ΜέΡΑ25 Ιωαννίνων:Τριτοκοσμικές οι συνθήκες στην λαϊκή αγορά Αγίας Μαρίνας

 


Η διάλυση ενός θεσμού που λειτουργεί εδώ και 93 χρόνια είναι πλέον γεγονός. Τριτοκοσμικές οι συνθήκες στην λαϊκή αγορά Αγίας Μαρίνας.


         Τη λαϊκή αγορά της Αγίας Μαρίνας Ιωαννίνων επισκέφθηκαν το Σάββατο 6/11 μέλη του ΜέΡA25 Ιωαννίνων, θέλοντας να δηλώσουν στήριξη στον απλό παραγωγό, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου της ΝΔ με στόχο την κατακρεούργηση των λαϊκών αγορών και των μικρών παραγωγών. Οι παραγωγοί δηλώνουν την απόγνωσή τους, καθώς σε όλο και λιγότερα χέρια θα συγκεντρώνονται τα αγαθά, εκτοπίζοντας τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η προσαρμογή των λαϊκών αγορών στη διαδικασία της συγκεντροποίησης, σε όλο και λιγότερα χέρια, δηλώνουν οι παραγωγοί που βλέπουν την ζωή τους και την επαγγελματική τους δραστηριότητα να οδηγούνται σε αδιέξοδο.

         Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι με το νομοσχέδιο η Μητσοτάκης Α.Ε. θέλει έμμεσα να βγάλει από τη μέση τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών, προς όφελος των αλυσίδων Super Market και των μεγαλεμπόρων. Ενώ θέλει να λέγεται φιλελεύθερη, πολεμά τη μοναδική ελεύθερη αγορά, που λειτουργεί προς όφελος παραγωγού και καταναλωτή, τη λαϊκή! Οι παραγωγοί και οι πωλητές των λαϊκών αγορών ενωμένοι μπορούν να αποτρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης, έχοντας στο πλευρό τους τον κόσμο σε κάθε γειτονιά που στηρίζει την εγχώρια παραγωγή και τους ανθρώπους της.

         Ο Γ.Γ. του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο στην Ολομέλεια, δήλωσε : «Είστε ατζέντηδες αρπαχτικών, μονοπωλίων και εταιρειών συμμετοχών. Αυτό δεν θα ήταν τόσο κακό από μόνο του, αν δεν κάνατε τα πάντα για να μεγεθύνετε, αντί να αποσβένετε τους κραδασμούς που έρχονται από έξω».

         Σε άθλιες και ανθυγιεινές συνθήκες εργάζονται οι παραγωγοί στην λαϊκή αγορά Αγίας Μαρίνας. Ενώ ο Δήμος εισπράττει τα ενοίκια των χώρων που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί δεν δίνει απολύτως καμία σημασία στην υγεία και στο περιβάλλον εργασίας των παραγωγών παρά τη συνεχή τους απαίτηση να επισκευασθεί ο χώρος. Αναμένοντας το βαρύ χειμώνα οι παραγωγοί για άλλη μία φορά δείχνουν απογοητευμένοι. Γνωρίζουν ότι και φέτος θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στο κυνήγι της επιβίωσης, κάτω από σχισμένες τέντες, πρόχειρες κατασκευές, πάγκους έτοιμους να καταρρεύσουν, χωρίς να μπορούν να συγκρατήσουν το νερό της βροχής και τον καρκινογόνο αμίαντο, που κυριαρχεί στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, να απειλεί την υγεία τους. 

         Ο Δήμος Ιωαννιτών πρέπει να επέμβει άμεσα ώστε να λύσει το θέμα των άθλιων συνθηκών εργασίας των παραγωγών, διαθέτοντας ένα μικρό ποσό συγκριτικά με τα υπέρογκα ποσά που προτίθεται να διαθέσει για έργα σε ιδιωτικές εταιρίες. Στο μεταξύ, δύσκολη φαίνεται και η συνεργασία μεταξύ των παραγωγών, για τη δημιουργία  ενός συλλόγου που θα τους εκπροσωπεί στα θέματα που τους απασχολούν.


Η υπόθεση των λαϊκών αγορών είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας.

Η κοινωνία θα σταθεί στα πόδια της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]