Δεμένα τα πλοία σε Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα για 48 ώρες

 

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια της χώρας για 48 ώρες
Η 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση του Σωματείου Ναυτεργατών   θα κρατήσει   για ένα 48ωρο δεμένα τα πλοία στα λιμάνια Κέρκυρας και Ηγουμενίτσας.

 Έτσι από τις 06.01 το πρωί της Τετάρτης 10 /11  έως και τις 06.00 της Παρασκευής  12/11  δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια Κέρκυρας -Ηγουμενίτσας ,Ηγουμενίτσας -Παξών ,Λευκίμμης -Ηγουμενίτσας ,Κέρκυρας -Παξών και Κέρκυρας -Διαποντίων Νήσων.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονία Ναυτικών κάνει λόγο για "πλήρη απροθυμία και στείρα αρνητική συμπεριφορά της εργοδοτικής πλευράς προκειμένου να καταρτιστεί νέα συλλογική σύμβαση εργασίας για τα έτη 2020 και 2021 με πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις ,αλλά και να στελεχώσει τα πλοία με   βάση τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες."


Σε ανακοίνωσή τους τα Σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ επισημαίνουν:


«Με την εμπειρία των απεργιακών αγώνων μας και την αγωνιστική αισιοδοξία από τις μαζικές - μαχητικές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργατών της "e-food", των λιμενεργατών της COSCO, των εκπαιδευτικών και άλλων εργασιακών κλάδων, οργανώνουμε και περιφρουρούμε τη 48ωρη πανελλαδική απεργία, με προοπτική κλιμάκωσης.


Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αντιλαϊκή πολιτική, που συνεχίζει και η κυβέρνηση της ΝΔ με  τους αντεργατικούς νόμους 4808/2021, 4714/2020 κ.ά., για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, για να αυξάνουν διαρκώς τα κέρδη τους εφοπλιστές, τραπεζίτες, διαμορφώνοντας σε κάθε εργασιακό κλάδο συνθήκες με εργάτες χωρίς δικαιώματα.


Οι εφοπλιστές, η κυβέρνηση της ΝΔ, ο υπουργός Ναυτιλίας συντεταγμένα επιτίθενται σε βάρος των ναυτεργατών, για να επιβάλουν σε όλες τις κατηγορίες πλοίων συνθήκες της παγκόσμιας ναυτιλίας όπως επικαλέστηκε πρόσφατα ο υπουργός, δηλαδή την απαίτηση των εφοπλιστών για την εφαρμογή των "διεθνών κρατούντων", που σημαίνει φτηνός ναυτεργάτης, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα.


Χαρακτηριστική είναι και η επαναφορά της επαίσχυντης τροπολογίας που ψηφίστηκε στις 14 Οκτώβρη, που δίνει το δικαίωμα στους εφοπλιστές στα ποντοπόρα υπό ελληνική σημαία καράβια, να μην εφαρμόζουν ΣΣΕ - Κοινωνική Ασφάλιση στο σύνολο των ναυτεργατών.


Στη 48ωρη πανελλαδική απεργία αγωνιζόμαστε για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, την ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, για οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, μέτρα προστασίας των ανέργων, για τον επαναπατρισμό των πληρωμάτων στα ποντοπόρα καράβια από τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους, για τα προβλήματα σε Κοινωνική Ασφάλιση, φορολογία, Ναυτική Εκπαίδευση.


Με τη μαζική συμμετοχή μας στους καταπέλτες των καραβιών να περιφρουρήσουμε την απεργία μας, κανένα βήμα πίσω από τα δικαιώματα μας, την προστασία της υγείας μας, τις σύγχρονες ανάγκες μας».


Τα αιτήματα

Κατάργηση του ν. 4808/2021 (Χατζηδάκη), του ν. 4714/2020 και του συνόλου των αντεργατικών νόμων.

Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο, υποχρεωτική ασφάλιση στο ΝΑΤ, για όλους τους ναυτεργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται.

Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, υποχρεωτική. Κατάργηση του νόμου Βρούτση- Κατρούγκαλου και Χατζηδάκη και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ. Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων. Άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες από ΝΑΤ/ΕΦΚΑ σε κύριες - επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

Άμεση κάλυψη και επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ. Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.

Άμεσα μέτρα για τον ασφαλή επαναπατρισμό των χιλιάδων εγκλωβισμένων ναυτεργατών, στα ποντοπόρα καράβια.

Άμεση επίλυση του οξυμένου προβλήματος της ανανέωσης των διπλωμάτων και πιστοποιητικών.

Πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας. Μαζικός εμβολιασμός, χωρίς εκβιασμούς, υποχρεωτικότητα και «ατομική ευθύνη», με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, με παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.

Άμεσα μέτρα για τον ασφαλή επαναπατρισμό των χιλιάδων εγκλωβισμένων ναυτεργατών στα ποντοπόρα καράβια.

Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]