Ιωάννινα:Το ΚΚΕ για τον αγώνα και την νίκη των συμβασιούχων του ΠΓΝΙ


Η  δίμηνη παράταση των συμβάσεων  για τους συμβασιούχους  ΣΟΧ του ΠΓΝΙ σε καθαριότητα, επισιτισμό, φύλαξη, χωρίς να υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο για τις συμβάσεις τους, δείχνει την  αποτελεσματικότητα του σχεδιασμένου και οργανωμένου αγώνα, την δυνατότητα οι εργαζόμενοι με την οργάνωση και την πάλη τους να επιβάλλουν το δίκιο τους. Αναδεικνύει την δύναμη του αγώνα όταν οι υγειονομικοί αγωνίζονται ταυτόχρονα για την κάλυψη των δικών τους αναγκών αλλά και των ασθενών.


Ο δίκαιος αγώνας τους αποκτά ιδιαίτερη σημασία γιατί οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε «από τα κάτω» δηλ. οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πήραν την υπόθεση τους στα χέρια τους, έγιναν πρωταγωνιστές για την υπεράσπιση της εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Εδώ και 1 χρόνο σύστησαν μέσα από μαζική συνέλευση την δική τους επιτροπή αγώνα συμβασιούχων, για να προσπεράσουν την συνειδητή αδράνεια, τον συμβιβασμό και τα εμπόδια της συμβιβασμένης φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων στο ΠΓΝΙ.


Έβαλαν στην άκρη «πονηρά αιτήματα» για μοριοδοτήσεις που οδηγούν σε απόλυση τους μισούς από όσους εργάζονται και προτάξανε την μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου, σε βασικό τους αίτημα. Κοινοποίησαν το ζήτημα έξω από τις πύλες του νοσοκομείου, ενώθηκαν με τους συμβασιούχους του ΓΝ Χ-κώστα πρωταγωνίστησαν με τα πανό και το μπλόκ τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Υγείας όπου έλαμψε δια της απουσίας του ο σύλλογος εργαζομένων. 


Ο αγώνας τους βρήκε στήριξη και αλληλεγγύη από τα σωματεία του  Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων με κορύφωση το μεγάλο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στις 10 Νοέμβρη, στο οποίο είχαν δεσπόζουσα θέση. Πιέσανε με παραστάσεις και υπομνήματα διαμαρτυρίας την διοίκηση του ΠΓΝΙ. Διεκδικήσανε με την ζωντανή τους δράση την αλληλεγγύη των μονίμων συναδέλφων τους και την λάβανε. Οι εργαζόμενοι τελικά έκαναν την υπεράσπιση της εργασίας τους και των δικαιωμάτων των ασθενών δικιά τους υπόθεση.

Οι κομμουνιστές πρωτοστάτησαν μέσα και έξω από το νοσοκομείο, για την  οργάνωση του αγώνα, για να ορθώσουν το ανάστημα τους οι εργαζόμενοι, για να παραμερίσουν τους φόβους ή την επανάπαυση κάλπικες υποσχέσεις, που οδηγούσαν στην παραίτηση από τον αγώνα. Αποκάλυψαν και τεκμηρίωσαν τον υπονομευτικό και εχθρικό για τα συμφέροντα των συμβασιούχων ρόλο της  πλειοψηφία της διοίκησης του συλλόγου εργαζομένων και της ΠΟΕΔΗΝ.


Παρά τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης στο ΔΣ του συλλόγου υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής, πάρθηκαν πρωτοβουλίες μαζί με τους συμβασιούχους, ώστε η διοίκηση του Συλλόγου να αναγκαστεί να ορίσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις τις οποίες αναλάβανε οι ίδιοι οι συμβασιούχοι να υλοποιήσουν. Μαζί με τους συμβασιούχους οργανώθηκαν αγωνιστικές παρεμβάσεις στην διοίκηση του νοσοκομείου, μπροστά στο δικαστήριο.


Αναδείχθηκε το ζήτημα τους στο μεγάλο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο, πάρθηκε σχετική απόφαση στήριξης στο περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου με πρωτοβουλία των κομμουνιστών περιφερειακών συμβούλων, τέθηκε το ζήτημα με ερώτηση του ΚΚΕ στην βουλή.  


Αντικειμενικά ο δίκαιος αγώνας για την υπεράσπιση της εργασίας, για την μόνιμη δουλειά με σύγχρονους μισθούς και δικαιώματα, για να μην παραδοθούν υποστηρικτικές δομές των νοσοκομείων σε εργολάβους, έχει ευρύτερες κοινωνικές  διαστάσεις και περιεχόμενο, αφορά την υγεία του λαού. Σε συνθήκες πανδημίας με αύξηση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νεκρών, όπου το ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό δίνει καθημερινή άνιση μάχη  κόντρα στην υποστελέχωση, την υποβάθμιση, την  εμπορευματοποίηση και την μετατροπή του συστήματος υγείας σε «μιας νόσου» με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, οι απολύσεις έμπειρου προσωπικού θα επιδεινώσουν την κατάσταση.


 Ο χρόνος που κερδήθηκε είναι χρόνος ανασύνταξης και έντασης του αγώνα για χτύπημα της αιτίας που προκαλεί όλα τα δεινά: «της επέκτασης της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία». Οι εργολάβοι καραδοκούν και κονταροχτυπιούνται για το μεγάλο κέρδος που έχει η ανάληψη του έργου στο ΠΓΝΙ.


Σε αυτή την εγκληματική για την Υγεία πολιτική όπου η εργατική δύναμη  μέσα στα νοσοκομεία γίνεται ακόμη πιο φτηνή είτε μέσω της απόλυσης και ανακύκλωσης φτηνών συμβασιούχων είτε μέσω της εισόδου εργολάβου που θα τσακίσει τα ελάχιστα δικαιώματά τους, όλοι οι 630 περίπου συμβασιούχοι του ΠΓΝΙ και οι μόνιμοι συνάδελφοι τους, χρειάζεται να ορθώσουν το ανάστημα τους και να διδαχτούνε από το παράδειγμα των συναδέλφων τους ΣΟΧ 


Άλλωστε  οι Συμπράξεις  Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα που η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί με βάση τους νόμους και την προετοιμασία της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. και του ΟΔΙΠΥ ΑΕ, οδηγούν σε σταδιακή απόσυρση του κράτους από την ευθύνη παροχής υπηρεσιών που καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες όπως είναι ο τομέας της υγείας. Γι αυτό τον λόγο όχι μόνο δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός, καμία επανάπαυση άλλα αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα, ένταση της πάλης για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, όλων των ειδικοτήτων και όλων των μορφών απασχόλησης.


Στρατηγικός στόχος όλων των κυβερνήσεων που υλοποίησαν και υλοποιούν  την «στρατηγική 2014-2020 για την Υγεία της ΕΕ», είναι  η εξοικονόμηση πόρων από μισθούς, καθαριότητα, φύλαξη συντήρηση κτιρίων, φάρμακα, προσωπικό, εξοπλισμό  με την λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως αυτοτελείς οικονομικές μονάδες που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που προβλέπει το «νέο ΕΣΥ» σε ανταγωνισμό με τα ιδιωτικά μεγαθήρια, προς όφελος και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών.


Οι ανάγκες και τα δικαιώματα τόσο των εργαζομένων που δουλεύουν στις δομές υγείας όσο και των ασθενών  λογίζονται σαν κόστος από το οποίο το αστικό κράτος θέλει να απαλλαχθεί, ώστε να εξοικονομήσει πόρους για το κεφάλαιο με την μορφή των επιδοτήσεων, των φοροαπαλλαγών, της στήριξης επενδύσεων στην «πράσινη και ψηφιακή οικονομία» κ.α.


Γι αυτό το λόγο από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ δίνει 1,5 δις αποκλειστικά  για την προώθηση των ΣΔΙΤ στην υγεία και τα υπόλοιπα από τα 32 δις.  καταλήγουν κυρίως στις μπίζνες της πράσινης ενέργειας την ίδια ώρα που ο λαός πληρώνει πανάκριβα τιμολόγια εως και 50% για την ΔΕΗ.  Όπως στην υγεία έτσι και στην παιδεία που οι μαθητές συνωστίζονται σε αίθουσες των 30 ατόμων σε ασυντήρητα και παλιά κτίρια  και άλλες λαικές ανάγκες όπως π.χ. έργα απαραίτητα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας, έργα αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικής θωράκισης λογίζονται σαν κόστος για το κεφάλαιο.


Αυτός είναι και ο λόγος που όλες οι λαικές ανάγκες από την σταθερή δουλειά έως την φθηνή ενέργεια,, από την μόρφωση μέχρι την κατοικία, δεν ικανοποιούνται ενώ διανύουμε τον 21οι αιώνα και τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας  μπορούν να ανακουφίσουν και να βελτιώσουν την ζωή των εργαζομένων και του λαού.


Σε αυτή την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις ανεξάρτητα απόχρωσης, σε αυτόν τον στρατηγικό στόχο στήριξης των κερδών του κεφαλαίου σε βάρος των λαίκών αναγκών, πολιτική  που στηρίζουν όλα τα κόμματα του κεφαλαίου, το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους σε συμπόρευση και πάλη προς την αντίθετη κατεύθυνση.. Διαθέτει όλες τους τις δυνάμεις ώστε ο ίδιος ο λαός να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, να μην αναθέτει την υπεράσπιση της εργασίας και των δικαιωμάτων του συνολικά, σε σωτήρες και υπερασπιστές του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.  


Μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να σώσει τον εαυτό του, οργανώνοντας την πάλη του, απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο τα μονοπώλια που λυμαίνονται τον ιδρώτα και τον μόχθο του.  Βάζοντας στο επίκεντρο της ζωής του, τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, που έχουν την δυνατότητα να ικανοποιηθούν μόνο με άλλη οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, τον σοσιαλισμό, όπου η σταθερή δουλειά, το ανθρώπινο ωράριο, η υγεία, η παιδεία, η συνδυαστική ικανοποίηση συνολικά των διευρυνόμενων λαικών αναγκών, δεν θα λογίζονται σαν περιττό κόστος για το κεφάλαιο.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]