των νέων διαγνώσεων και κατά 50% αύξηση  των θανάτων με τα στοιχεία από την υγειονομική επιτήρηση να δείχνουν ότι η παραλλαγή Δέλτα υποχωρεί έναντι της Ομικρον .


αναλυτικά ο κ.Μαγιορκίνης ανέφερε:

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί σχεδόν 264 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 5,2 εκατομμύρια θάνατοι με τη νόσο Covid-19 σε όλο τον κόσμο.


Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 2% εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν 574.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ωστόσο, οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκαν κατά 4% εντός της τελευταίας εβδομάδας καθώς καταγράφηκαν κάτι λιγότερο από 7.000 θάνατοι ανά ημέρα.


Η επιδημία στην Ευρώπη συνεχίζει να επιδεινώνεται για 10η εβδομάδα στη σειρά με μικρά σημεία σταθεροποίησης. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε 6% αύξηση στις διαγνώσεις και σταθεροποίηση στους θανάτους.


Πιο συγκεκριμένα, καταγράφηκαν περίπου 2,5 εκατομμύρια διαγνώσεις και 27.000 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα. Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, η εικόνα δείχνει σημεία επιπέδωσης της επιδημίας, καθότι από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες 26 έδειξαν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.


Επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% παρατηρείται σε έξι χώρες, πολύ λιγότερες από την προηγούμενη εβδομάδα. Μέτρια βελτίωση, δηλαδή πάνω από 20%, παρατηρήθηκε σε 7 χώρες, ενώ σημαντική- πάνω από 30%- βελτίωση βλέπουμε σε μόλις τρεις χώρες.


Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μια βελτίωση.


Συγκεκριμένα, εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν 9% λιγότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα.


Ο αριθμός των θανάτων, ωστόσο, έδειξε μικρή επιδείνωση με αύξηση της τάξης του 4% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.


Η πίεση στο σύστημα υγείας, όπως έχει ήδη ειπωθεί, εξακολουθεί να είναι πολύ αυξημένη με μικρές τάσεις σταθεροποίησης.


Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκε περίπου 8%.


Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με την νόσο παραμένει ενισχυμένος σε περισσότερες από 500 κάποιες ημέρες ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων- εξιτηρίων παραμένει κοντά στο 1,3.


Σε σχέση με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self test μέχρι σήμερα 7,4 εκατομμύρια συσκευές self test σε περίπου 4.800.000 πολίτες.


57.000.000 είναι οι δηλώσεις που έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουνε βεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι χθες το βράδυ ήταν σχεδόν 190.000.


Κλείνοντας, θέλω να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στην επιδημίας στην Ν. Αφρική, όπου το νέο στέλεχος Όμικρον φαίνεται να οδηγεί ένα νέο επιδημικό κύμα.


Η επιδημία της νόσου στην Νότιο Αφρική έχει εξελιχθεί σε τρία διακριτά κύματα.


Το πρώτο κύμα αφορούσε τα αρχικά πανδημικά στελέχη το καλοκαίρι του 2020.


Στην συνέχεια ένα δεύτερο κύμα, τον χειμώνα του 2020- 2021, με το στέλεχος Β. Και πιο πρόσφατα δημιουργήθηκε το κύμα, το καλοκαίρι του 2021, όπου κυριάρχησε το στέλεχος Δ.


Στην συνέχεια πέρασε σε ύφεση η επιδημία από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι και περίπου δυο βδομάδες πριν. Η επιδημία, τις τελευταίες εβδομάδες, παρουσιάζει χαρακτηριστικά εκθετικής αύξησης στην χώρα και μόνο την τελευταία εβδομάδα είδαμε 400% αύξηση των διαγνώσεων.


Χθες είναι χαρακτηριστικό ότι καταγράφηκαν περισσότερες από 8.000 διαγνώσεις από λιγότερες από 500 που καταγράφονταν πριν από δυο βδομάδες.


Ο αριθμός των νοσηλειών επίσης έχει αυξηθεί. Ο αριθμός των θανάτων εντός της τελευταίας εβδομάδας έδειξε 50% αύξηση.


Τα στοιχεία από την υγειονομική επιτήρηση δείχνουν ότι η Δέλτα υποχωρεί έναντι της Όμικρον. Η εικόνα που θα έχουμε θα είναι καλύτερη σε μια βδομάδα περίπου, ωστόσο, κάθε ημέρα που περνάει ενισχύει την υπόθεση ότι η Όμικρον είναι ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος.


Σχετικά, λοιπόν, με την νοσηρότητα προς το παρόν δεν βλέπουμε καμία σημαντική διαφορά, καθ’ ότι η νοσηρότητα αυξάνεται ομοίως κατά τα προβλεπόμενα με τα άλλα στελέχη.


Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η νοσηρότητα ακολουθεί περίπου ένα με δυο βδομάδες από την αύξηση των διαγνώσεων. Σας ευχαριστώ πολύ και θα είμαι διαθέσιμος για ερωτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]