Με ” κούρεμα” πόρων ,όρους και …επιτήρηση τυχόν εκχώρηση ΕΝΦΙΑ στους Δήμους

 


Δεν θα είναι ” αναίμακτη” για τους δήμους τυχόν εκχώρηση σ΄αυτούς του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα μ΄όσα ανάφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών , Στέλιος Πέτσας , μιλώντας στο Olympia Forum, τυχόν εκχώρηση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους , θα γίνει με όρους και κυρίως με “αντικατάσταση” , δηλαδή κατάργηση αντίστοιχων πόρων που λαμβάνουν σήμερα.

Ο κ. Πέτσας , τόνισε ότι δεν θέτει το θέμα της εκχώρησης του ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση.

” Αν όμως η Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας”, είπε,” επιθυμεί να μεταφερθούν στους δήμους τα ν έσοδα από τους δήμους , τότε” ως κυβέρνηση” είμαστε ανοιχτοί να το συζητήσουμε”,

Όχι όμως τώρα ,πρόσθεσε , αλλά εντός “του 2022 που θα είναι έτος αναμόρφωσης των ΚΑΠ και κατά τη δική μου πρόταση (σημ:Προς την κυβέρνηση) και αύξησης των ΚΑΠ”,

Σε μια τέτοια περίπτωση υπογράμμισε , ” θα έχουμε αντικατάσταση άλλων πόρων ” . Και ” για να μην αδικηθούν οι πιο φτωχοί δήμοι» πρόσθεσε, θα υπάρξει “ένας μηχανισμού «εξισορρόπησης» που θα εξασφαλίζει ότι όχι μόνο δεν θα χάσει αλλά ίσως θα πάρει και περισσότερα χρήματα μέσα από μια λελογισμένη αναμόρφωση των ΚΑΠ το 2022.Ώστε να αντιλαμβάνονται” οι δήμοι σημείωσε,”ότι μια μακρά περίοδο συρρίκνωσης των πόρων πέρασε και πάμε σε αύξηση ενδεχομένως και με τον ΕΝΦΙΑ μέσα” .

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών , απέκλεισε κατηγορηματικά οι δήμοι να είναι εκείνοι αρμόδιοι να προσδιορίζουν το ύψος του ΕΝΦΙΑ.

Η όποια αναμόρφωση του ύψους του ΕΝΦΙΑ είπε , θα εξακολουθήσει να γίνεται με το σημερινό σύστημα , δηλαδή την αναπροσαρμογή των Αντικειμενικών Αξιών , “όποτε το αποφασίζει η αρμόδια Επιτροπή” , των συναρμόδιων υπουργείων .

Επίσης εξέφρασε τη ριζική διαφωνία του , να τον εισπράττουν απευθείας οι δήμοι .«Κατά την προσωπική μου άποψη, η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ δεν θα πρέπει να ανατεθεί στους δήμους. Θεωρώ ότι θα πρέπει να παραμείνει στην ΑΑΔΕ, καθώς αυτός είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος να έχουμε τα ποσοστά εισπραξιμότητας που έχουμε και σήμερα και να μην υπάρξει κίνδυνος καθίζησης των εσόδων», ανέφερε .

Σε μια τέτοια περίπτωση ωστόσο, ουδείς αποκλείει στο μέλλον – και όχι στο τόσο μακρινό”, η απόδοση των αναλογούντων πόρων του ΕΝΦΙΑ στους δήμους , να είναι ανάλογη , όπως άλλων φόρων , οι οποίοι αποδίδονται “πετσοκομένοι” δημιουργώντας ήδη μια νέα μεγάλη “γενιά” παρακρατηθέντων.

Όπως επίσης και η μη εκχώρηση του δικαιώματος – αρμοδιότητας , να καθορίζουν οι ίδιοι οι δήμοι, με βάση τις ανάγκες και τους σχεδιασμούς τους , ανά γειτονιά , συνοικία , οικισμό , δημοτική κοινότητα, το ύψος του ΕΝΦΙΑ, ως “ανταποδοτικού χαρακτήρα” , ακυρώνει ουσιαστικά την όποια πρόθεση και τους αρχικούς λόγους διεκδίκησης της εκχώρησης του .

news-ta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]