Ιωάννινα:Συγκέντρωση Φοιτητικών Συλλόγων στο Μνημείο Ηρώων Πολυτεχνείου σήμερα στις 18.00

 


Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα!

Αντλούμε γνώση, έμπνευση και δύναμη από τον μεγάλο ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου 48 χρόνια πριν…

Η καταστολή και ο αυταρχισμός που επιστράτευση η κυβέρνηση πέρσι ενάντια στον εορτασμό του Πολυτεχνείου αποδεικνύουν πόσο τους τρομάζει η δύναμη του λαού, το σύγχρονο αντιϊμπεριαλιστικό μήνυμα του Πολυτεχνείου! 

Φέτος στις 17 Νοέμβρη αυτό το μήνυμα θα είναι ακόμα πιο δυνατό, θα ακουστεί από χιλιάδες φοιτητές 

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου  μας διδάσκει…

… ο αγώνας του λαού και της νεολαίας ‘’φώτισε’’ και τους πιο σκοτεινούς καιρούς! Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος απέναντί του. Όποια και εάν είναι τα σχέδια των κυβερνήσεων κάθε φορά, όσο «δεδομένοι» να μοιάζουν οι νόμοι και συμφωνίες τους, όσο σκληρή και αν φαίνεται η καταστολή, όσο ισχυρές και να φαίνονται οι συμμαχίες τους η δύναμη του λαού είναι αυτή  μπορεί να τα κάνει κουρελόχαρτο. Ο λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις! 

... τότε οι φοιτητές υπερασπίστηκαν τους συλλόγους τους, το δικαίωμά τους στον αγώνα και τη διεκδίκηση κόντρα στην προσπάθεια της δικτατορίας να παρέμβει στη λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων. 

… η υπεράσπιση της ζωής, της υγείας, των σπουδών μας είναι υπόθεση δική μας και όλου του λαού, του εργατικού-λαϊκού κινήματος, των εργατικών σωματείων. Ενωμένοι είμαστε δυνατοί! Οι φοιτητές του ’73 είχαν τη στήριξη του εργαζόμενου λαού που είχε κατακλύσει τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, των χιλιάδων κρατούμενων αγωνιστών στις φυλακές, την αλληλεγγύη των αγροτών της υπαίθρου.

…η ειρήνη και η φιλία των λαών ήταν και είναι οι αξίες των φοιτητών. Το σύνθημα που ήταν γραμμένο στις πύλες του Πολυτεχνείου ‘’Έξω το ΝΑΤΟ- Έξω οι ΗΠΑ’’ το κρατάμε ανεξίτηλο στον αγώνα μας ενάντια στην  εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή που γεννούν πολέμους, φτώχεια, ξεριζωμό στους λαούς όλου του κόσμου. Το σύνθημα αυτό το γράφουμε ξανά και ξανά στις πύλες του Πολυτεχνείου όσο και εάν ενοχλεί την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, όλους όσους  πίνουν νερό στο όνομα των δολοφόνων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Όλοι μαζί καλλιεργούν τον εφησυχασμό μπροστά στα επικίνδυνα γεγονότα που μπλέκεται η χώρα μας. Η εγκατάσταση αμερικάνικων βάσεων, η συμμετοχή στα σχέδια περικύκλωσης της Ρωσίας, η αποστολή πυραύλων Patriot στη Σαουδική Αραβία ενάντια στο Ιράν, η αποστολή δυνάμεων στο Μάλι της Αφρικής, η ετοιμότητα της κυβέρνησης να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή του Σαχέλ, οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ είναι επιθετικές ενέργειες, βάζουν στο στόχαστρο άλλους λαούς, μας εμπλέκουν σε μεγάλους κινδύνους και έχουν μοναδικούς κερδισμένους τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που διεκδικούν μερίδιο από τη λεία των ιμπεριαλιστικών πολέμων. 

Αποτελεί πρόκληση για το λαό, η πρόσφατη υπογραφή της ελληνο-γαλλικής Συμφωνίας Αμυντικής Συνδρομής, η πενταετής ανανέωση της ελληνο-αμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις, οι νέες υπέρογκες εξοπλιστικές παραγγελίες. Οι φοιτητές δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από την συμμετοχή της Ελλάδας σε πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Την ίδια στιγμή που οι φοιτητές συνωστιζόμαστε στις αίθουσες, αφού όπως μας λένε “δεν υπάρχουν λεφτά για καθηγητές και υποδομές” και αντιμετωπίζουμε τα υπέρογκα νοίκια, αφού “δεν υπάρχουν λεφτά για εστίες ή επιδόματα στέγασης”, η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει 6,6 δισ ευρώ για τις νατοϊκές ανάγκες και 13 δις για να αγοράσει γαλλικές φρεγάτες και πολεμικό εξοπλισμό!

Τιμάμε το Πολυτεχνείο στο δρόμο του αγώνα!

Δυναμώνουμε τους Συλλόγους μας, την αγωνιστική διεκδίκηση κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να  εντείνει την τρομοκρατία, να βάλει την αστυνομία μέσα στις σχολές μας, να παρέμβει στις συλλογικές μας διαδικασίες με τη θέσπιση ενιαίων ψηφοδελτίων για τις φοιτητικές εκλογές, να στήσει πειθαρχικά και να βάλει κάμερες στις σχολές. Παλεύουμε για τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει, για την ικανοποίηση των αναγκών μας στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τη δουλειά με δικαιώματα.

Διεκδικούμε:

• Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. 

• Την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις – Nα κλείσει η βάση της Σούδας – Nα ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας – Nα μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή. 

• Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών. 

• Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς. 

• Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν. 

Οι Σύλλογοι Φοιτητών του Φυσικού, της Ιατρικής, του Ιστορικού/Αρχαιολογικού και  του ΒΕΤ Ιωαννίνων, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε την Παρασκευή 12/11 καταλήξαμε στα εξής:

Διήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου και μεγάλη αντιϊμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία  την Τέταρτη 17 Νοέμβρη στο Μνημείο Ηρώων Πολυτεχνείου της Δόμπολης, στις 18:00.

Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο εκ μέρους των Φοιτητικών Συλλογών την Τετάρτη 17/11 στις 12:00.


Μουσικό αφιέρωμα, με τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Λοΐζου  κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, από τον Πολυχώρο των Φοιτητικών Συλλόγων Ιωαννίνων.


Έκθεση φωτογραφικού υλικού αφιερωμένη στα ιστορικά  γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με ειδική αναφορά στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στα Γιάννενα. Θα λειτουργήσει στο Μνημείο Ηρώων Πολυτεχνείου της Δόμπολης την Τρίτη 16 και Τετάρτη 17 Νοέμβρη, τις ώρες 11:00 έως 14:00. Σε περίπτωση βροχής η έκθεση θα μεταφερθεί στον προαύλιο χώρο της λέσχης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους του Φοιτητικούς Συλλόγους, Μαθητικά Συμβούλια, Σωματεία και φορείς εργαζομένων και του λαού της πόλης να συμμετέχουν μαζικά στις εκδηλώσεις για τον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]