ΛΑ.ΣΥ. ΠΓΝΙ και συμβασιούχοι στο Περιφ. Συμβ. Ηπείρου. Αίτημα για συζήτηση για την κατάσταση των Δομών Υγείας με επίκεντρο τα προβλήματα στο ΠΓΝΙ


 Προς την πρόεδρο του Π.Σ. Ηπείρου κα. Μπραϊμη Σταυρούλα


Κοινοποίηση : περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη Αλέξανδρο


                         το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων του Π.Σ. Ηπείρου


 


ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΛΑ.ΣΥ.  ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ


ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Π.Σ. ΤΗΣ 2-11-2021


ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΟΥ ΠΓΝΙ. ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ  ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ  ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ  ΜΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΠΓΝΙ ΕΝ΄ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΚΟΡΥΦΩΣΗΣ ΤΟΥ 4ου ΚΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟΘΕΜAΤΙΚΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ COVID 19 . ΑΜΕΣΗ Η ΑΝΑΓΚΗ  ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΩΛΕΣΘΕΙ ΕΜΠΕΙΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, ΛΟΓΩ ΛΗΞΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΙΔΟΧ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥΣ


Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 65 και άνω οι οποίοι κινδυνεύουν σε ιδιαιτέρως μεγαλύτερο ποσοστό από βαριά νόσηση και εισαγωγή σε ΜΕΛ και ΜΕΘ, σε συνδυασμό με τα μικρά ποσοστά ενισχυτικού εμβολιασμού των ήδη εμβολιασμένων με την 3η δόση, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για έναν ακόμη δύσκολο υγειονομικά χειμώνα .


Η κατάσταση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας στον ορεινό μας νομό είναι άσχημη και αυτό ομολογείται και από αυτοδιοικητικούς παράγοντες όπως πρόσφατα ο  Δημάρχος Ζίτσας, πλην των φορέων των υγειονομικών. Η παραμέληση ισότιμης αντιμετώπισης του συνόλου των ασθενειών πλην covid19 είναι κοινή παραδοχή και από κυβερνητικούς παράγοντες κυρίως όσον αφορά την χειρουργική αντιμετώπιση ασθενών.


Αιτούμαστε να ενταχθεί στα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα συζήτησης στην επικείμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου λόγω της επιτακτικότητας και αναγκαιότητας να προληφθεί η μετατροπή των νοσοκομείων της Ηπείρου και κυρίαρχα του  τριτοβάθμιου ΠΓΝΙ σε νοσοκομείο μονοθεματικής αντιμετώπισης του covid εις βάρος  τις αντιμετώπισης των άλλων ασθενειών.  


Μετατροπή  που αποτυπώθηκε με ένταση στην επιστολή των  διευθυντών των ιατρικών τομέων του  ΠΓΝΙ  τον Απρίλη του 2021 (επισυνάπτεται) αλλά και της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


Μετατροπή που θα καταστεί αναπόφευκτη αν δεν ενισχυθεί η στελέχωση με επιπλέον προσωπικό,  λόγω  της αύξησης της διασποράς του covid 19 στην κοινότητα και του ρόλου του ΠΓΝΙ για υποδοχή ασθενών covid από την Βόρεια Ελλάδα αλλά και λόγω του γεγονότος της αυξημένης αδυναμίας των νοσοκομείων της Ηπείρου και Λευκάδας να αναπτύξουν τις αναγκαίες κλινικές δομές για διπλή λειτουργία αντιμετώπισης covid και non covid περιστατικών, με αποτέλεσμα το ΠΓΝΙ να δέχεται μεγάλο όγκο περιστατικών κάθε νόσου από την περιοχή της Βδυτικής Ελλάδας εδώ και πολλά χρόνια στο 50% των εξυπηρετούμενων περιστατικών του.


Ενδεικτικά  δεν μπορεί σήμερα να ικανοποιηθεί από την διοίκηση του ΠΓΝΙ, το αίτημα (επισυνάπτεται) για πλήρη επαναλειτουργία των χειρουργικών αιθουσών του ΠΓΝΙ με το άνοιγμα των 3 κλειστών από τις 8 αίθουσες τακτικών περιστατικών  που  κατατέθηκε πριν από 1 εβδομάδα  από τους διευθυντές των χειρουργικών τομέων , διότι  ΔΕΝ υπάρχουν οι  20 επιπλέον νοσηλευτές και προσωπικό καθαριότητας  που αποτελούν την βασική προϋπόθεση για τον απεγκλωβισμό εκατοντάδων χειρουργικών περιστατικών που λιμνάζουν στην αναμονή με κίνδυνο για την έκβαση της υγείας των ασθενών.


Χρακτηριστική επίσης είναι η αδυναμία ασφαλούς στελέχωσης του ψυχιατρικού τομέα του ΠΓΝΙ κυρίως με νοσηλευτικό προσωπικό, σε μια περίοδο που οι ψυχικές διαταραχές έχουν αυξηθεί δυσανάλογα σε σύγκριση με κάθε άλλη χρονιά στο παρελθόν, μετά και το πέρασμα των κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας από το Χ/κώστα στο ΠΓΝΙ με ΚΥΑ αλλά και η υποστελέχωση, σε ιατρικό  κυρίως προσωπικό, στο ΤΕΠ του ΠΓΝΙ.


Σήμερα οι αναστολές εργασίας του υγειονομικού προσωπικού με αδυναμία αναπλήρωσης τους, σε συνδυασμό με τις δεκάδες συνταξιοδοτήσεις έως το τέλος του έτους  και τις επικείμενες λήξεις συμβάσεων 200 έμπειρων στην αντιμετώπιση του covid  συμβασιούχων καθαριότητας-, με απαρχή  την 9η του Νοέμβρη έως και το τέλος Νοέμβρη, προσθέτουν ένα επιπλέον πρόβλημα : αυτό της απώλειας εκπαιδευμένου, έμπειρου προσωπικού και της αντικατάστασης του από ανεκπαίδευτο προσωπικό με ευθύνη ιδιώτη εργολάβου καθαριότητας, στην καρδιά του χειμώνα και της κορύφωσης του 4ου κύματος, γεγονός υγειονομικά επικίνδυνο.


Γεγονός υγειονομικά επικίνδυνο και εργασιακά άδικο το οποίο θεωρούμε ότι το περιφερειακό συμβούλιο οφείλει να συνεισφέρει στην αποτροπή του, με στήριξη της αναγκαιότητας να παραμείνουν οι συμβασιούχοι στις θέσεις τους και να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της υγειονομικής καταιγίδας σε covid και non covid περιστατικών στην Ήπειρο.


Ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ Ηπείρου

Δείτε εδώ  
ΠΡΟΣ:

Διοικητή  Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Διοικητή 6ης Υ.Π.Ε

Υπουργείο Υγείας

ΘΕΜΑ: «Επιστολή Διευθυντών Τομέων Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων,

σχετικά με διαχείριση ασθενών με COVID-19 στην Περιφέρεια Ηπείρου»


Αξιότιμε κ. Διοικητά,


Μετά από συνάντηση των Διευθυντών όλων των Τομέων του Νοσοκομείου μας, με την παρουσία του Διευθυντού της Ιατρικής Υπηρεσίας, του Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου και των Διευθυντών της Αναισθησιολογικής Κλινικής και της ΜΕΘ, που πραγματοποιήθηκε με στόχο να συζητηθούν τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες που προκύπτουν μετά την απόφαση ενεργοποίησης της 3ης ΜΕΘ COVID-19 στο Π.Γ.Ν.Ι. (Αριθ. 13/12-02-2021, έγγραφο Β. Κοντοζαμάνη, Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας και Αριθ. 6859/24-03-2021 απόφαση Διοικητή Π.Γ.Ν.Ι.) και να προταθούν οι σχετικές λύσεις, ομόφωνα αποφασίσθηκε να σας κοινοποιηθεί η παρούσα επιστολή.

Όπως διευκρινίζεται στη σχετική επιστολή της Προέδρου του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου μας, που σας έχει κοινοποιηθεί, στο Νοσοκομείο μας έχουν ήδη αναπτυχθεί 2 ΜΕΘ COVID-19 (συνολικής δυναμικότητας 16 κλινών) και επιπλέον 2 αντίστοιχες κλίνες νοσηλείας νεογνών, επί συνόλου 25 ανεπτυγμένων κλινών σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου. Με τις παραπάνω αναφερθείσες αποφάσεις για την ενεργοποίηση και 3ης ΜΕΘ Covid-19 στο Π.Γ.Ν.Ι (δυναμικότητας 6 επιπλέον κλινών και μάλιστα στο χώρο της ανάνηψης του χειρουργείου) το Νοσοκομείο μας θα καλύπτει το 78% του συνόλου των σχετικών κλινών στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Το Π.Γ.Ν.Ι. αποτελεί την υγειονομική ναυαρχίδα της Βορειοδυτικής Ελλάδος  εξυπηρετώντας διπλό σκοπό:  αφενός εκπαίδευση φοιτητών Ιατρικής και Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου μας, αφετέρου κλινικό έργο. Πρέπει να τονισθεί ότι στα πλαίσια του κλινικού έργου παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες, ιδιαίτερα σε τομείς που άπτονται της προχωρημένης αντιμετώπισης ογκολογικών, καρδιοχειρουργικών, αγγειοχειρουργικών, νευροχειρουργικών, καρδιολογικών, ορθοπαιδικών, παθολογικών (κ.λ.π.)  περιστατικών, που τα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής αδυνατούν να παράσχουν.

Από την έναρξη της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, περίπου ένα έτος πριν αλλά και μεταγενέστερα, σε πολλές συσκέψεις στο Γραφείο Διοίκησης, με την παρουσία, τόσο της Διοίκησης του ΠΓΝΙ (Διοικητής  και Αναπληρωτής Διοικητής), όσο και του Αναπληρωτή Διοικητή της 6ης Υ.Π.Ε., είχε εκφραστεί από πολλούς από εμάς, η πεποίθηση, πως ασφαλώς και το Νοσοκομείο μας δεν μπορεί να παραμείνει αμέτοχο στην αντιμετώπιση της επερχόμενης πανδημίας, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να προφυλαχθεί όσο το δυνατόν ό ιδιαίτερος χαρακτήρας του, ο οποίος αναφέρθηκε παραπάνω. Αυτή η γενική αρχή έγινε κοινά αποδεκτή και για την υλοποίησή της αποφασίστηκε η ενεργοποίηση και των λοιπών νοσηλευτικών ιδρυμάτων της περιοχής, με σκοπό την εύρυθμη διαχείριση των περιστατικών covid-19. 

Δυστυχώς και για λόγους που δεν εξηγήθηκαν επαρκώς, η παραπάνω πρόταση ενώ έτυχε αποδοχής δεν εφαρμόσθηκε, με αποτέλεσμα το Π.Γ.Ν.Ι. να φέρει πλέον το συντριπτικό βάρος της αντιμετώπισης των βαρέως πασχόντων covid-19 ασθενών (ανάπτυξη 24 κλινών ΜΕΘ στο Π.Γ.Ν.Ι. και μόνο 7 κλινών στα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιφέρειας). Επιπρόσθετα, στο Π.Γ.Ν.Ι. αναπτύχθηκαν 4 Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ), με αποτέλεσμα   δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία των Κλινικών και των Τμημάτων του Παθολογικού Τομέα. 

Η απόφαση της μετατροπής του ΠΓΝΙ ουσιαστικά σε νοσοκομείο covid-19 (ιδιαίτερα με την ενεργοποίηση και 3ης αντίστοιχης ΜΕΘ και μάλιστα στο χώρο ανάνηψης του χειρουργείου), αποτελεί κατά τη γνώμη μας λανθασμένη απόφαση για τους παρακάτω λόγους: 

A) Οι κλινικές του Παθολογικού Τομέα δεν διαθέτουν πλέον το επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την φροντίδα μη covid ασθενών, με προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν σε άλλες Νοσοκομειακές δομές της Περιφέρειας. Επίσης η μη ύπαρξη διαθέσιμου προσωπικού και ο χωροταξικός περιορισμός των Κλινικών καθιστά δυσχερή έως και αδύνατη την εκπαίδευση φοιτητών και νέων γιατρών,

B) Β) Οδηγεί σε πλήρη αποδιοργάνωση τη χειρουργική αντιμετώπιση βαρέως πασχόντων ασθενών (συμπεριλαμβανομένων των ογκολογικών περιστατικών), που η καθυστέρηση αντιμετώπισής τους επιφέρει ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες. Πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι με την ανωτέρω απόφαση και άμα τη λειτουργία της 3ης ΜΕΘ Covid-19, επέρχεται άμεσος περιορισμός του αριθμού των χειρουργικών επεμβάσεων, καθώς θα είναι διαθέσιμες μόλις 2 χειρουργικές αίθουσες καθημερινά (συν μία για τις ανάγκες του Μαιευτηρίου), οι οποίες θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν σχεδόν αποκλειστικά μόνο τα απολύτως επείγοντα περιστατικά.

Με βάση τα παραπάνω κρίνουμε, ότι η σχεδόν κατά αποκλειστικότητα αντιμετώπιση βαρέως πασχόντων ασθενών με Covid-19 από το Π.Γ.Ν.Ι., αποτελεί δυσμενέστατη εξέλιξη, τόσο για την εκπαίδευση των φοιτητών μας, όσο και για την αντιμετώπιση των ασθενών και δηλώνουμε πως με τις παραπάνω συνθήκες αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στο εκπαιδευτικό και κλινικό μας έργο. 

Με πλήρη επίγνωση της σφοδρότητας της υγειονομικής κρίσης, αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη μη επαρκή συμμετοχή των υπολοίπων Νοσοκομείων της Περιφέρειας Ηπείρου στο σχεδιασμό αντιμετώπισής της και να αποδεχθούμε τη μετατροπή του Νοσοκομείου μας, το οποίο είναι το μοναδικό που μετέχει στην εκπαίδευση φοιτητών και προσφέρει εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες, πρακτικά σε Νοσοκομείο μιας νόσου, όταν υπάρχουν όλες οι δυνατότητες επανασχεδιασμού των μέτρων. 

Σας καλούμε, έστω και τώρα, να προβείτε σε όλες τις ενέργειες που θα οδηγήσουν στην αποσυμφόρηση του Π.Γ.Ν.Ι., από τη σχεδόν αποκλειστική κάλυψη των αναγκών νοσηλείας σε ΜΕΘ περιστατικών Covid-19, με την ανάπτυξη αντίστοιχων κλινών στα υπόλοιπα Νοσοκομεία της Περιφέρειας, ακόμη και αν αυτό προϋποθέτει στελεχιακή και ιατροτεχνολογική ανακατανομή.


Με τιμή,


Δ/ντής Α  Χειρουργικού Τομέα

Μιχαήλ Χ. Μήτσης, Καθηγητής Χειρουργικής-Μεταμοσχεύσεων

Δ/ντής Β  Χειρουργικού Τομέα

Ευστάθιος Λυκούδης, Καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής


Δ/ντής Α  Παθολογικού Τομέα

Χαράλαμπος Μηλιώνης, Καθηγητής Παθολογίας


Δ/ντής Β  Παθολογικού Τομέα

Λάμπρος Μιχάλης, Καθηγητής Καρδιολογίας


Δ/ντής Τομέα Ψυχικής Υγείας

Θωμάς Υφαντής, Καθηγητής Ψυχιατρικής


Δ/ντρια Εργαστηριακού Τομέα

Μαρία Αργυροπούλου, Καθηγήτρια Ακτινολογίας


Διατομεακά

Βασίλειος Κουλούρας, Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας


Δ/ντής Αναισθησιολογικής Κλινικής

Πέτρος Τζίμας, Αναπληρωτής Καθηγητής Αναισθησιολογίας


Δ/ντής Ιατρικής Υπηρεσίας

Αναστάσιος Κορομπίλιας, Καθηγητής Ορθοπαιδικής


Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου

Ιωάννης Καστανιουδάκης, Καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]