ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Αίτημα του Συλλόγου Εργαζομένων προς το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ηπείρου για έκδοση ψηφίσματος και στήριξη των Συμβασιούχων (Σ.Ο.Χ.) του Π.Γ.Ν.Ι.

 


Αξιότιμη Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου κα. Μπραϊμη

Αξιότιμε Περιφερειάρχα κ. Καχριμάνη

Αξιότιμοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι.


Σας ζητάμε στην αυριανή  συνεδρίαση (2 Νοεμβρίου 2021) του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, όπου υπάρχει αίτηση για συζήτηση για την κατάσταση των δομών υγείας στην Ήπειρο με επίκεντρο την κατάσταση στο Π.Γ.Ν.Ι. και την λήξη των συμβάσεων 210 συναδέλφων σε καθαριότητα - εστίαση - φύλαξη, να στηρίξετε το υγειονομικά αναγκαίο και εργασιακά δίκαιο αίτημα μας για έκδοση ψηφίσματος στήριξης των συμβασιούχων του Π.Γ.Ν.Ι. και να προβείτε σε όλες τις ενέργειες που εσείς αποφασίσετε .

Σας αποστέλλουμε επιστολή αναλυτικής ενημέρωσης και ψήφισμα το οποίο θεωρούμε αναγκαίο για την συνέχιση των προσπαθειών μας, προς όφελος των Ηπειρωτών και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ραγδαία εξελισσόμενης πανδημίας.


Οι πρώτες συμβάσεις λήγουν στις 9 του παρόντος μηνός και ακολουθούν οι υπόλοιπες έως τις 30 Νοεμβρίου.


Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Π.Γ.Ν.Ι. εκπροσωπώντας κοντά στα 2000 μέλη ανάμεσα στους οποίους και  600 συμβασιούχους κάθε ειδικότητας, απευθύνετε σε εσάς για να σας ενημερώσει, ευαισθητοποιήσει και να ζητήσει την έμπρακτη στήριξη σας σε ένα θέμα μείζονος εργασιακής και υγειονομικής  σημασίας εν μέσω κορύφωσης του 4ου κύματος της πανδημίας. Άλλωστε πέρα από την πολιτική και κοινωνική ευθύνη που έχει το ανώτερο πολιτειακό συλλογικό όργανο της Ηπείρου, η εμπλοκή της Περιφέρειας Ηπείρου στην διαχείριση πλευρών της πανδημίας αλλά και η οικονομική ενίσχυση των δομών υγείας στην Ήπειρο, είμαστε σίγουροι ότι σας καθιστούν κοινωνούς των τεράστιων δυσκολιών με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπο το ΕΣΥ, και οι δομές του στην Ήπειρο στα δυο χρόνια της πανδημίας


Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν την λήξη των συμβάσεων 210 συμβασιούχων στην  καθαριότητα, φύλαξη και εστίαση,  (164 ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας  συν 17 υπάλληλοι του κλάδου ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας που προσφέρουν υπηρεσία σε εκτέλεση απόφασης περί ασφαλιστικών μέτρων, 35 ΥΕ Προσωπικού Εστίασης, 11 ΥΕ Προσωπικού Φύλαξης).


Ένα μέρος  του προσωπικό αυτού προσλήφθηκε για πρώτη φορά το 2017 με συμβάσεις Σ.Ο.Χ. για παροδικές, απρόοπτες και επείγουσες ανάγκες, σε αντίφαση με την πραγματικότητα ότι οι ανάγκες αυτές είναι μόνιμες, τακτικές και διαρκείς. Το 2019 σε νέα προκήρυξη του Π.Γ.Ν.Ι. προσλήφθηκαν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι ( σε αντικατάσταση όσων απολύθηκαν) που σήμερα βρίσκονται στα πόστα αυτά για 1 έτος και δόθηκε παράταση 1 έτους από το υπουργείο έως τον Νοέμβρη του 2021. Στο χρονικό διάστημα αυτό πέρα από την κάλυψη των ιδιαίτερα αυξημένων τρεχουσών  αναγκών του Π.Γ.Ν.Ι., οι συνάδελφοι στάθηκαν επάξια απέναντι στην υγειονομική απειλή της πανδημίας του Covid-19, εκπαιδεύτηκαν να δρουν και να συνεργάζονται σε έκτακτες συνθήκες κρίσης, διακινδυνεύοντας την υγεία τους μαζί με όλο το υγειονομικό προσωπικό του Π.Γ.Ν.Ι.


Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός τους ήταν δυσανάλογα μικρός με τις αυξημένες ανάγκες καθώς στην προκήρυξη του 2019 δεν συμπεριλήφθηκε ο πρόσθετος αναγκαίος αριθμός εργαζομένων για την λειτουργία του 4ου κτιρίου και το γεγονός ότι οι ανάγκες της πανδημίας πολλαπλασίασαν τον αναγκαίο αριθμό εργαζομένων σε καθαριότητα-φύλαξη-εστίαση, αγόγγυστα και με υψηλό αίσθημα αυτοθυσίας επιτελέσαν το καθήκον τους και χειροκροτήθηκαν γι’ αυτό. Χαρακτηριστικά το επιπλέον επικουρικό προσωπικό  που προσλήφθηκε από το 2019 και μετά (29 καθαριότητα, 5 εστίαση, 2 φύλαξη και 1 εργάτης), όσον αφορά την καθαριότητα, στο μεγαλύτερο μέρος του κάλυψε άλλες ανάγκες του νοσοκομείου με την μετακίνηση των συναδέλφων σε αλλότρια καθήκοντα στα πλυντήρια και την διοικητική υπηρεσία, με απόφαση της διοίκησης. Ο ίδιος περίπου αριθμός συμβασιούχων καθαριότητας που προσλήφθηκε το 2017 σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες και απαιτήσεις, κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις πολλαπλασιασμένες ποσοτικά και ποιοτικά ανάγκες του νοσοκομείου και κατ’ επέκταση των ασθενών.


Παρά το γεγονός ότι το Δ.Σ. του Π.Γ.Ν.Ι. στην απόφαση του  5/27-4-2021 (θ.12 ) (επισυνάπτεται) αναγνώρισε ότι: «το υπηρετούν προσωπικό απέκτησε εργασιακή εμπειρία και είναι εκπαιδευμένο για την αντιμετώπιση των ειδικών υγειονομικών συνθηκών λόγω της πανδημίας από την Covid-19» και αποφάσισε


«Να ζητηθεί από την Διοίκηση της 6ης Υ.Πε. να εξεταστεί η δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης για την παράταση των ατομικών συμβάσεων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου του υπηρετούντος σήμερα προσωπικού που έχει προσληφθεί για τις ανάγκες Καθαριότητας - Εστίασης και Φύλαξης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 63 του Ν.4430/2016, συμβάσεις οι οποίες λήγουν την 30-11-2021 και 14-11-2021 αντίστοιχα» η μη απάντηση από την πλευρά της 6ης ΥΠΕ οδήγησε σε απόφαση για διενέργεια διαγωνισμού για την παράδοση των τομέων καθαριότητας – φύλαξης – εστίασης σε ιδιώτη ανάδοχο.


Η καθυστέρηση στην εξέλιξη του διεθνούς διαγωνισμού οδήγησε στην επιλογή για μηνιαία σύμβαση με εργολάβο για τον μήνα Δεκέμβριο.


 


Κατανοείτε ότι στην αντιμετώπιση της υγειονομικής καταιγίδας αντιμετώπισης περιστατικών Covid ταυτόχρονα με όλες τις άλλες ασθένειες, το έμπειρο προσωπικό καθαριότητας – φύλαξης και εστίασης παίζει έναν νευραλγικό, αναντικατάστατο ρόλο και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απωλέσουν οι ασθενείς του Π.Γ.Ν.Ι. τις πολύτιμες υπηρεσίες του. Γι’ αυτό ζητάμε από εσάς να εκδώσετε ψήφισμα στήριξης του αγώνα μας και να ενεργήσετε ασκώντας θετική πίεση προς την διοίκηση του Π.Γ.Ν.Ι. και της 6ης Υ.ΠΕ., το Υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση, για  να παραμείνουν στις θέσεις εργασίας τους με παράταση των συμβάσεων τους και εν τέλει με μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου που αποτελεί και την πιο άμεση, ασφαλή λύση ώστε συνδυαστικά να ικανοποιηθεί η ανάγκη για διατήρηση της εργασίας τους σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία και η  ανάγκη να καλυφθούνε οι αυξημένες και πολύπλοκες υγειονομικές ανάγκες του Π.Γ.Ν.Ι. με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Ο κοινός στόχος στον οποίον σας καλούμε να συνδράμετε είναι να μην υπάρξει καμία απόλυση συναδέλφου.


 


Αυτό αποτελεί και την ελάχιστη αναγνώριση της ηρωικής συνεισφοράς τους στον Ηπειρωτικό λαό .


 


ΨΗΦΙΣΜΑ


 


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου λαμβάνοντας υπόψιν:


1.      την τρέχουσα υγειονομική συγκυρία της κορύφωσης του 4ου κύματος της πανδημίας,


2.      τις αυξημένες ανάγκες συνδυαστικής κάλυψης των Covid και non Covid περιστατικών από τις δομές υγείας της Ηπείρου και ειδικά από την ναυαρχίδα των νοσοκομείων στην Ήπειρο το Π.Γ.Ν.Ι.,


3.      την αναγνώριση από το Δ.Σ. του Π.Γ.Ν.Ι. στην απόφαση του  5/27-4-2021 (θ.12) «της ειδικής  εργασιακή εμπειρίας και  εκπαίδευσης  των υπηρετούντων συμβασιούχων ΣΟΧ καθαριότητας-φύλαξης και εστίασης για την αντιμετώπιση των ειδικών υγειονομικών συνθηκών λόγω της πανδημίας από την Covid-19»


4.      την κάλυψη από τους συμβασιούχους αυτούς μόνιμων, τακτικών και ουσιωδών αναγκών για την λειτουργία του Π.Γ.Ν.Ι.


5.      την υποχρέωση αναγνώρισης της ειδικής κοινωνικής συνεισφοράς των συμβασιούχων αυτών στην αντιμετώπιση της υγειονομικής καταιγίδας του Covid-19,


 


έχοντας ως πρωταρχικό και διαρκές μέλημα την στήριξη της αποτελεσματικότερης και ασφαλέστερης λειτουργίας των δομών υγείας στην Ήπειρο και ειδικά στην ναυαρχίδα των νοσοκομείων, το Π.Γ.Ν.Ι., όπως άλλωστε έχει πράξει στο άμεσο παρελθόν, στηρίζει το αίτημα τους για παράταση των συμβάσεων τους και τελικά την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου και θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες προς την διοίκηση του Π.Γ.Ν.Ι., την διοίκηση της 6ης Υ.ΠΕ., το Υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση, για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.


 


Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων


Ο Πρόεδρος  


Γεώργιος Φλούδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]