Κορωνοϊός – νέα παραλλαγή: Διεθνής ανησυχία


 Σε συναγερμό έχει θέσει την επιστημονική κοινότητα το “πλέον ανησυχητικό μέχρι στιγμής” νέα στέλεχος του κορονοϊού, η λεγόμενη “παραλλαγή της Μποτσουάνα” οποία έκανε την εμφάνισή της στην αφρικανική ήπειρο. Πρώτη η Βρετανία, σε μια προσπάθεια να μην επαναληφθεί η ολιγωρία σε περιοριστικά μέτρα που είχε επιτρέψει την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, προχώρησε στην απαγόρευση πτήσεων από έξι αφρικανικές χώρες, εν αναμονή και των ανακοινώσεων της τεχνικής ομάδας εργασίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που συνεδριάζει σήμερα για να αξιολογήσει την νέα παραλλαγή και ενδεχομένως να αποφασίσει εάν θα της δώσει ή όχι όνομα από το ελληνικό αλφάβητο, ενώ πανεπιστημιακοί ερευνητές δουλεύουν με εντατικό ρυθμό ώστε να διαπιστωθεί η μεταδοτικότητα, η θνητότητα και η αντοχή της στα εμβόλια.


Από σήμερα το μεσημέρι στη Βρετανία απαγορεύονται οι πτήσεις από Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Λεσότο, Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), Ζιμπάμπουε και Μποτσουάνα. Όσοι ταξιδιώτες έφθασαν σήμερα μπαίνουν σε καραντίνα σε ειδικό ξενοδοχείο, ενώ όσοι έφθασαν το τελευταίο δεκαήμερο καλούνται να μπουν σε αυτοαπομόνωση και να υποβληθούν σε μοριακό τεστ PCR.


Το παράδειγμα της Βρετανίας ακολούθησε και το Ισραήλ βάζοντας από σήμερα στη λίστα των «κόκκινων χωρών» τις εν λόγω έξι αφρικανικές χώρες συν την Μοζαμβίκη και τους ταξιδιώτες σε καραντίνα 7 έως 14 ημερών.


Διπλάσιος ο αριθμός μεταλλάξεων σε σχέση με τη “Δέλτα”


Οι επιστήμονες εκφράζουν έντονη ανησυχία κάνοντας λόγο για παραλλαγή με έναν “πολύ ασυνήθιστο σχηματισμό” μεταλλάξεων, που θα μπορούσε να παρακάμπτει την ανοσοαπόκριση, εμφανίζοντας πολύ υψηλή μεταδοτικότητα. Σε σχέση με το αρχικό στέλεχος που πρωτοεμφανίστηκε στη Γουχάν, επί του οποίου έχουν βασιστεί τα εμβόλια, η νέα παραλλαγή διαθέτει 32 μεταλλάξεις στη λεγόμενη πρωτεΐνη-ακίδα που διεισδύει και μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) εξέφρασε την έντονη ανησυχία των ειδικών. Όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ η νέα παραλλαγή είναι υπό μελέτη, «αλλά παίρνουμε προφυλάξεις τώρα». «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι διαθέτει διπλάσιο αριθμό μεταλλάξεων από την παραλλαγή Δέλτα, κάτι που υποδηλώνει ενδεχομένως υψηλή μολυσματικότητα αλλά και ότι τα εμβόλια που έχουμε μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά».


Ο καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ Ραβίντρα Γκούπτα μίλησε χωρίς περιστροφές για μια εξέλιξη που πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα.


Η νέα παραλλαγή που ταυτοποιήθηκε ως B.1.1.529 για πρώτη φορά στις αρχές αυτής της εβδομάδας έχει ήδη χαρακτηριστεί ως η πιο σοβαρή μέχρι τώρα. Ήδη έχουν καταγραφεί 56 κρούσματα κυρίως στη Νότια Αφρική και στη Μποτσουάνα, όπως κι ένα στο Χονγκ Κονγκ σε ταξιδιώτη που επέστρεψε από τη Νότια Αφρική.


Μετά από μια περίοδο σχετικά χαμηλής μετάδοσης κατά την οποία η Νότια Αφρική κατέγραφε κάτι παραπάνω από 200 νέα κρούσματα την ημέρα, την περασμένη εβδομάδα τα ημερήσια νέα κρούσματα εκτινάχθηκαν πάνω από 1.200 την Τετάρτη και στα 2.465 την Πέμπτη. Η πρώτη έξαρση ήταν στην Πρετόρια, με τις συρροές να παρατηρούνται κυρίως σε συγκεντρώσεις φοιτητών σε πανεπιστήμια της περιοχής. Εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων, οι επιστήμονες μελέτησαν τη γονιδιωματική αλληλουχία και ανακάλυψαν τη νέα παραλλαγή.


“Μια μεγάλη απειλή”


Πριν από την ανίχνευση της παραλλαγής, οι αρχές είχαν προβλέψει ένα τέταρτο κύμα που θα έπληττε τη Νότια Αφρική, ξεκινώντας γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου. Ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής Τζο Φααλα είπε ότι προκαλεί “σοβαρή ανησυχία” και εκλαμβάνεται ως “μια μεγάλη απειλή”.


“Ανησυχούμε για το εξελικτικό άλμα σε αυτήν την παραλλαγή”, είπε ο καθηγητής Τουλιο δε Ολιβέιρα, από το Δίκτυο γονιδιωματικής Παρακολούθησης της Νότιας Αφρικής. Το μόνο καλό νέο είναι ότι μπορεί να ανιχνευθεί με μια δοκιμή PCR, είπε. Όπως είπε ομάδα επιστημόνων από επτά πανεπιστήμια της Νότιας Αφρικής μελετούν την παραλλαγή. “Έχουν 100 ολόκληρα γονιδιώματά του ιού και θα ανακοινώσουν πολλά περισσότερα στοιχεία τις επόμενες μέρες”, είπε.


Σύμφωνα με τον Γκούπτα, οι επιστήμονες στη Νότια Αφρική χρειάζονται χρόνο για να προσδιορίσουν εάν η αύξηση των νέων κρουσμάτων οφείλεται στη νέα παραλλαγή ωστόσο  “υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι έτσι”.

Περίπου το 41% ​​των ενηλίκων της Νότιας Αφρικής έχουν εμβολιαστεί και ο αριθμός των εμβόσεων που γίνονται ημερησίως είναι σχετικά χαμηλός, κάτι λιγότερο από 130.000, σημαντικά χαμηλότερος από τον στόχο της κυβέρνησης των 300.000 ημερησίως.


Η Νότια Αφρική διαθέτει επί του παρόντος περίπου 16,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, από την Pfizer και την Johnson & Johnson, στη χώρα και αναμένεται να παραδοθούν περίπου 2,5 εκατομμύρια περισσότερες την επόμενη εβδομάδα.

πηγή ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]