ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ιωάννινα:Φοιτητικοί Σύλλογοι για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου .....

 


Πριν από 13 χρόνια, στις 6/12/2008, ένας 15χρονος μαθητής, ο Αλέξης Γρηγορόπουλος, πέφτει νεκρός από την σφαίρα του ειδικού φρουρού Κορκονέα. Για τις χιλιάδες κόσμου που έζησε τον Δεκέμβρη, όλα ξεκίνησαν σαν πηγαία αντίδραση στην δολοφονία του Αλέξη, όπου ο καθένας από μας έβλεπε στο πρόσωπό του τον εαυτό του. Οι μέρες του 2008 αποτελούν σημαντικό κομμάτι της συλλογικής μνήμης και 13 χρόνια μετά η πάλη για ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα, για το πως η νεολαία και ο λαός θα μπορούν να επιβάλουν τις ανάγκες τους και να ορίζουν οι ίδιοι τις ζωές τους είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Η φετινή χρονιά βρίσκει τον χώρο της εκπαίδευσης σε μία ασφυκτική κατάσταση! Παρά την τρομερή αύξηση κρουσμάτων και την τρομερή πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ απέδειξε περίτρανα με την εγκληματική της διαχείριση στην περίοδο της πανδημίας την παντελή αδιαφορία της για την υγεία του λαού, καθώς μοναδική της μέριμνα ήταν να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Συνεχίζοντας την πολιτική της ολοένα και αυξανόμενης υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ, και της εμπορευματοποίησης της υγείας που εφάρμοζαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αγνόησε τα αιτήματα των μαχόμενων υγειονομικών που από την πρώτη στιγμή φώναζαν για αποκλειστικά δημόσιο – δωρεάν και ποιοτικό σύστημα υγείας, με προσλήψεις, άνοιγμα νέων ΜΕΘ και επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Η κυβέρνηση προβάλλει ως μοναδική λύση το εμβόλιο, αρνούμενη την αναγκαιότητα όλων των παραπάνω, δημιουργώντας ένα αφήγημα περί ατομικής ευθύνης και ένα δίπολο της λογικής ‘ εμβολιασμένος= υπεύθυνος πολίτης, ανεμβολίαστος= ανεύθυνος και επικίνδυνος για την δημόσια υγεία’, προσπαθώντας να αποποιηθεί των ευθυνών της, για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. Έτσι, οι ανεμβολίαστοι/ες φοιτητές/τριες αποκλείονται πολλές φορές από την εκπαιδευτική διαδικασία, καλούμενοι/ες να πληρώνουν το εξωφρενικό ποσό των 30€ την εβδομάδα. Την φετινή χρονιά έμειναν εκτός σχολών 40.000 παιδιά(εξαιτίας της ΕΒΕ) , 15.000 περισσότερα από ότι πέρσι, στρέφοντας αυτά τα παιδιά είτε στην τεχνική εκπαίδευση, είτε στα ιδιωτικά ιδρύματα, τα πτυχία των οποίων έχουν ήδη φροντίσει να εξισώσουν με αυτά των δημόσιων Πανεπιστημίων. Παράλληλα, τα δημόσια Ιδρύματα υποχρηματοδοτούνται ακόμα περισσότερο και η χρηματοδότηση πλέον εξαρτάται από την αξιολόγησή τους. Με τον τρόπο αυτό, υποτάσσονται όλο και περισσότερο στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, ενώ αυτά που δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τις ανάγκες αυτές, συγχωνεύονται ή/και κλείνουν. Ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη πέραν των παραπάνω,  προβλέπει πειθαρχικές διώξεις, διαγραφές φοιτητών/τριων, κάρτες εισόδου, καθώς και θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας, ποινικοποιώντας ουσιαστικά οποιαδήποτε προσπάθεια συλλογικής διεκδίκησης και αγώνα!

Η παραπάνω κατάσταση αποτυπώνεται και στην Φοιτητική Εστίας της Δόμπολης όπου από τις αρχές του 2019 το καθεστώς του εστιατορίου της Δόμπολης άλλαξε. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (ίδρυμα που διαχειρίζεται τους οικονομικούς πόρους των εστιών) ανέθεσε τη διαχείριση της σίτισης μας σε χέρια ιδιωτών εργολάβων, με αποτέλεσμα τη μείωση της ποσότητας και ποιότητας του φαγητού. Από την πρώτη στιγμή οι εργολάβοι προχώρησαν σε απολύσεις εργαζομένων και μείωση σε μεγάλο βαθμό των προμηθειών. Ειδικότερα, από 07/01/2022 το φαγητό θα σταματήσει να μαγειρεύεται στο εστιατόριο της Δόμπολης καθώς θα έρχεται συσκευασμένο από το πανεπιστήμιο, ενώ οι εργαζόμενοι θα βρεθούν σε καθεστώς εργασιακής επισφάλειας ( μηνιαίες συμβάσεις). Όσοι από τους εργαζόμενους "επιλέξουν" να δουλέψουν στο εστιατόριο του πανεπιστημίου θα αντιμετωπίσουν σκληρότερες συνθήκες εργασίας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα απολυθούν. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι το νομικό παραθυράκι της έλλειψης άδειας λειτουργίας της λέσχης Δόμπολης, που προβάλλεται ως δικαιολογία, ώστε να μην μαγειρεύεται το φαγητό στο χώρο μας. Κύριος σκοπός τους, η κερδοφορία ιδιωτών-εργολάβων εις βάρος και των εστιακών φοιτητών. 




Με γνώμονα τα παραπάνω, ο Σ.Ο.Φ.Ε.Ι. αντιτίθεται στην κερδοφορία των ιδιωτών εις βάρος των οικοτρόφων και στην εργασιακή αυθαιρεσία εις βάρος των εργαζομένων και προχώρησε στην απόφαση κατάληψης της πρυτανείας έτσι ώστε να υλοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα του(ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ, ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΊΟΥ, ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ)


Αλληλέγγυος ο Φ.Σ. Μηχανικών Η/Υ θα πραγματοποιήσει κατάληψη του τμήματος στις 6/12 με βασικά αιτήματα(Ανατροπή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοίδη, να καταργηθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, υγειονομικά μέτρα για τα πανεπιστήμια και τα σχολεία, δωρεάν rapid test για όλους, αύξηση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς)


Δεν θα εξασφαλίσει καμία κυβέρνηση τις ανάγκες μας, πρέπει να παλέψουμε για αυτές ! Θεωρούμε ότι ο μόνος τρόπος ανατροπής της παραπάνω κατάστασης αλλά και διεκδίκησης καλύτερων όρων φοίτησης μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες, δηλαδή μέσω των Γενικών μας Συνελεύσεων.


Καλούμε  όλ@ τ@ φοιτητ@ να συσπειρωθούν στις Γενικές τους Συνελεύσεις , να εκφράζουν ελεύθερα και ανοικτά την άποψη τους και να συντονιστούν με τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους. 

Καλούμε επίσης όλ@ να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις για τις 6 Δεκέμβρη επέτειος της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΙΩΑΝΝΊΝΩΝ ΣΟΦΕΙ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ κ  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]