Από το Ζάλογγο μέχρι όπου υπάρχουν Ελληνίδες!Εκδήλωση τιμής στην αυτοθυσία των γυναικών με την παρουσία συλλόγων από κάθε γωνιά της Ελλάδας !


 Από το Ζάλογγο μέχρι όπου  υπάρχουν Ελληνίδες-

Εκδήλωση τιμής  στην αυτοθυσία των γυναικών με την παρουσία συλλόγων από κάθε γωνιά της Ελλάδας 

Την αυτοθυσία των Ελληνίδων που επέλεξαν να πέσουν στο γκρεμό, επιλέγοντας τον θάνατο από τη σκλαβιά και την ατίμωση τίμησαν σύλλογοι και φορείς από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σημείο αναφοράς ήταν το Ζάλογγο και οι Σουλιώτισσες, ενώ στην εκδήλωση  που λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ωρωπού, συμμετείχαν μεταξύ άλλων  εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και χορευτικά από πολλές γωνιές της Ελλάδας όπου καταγράφηκαν παρόμοια με το Ζάλογγο περιστατικά αυτοθυσίας γυναικών.Η ιδέα ανήκε στον πρόεδρο της Τ.Κ Καμαρίνας Θοδωρή Δράκο και "αγκαλιάστηκε" από τις Τοπικές Κοινότητες Κρυοπηγής και Ωρωπού, την Π.Ε και τον Δήμο Πρέβεζας. Kάποιοι από τους προσκεκλημένους κατάφεραν να ανέβουν στον Ιερό Βράχο και να αποτίσουν φόρο τιμής στις Σουλιώτισσες ωστόσο το κεντρικό κομμάτι της εκδήλωσηςπραγματοποιήθηκε στον Ωρωπό παρουσία μεταξύ άλλων του αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Στράτου Ιωάννου, του δημάρχου "Γεωργίου Καραϊσκάκη" Περικλή Μίγδου, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Καραμανίδη, των αντιδημάρχων Πρέβεζας Κώστα Ακρίβη, Αθηνάς Κωνσταντάκη και Γρηγόρη Κουμπή, Ζαλόγγου Γιώργου Σαριάνογλου , Λούρου Νίκου Παγγέ , Χίου Γιώργου Πατερμού των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων Καμαρίνας, Κρυοπηγής και Ωρωπού κυρίων Δράκου, Τσούτση και Διαμάντη, της λιμενάρχη Ματίνας Μαργέλη εκπροσώπων συλλόγων , φορέων και αρκετών κατοίκων της περιοχής. Την εκδήλωση άνοιξε ο αντιδήμαρχος Δ.Ε Ζαλόγγου Γιώργος Σαριάνογλου, ο οποίος και μετέφερε τον χαιρετισμό του δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου που απουσίαζε λόγων ανειλημμένων υποχρεώσεων στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας την αυτοθυσία των γυναικών του Ζαλόγγου και το χρέος για την απότιση φόρου τιμής σε όλες τις γυναίκες που έπεσαν ηρωϊκά και σε άλλες γωνιές της Ελλάδας. Ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου χαρακτήρισε συγκλονιστικό το γεγονός του τραγικού τέλους των γυναικών του Ζαλόγγου το οποίο είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο υπογραμμίζοντας ότι τιμούμε όλες τις Ελληνίδες που επέλεξαν τον θάνατο από την σκλαβιά. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος  του Δήμου “Γεωργίου Καραϊσκάκη” Περικλής Mίγδος αναφερόμενος στα γεγονότα του Σέλτσου με την επισήμανση ότι η ανθρώπινη ζωή δεν διαπραγματεύεται, ενώ για την θυσία των γυναικών της Χίου μίλησε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Πατερμός.


Η αντιδήμαρχος Πρέβεζας Αθηνά Κωνσταντάκη επικέντρωσε την παρέμβασή της στην θέση της γυναίκας στον αγώνα, υπογραμμίζοντας ότι οι γυναίκες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στους αγώνες για την ελευθερία χωρίς ποτέ να αξιώσουν τιμές, ενώ αγωνίστηκαν ισάξια δίπλα στους άνδρες. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απέστειλε και ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Μπάρκας.  Ξεχωριστή ήταν η στιγμή της παρουσίασης του χορού του Ζαλόγγου από το Σώμα Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης "Σουλιώτες", ενώ στην συνέχεια σύλλογοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας παρουσίασαν ιστορικό των δικών τους γεγονότων και χορευτικά από τον τόπο τους. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμη ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Ξάνθης, ο Εξωρραϊστικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Ν.Σαμψούντας "Η Αμισσός", το "Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας", ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Πυρσός" Νάουσας ,χορευτικό από τον Δήμο Καλαμάτα Μεσσηνίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Αναγέννησις" Ακράτας, η Χιακή Ένωση Ελευσίνας και το Χορευτικό Δήμου Πρέβεζας. Μετά το τέλος της εκδήλωσης που παρουσίασε η δημοσιογράφος Αθηνά Παππά έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων ,ενώ η συνάντηση τιμής και μνήμης στις ηρωίδες του Ζαλόγγου και όλης της Ελλάδας ανανεώθηκε για την επόμενη χρονιά.
Δημ.Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]