Αντιδράσεις των κομμάτων στα κυβερνητικά μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια


 Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα που ανακοίνωσε για την ενίσχυση των νοικοκυριών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το τεράστιο κόστος που προκαλεί η ενεργειακή κρίση, ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης


“Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ακρίβεια με τεχνάσματα και όχι με την ουσιαστική στήριξη που έχει ανάγκη η κοινωνία” επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


ΚΙΝΑΛ: Με ανεπαρκή και προσωρινά μέτρα δεν αντιμετωπίζεται η ακρίβεια


«Οι σημερινές συμπληρωματικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης εξαντλούνται και πάλι σε ανεπαρκή και προσωρινά μέτρα, που δεν προστατεύουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την ακρίβεια», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου. Προσθέτει ότι τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίοι είναι ανεπίτρεπτο να φορτωθούν νέα μεγάλα βάρη, που δεν οφείλονται μόνο σε διεθνείς εξελίξεις, αλλά και στην απουσία κάθε προετοιμασίας από την κυβέρνηση.


Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι τα μέτρα για το ρεύμα δεν καλύπτουν την κατανάλωση μιας τετραμελούς οικογένειας, το επίδομα θέρμανσης δεν καλύπτει την μεσαία τάξη, αλλά και την πραγματική επιβάρυνση των ασθενέστερων. Επίσης, δεν περιλαμβάνεται τίποτε για τις αυξήσεις στις τιμές προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης, μια και το αυξημένο κόστος των επιχειρήσεων μετακυλύεται στον καταναλωτή.


Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής απαιτείται:


· Ένας μηχανισμός -ρήτρα- άμεσης στήριξης για τα νοικοκυριά, όταν οι αυξήσεις στο ρεύμα, τα επιβαρύνουν σημαντικά.


· Όπως έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μείωση των φόρων στα καύσιμα, του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ουσιαστική αύξηση του κατώτερου μισθού.


· Έλεγχοι των αρμοδίων αρχών για την πάταξη της αισχροκέρδειας.


ΚΚΕ: Κατάργηση ειδικών φόρων κατανάλωσης και ΦΠΑ σε καύσιμα και ενέργεια


«Άνθρακας ο θησαυρός» των κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη των λαϊκών νοικοκυριών, «αφού η κυβέρνηση αφήνει στο απυρόβλητο τόσο τους δυσβάσταχτους φόρους στα καύσιμα όσο και την πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου, που ευθύνονται για την ενεργειακή φτώχεια», αναφέρει το ΚΚΕ, σε σχόλιό του, για τις αυξήσεις στο ρεύμα και τη θέρμανση.


«Είναι πρόκληση η κυβέρνηση να εμφανίζει την “ενεργειακή κρίση” ως ένα περίπου “εξωγενές φαινόμενο”, ενώ είναι ακριβώς η πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας και της λεγόμενης “πράσινης μετάβασης”, που οδηγεί στην εξάρτηση απ’ τις διακυμάνσεις της διεθνούς αγοράς, κάτι που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις», προσθέτει το ΚΚΕ.


«Το λιγότερο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών είναι να κάνει δεκτή την τροπολογία του ΚΚΕ για την κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα και την ενέργεια», καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.


ΜέΡΑ 25: Ψίχουλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν – Δεν απαντούν στις ανάγκες της κοινωνίας


Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «τα ψίχουλα που ανακοίνωσαν ο κ. Σταϊκούρας, ο κ. Σκυλακάκης και ο κ. Σκρέκας, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική ανάσχεση του κύματος της ενεργειακής -και όχι μόνο- ακρίβειας, ούτε και βέβαια απαντούν έστω και στο ελάχιστο στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας».


Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Κριθαρίδη, δεν κρύβονται γιατί «μία μόλις μέρα αφού τα “λεφτόδεντρα” ανακαλύφθηκαν ξαφνικά για ατελέσφορες κούρσες εξοπλισμών των εθνικών νταβατζήδων, οι αρμόδιοι υπουργοί ανακοίνωσαν δήθεν μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης».


Θέση του ΜέΡΑ25 είναι ότι «μόνο μέσα από την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του αγαθού) και την κοινωνικοποίηση της ΔΕΗ μπορεί να υπάρξει πραγματικά ακύρωση των αυξήσεων στην τιμή του ρεύματος».

ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]