Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με εκείνο του κορωνοϊού


 Το  αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με του κορωνοϊού ,όπως  είπε νωρίτερα κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας ,η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Το CDC και  όλοι οι επιστημονικοί φορείς έχουν πει ξεκάθαρα ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με εκείνο της covid-19  ή άλλα εμβόλια ,σημείωσε.

Για να εμβολιαστεί κάποιος για τον ιό της γρίπης ,τόνισε  η κ.Θεοδωρίδου δεν χρειάζεται να κάνει χρονολογικό σταυρόλεξο για τα υπόλοιπα εμβόλια .(π.χ εμβόλιο πνευμονιόκοκκου)



Αναλυτικά  η κ.Θεοδωρίδου ανέφερε:


Πριν λίγες μέρες, στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Υγείας κύριος Πλεύρης ανακοίνωσε την έναρξη της εμβολιαστικής περιόδου κατά του ιού της γρίπης.


​Όπως ξέρετε, από την 1η Οκτωβρίου, το εμβόλιο της γρίπης συνταγογραφείται και μέσω της συνταγογράφησης δημιουργείται ένα ηλεκτρονικό μητρώο το οποίο είναι πολύτιμο εργαλείο για την πληροφόρηση σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη για τη γρίπη στη χώρα μας.


​Τους χειμερινούς μήνες έχουμε την κυκλοφορία πολλών αναπνευστικών ιών, του ιού της γρίπης και εδώ και δύο χρόνια έχουμε και τη συν- κυκλοφορία του ιού Covid.


​Από την αρχή υπήρξε μία μεγάλη ανησυχία για το ποια μπορούσε να είναι η αλληλεπίδρασημεταξύ αυτών των δύο λοιμώξεων: Μεταξύ του ιού της γρίπης και του ιού Covid.


​Μέχρι σήμερα δεν έχουμε μία σαφή γνώση σε τι βαθμό μπορεί να επηρεάσει η μία λοίμωξη την άλλη. Όμως, γνωρίζουμε ότι την περσινή χρονιά είχαμε την ευτυχία, η κινητικότητα του ιού της γρίπης στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, αλλά και πανευρωπαϊκά, να είναι εξαιρετικά χαμηλή, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην εφαρμογή με μεγάλη πειθαρχία των μέτρων ατομικής υγιεινής, την αποφυγή του συνωστισμού και γενικά του συγχρωτισμού, των ταξιδιών και όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί για την Covid.


​Επιδημιολογικά, η γρίπη κορυφώνεται τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο – Μάρτιο. Επομένως τα άτομα που πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη, θα πρέπει να είναι ήδη ανοσοποιημένα από το Νοέμβριο, για αυτό και έχει επιλεγεί η περίοδος αυτή για την έναρξη του εμβολιασμού κατά της γρίπης.


​Ξέρουμε ότι το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο είναι διαφορετικό. Ο ιός γενικά της γρίπης υφίσταται ήπιες ή πιο έντονες μεταλλάξεις, γεγονός που τον κάνει κάθε χρόνο να είναι λίγο ή περισσότερο διαφορετικός.


​Και για αυτό το λόγο, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κάθε χρόνο δίνεται ο τύπος των εμβολίων που πρέπει να παρασκευαστούν και να εφαρμοστούν στους πληθυσμούς των πολιτών μας.


​Φέτος, τα εμβόλια που κυκλοφορούν είναι τετραδύναμα. Δηλαδή περιέχουν δύο στελέχη Α -Victoria που είναι Η1Ν1 και το Cambodian Η3Ν2-και δύο στελέχη Β τα οποία είναι το Wisconsin και το Phuket. Αυτά θα είναι και τα εμβόλια που θα χρησιμοποιήσουμε.


​Να υπενθυμίσω ότι οι δόσεις των εμβολίων είναι 1, ενδομυϊκή και ο εμβολιασμός, και εδώ θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί: Δεν παρεμβαίνει στο σχήμα των εμβολιασμών των υπολοίπων εμβολίων. Δηλαδή δεν υφίστανταισυστάσεις για τήρηση μεσοδιαστημάτων μεταξύ εμβολίων.


​Ο κεντρικός Οργανισμός, ο CDC και γενικά όλοι οι επιστημονικοί φορείς, έχουν διατυπώσει με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και ταυτόχρονα με το εμβόλιο του κορονοϊού, εμβόλιο που έχουμε αυτή τη χρονιά να κάνουμε είτε ως συμπλήρωμα των αρχικών δόσεων, είτε ως τρίτη δόση, καθώς και με άλλα εμβόλια για διάφορες λοιμώξεις, παραδείγματος χάριν, του πνευμονιόκοκκου.


​Όποιος, λοιπόν, πρέπει να εμβολιαστεί για την γρίπη δεν θα πρέπει να κάνει ένα «χρονολογικό σταυρόλεξο» για τον εμβολιασμό του σε σχέση με τα άλλα εμβόλια. Μπορεί και την ίδια ημέρα ή την επόμενη, μετά από δύο ημέρες, τρεις ημέρες, αυτά που ακούγονται μετά από δεκαπέντε ή μετά από είκοσι τρεις ημέρες δεν ευσταθούν επιστημονικά.


​Να θυμίσουμε ότι υπάρχουν οι ομάδες κατά προτεραιότητα που πρέπει να εμβολιαστούν και είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου λόγω επιπλοκών από τη λοίμωξη του ιού της γρίπης.​


​Εν τάχει θα σας τις υπενθυμίσω, είναι ένα παλιό εμβόλιο, όλοι το ξέρουν, άρα χωρίς δισταγμούς το εφαρμόζουν: Είναι η ομάδα των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, είναι παιδιά ηλικίας άνω των 6 μηνών και ενήλικες με υποκείμενα προβλήματα όπως χρόνια προβλήματα από όλα τα συστήματα, αναπνευστικό, κυκλοφορικό, ανοσοανεπάρκειεςκλπ.


Υπάρχει η μεγάλη ομάδα των εγκύων γυναικών που είναι πλέον διευκρινισμένο ότι προστατεύεται και η ίδια η έγκυος και το κύημα και το νεογνό μετά με τον εμβολιασμό, καθόλη τη διάρκεια της κύησης. Δεν υπάρχει δηλαδή ξεχωριστό τρίμηνο που να συστήνεται ο εμβολιασμός της εγκύου.


Άτομα με παθολογική παχυσαρκία είτε ενήλικες, είτε παιδιά. Βλέπουμε ότι η παχυσαρκία, όπως και για τον εμβολιασμό για την Covid, και για τη γρίπη αποτελεί έναν εξαιρετικά επιβαρυντικό παράγοντα.


Έχουμε παιδιά που παίρνουν θεραπεία- έχειμειωθεί ο αριθμός τους βέβαια πια- με ασπιρίνη. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά ηλικίας μικρότερης των έξι μηνών ή με άλλα ευάλωτα άτομα.


Κλειστοί πληθυσμοί όπως προσωπικό, εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών, αστυνομικών σχολών, μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων.


Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση και σε κέντρα διαμονής προσφύγων και μεταναστών.


Πολύ σημαντικός είναι και ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, όπως έχουμε πει και για την Covid. Γενικά αυτές οι δυο λοιμώξεις έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά και ως προς τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων αλλά και ακόμη και στον τρόπο της κλινικής προβολής.


Οι άστεγοι, κτηνίατροι ή άτομα που έρχονται σε επαφή με τα διάφορα ζώα που μπορούν να είναι φορείς του ιού.


Θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία για τους χρονικούς περιορισμούς της λοίμωξης Covid και του αντιγριπικού εμβολιασμού. Άτομα τα οποία είναι ασυμπτωματικά και έχουν θετικό εργαστηριακό έλεγχο, εμβολιάζονται μόλις ολοκληρώσουν το χρόνο της απομόνωσής τους.


Άτομα ασυμπτωματικά που ήρθαν σε επαφή με ένα θετικό κρούσμα, ελέγχονται και είναι αρνητικά, μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.


​Και τέλος, συμπτωματικοί ασθενείς με Covidπρέπει να αναβάλλουν, όπως είναι φυσικό, τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωση τους και υφεθούν τα συμπτώματα τους.


Θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει διασταυρούμενη προστασία μεταξύ της Covid και της λοίμωξης από τους ιούς της γρίπης.


Πολλοί θεωρούν ότι κάνοντας το εμβόλιο Covid προστατεύονται από την γρίπη ή κάνοντας το εμβόλιο της γρίπης προστατεύονται από την Covid. Είναι δυο τελείως ξεχωριστές λοιμώξεις με τελείως ξεχωριστή πορεία και πρόγνωση.


Είναι σημαντικό να πούμε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε επειδή την προηγούμενη χρονιά η γρίπη δεν μας επισκέφθηκε. Πανευρωπαϊκά 33 δείγματα συνελέγησαν για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αλλά δεν θα πρέπει, επαναλαμβάνω, να εφησυχάζουμε γιατί η ανοσία της κοινότητος- λόγω του γεγονός ότι πέρσι δεν είχαμε τον αντιγονικό ερεθισμό, την κυκλοφορία του ιού- είναι μειωμένη. Επομένως έχουμε στην κοινότητα μειωμένη ανοσία, έχουμε μια σχετική, που δεν θα θέλαμε, χαλάρωση των μέτρων, είτε λόγω κόπωσης, είτε λόγω υπερβολικής εμπιστοσύνης ότι μέχρι τώρα έχουμε πάει καλά, δεν έχουμε αρρωστήσει, έχουμε εμβολιαστεί και γενικά ο ιός της γρίπης είναι ένας ιός που δεν πρέπει να του έχουμε εμπιστοσύνη. Κάθε φορά μπορεί να έχει και ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο.


Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι αυτός ο χειμώνας θα είναι εξίσου ευοίωνος όπως ο περσινός, ως προς την γρίπη, δεν θα μας δείξει το σκυθρωπό ή απειλητικό του πρόσωπο ο ιός της γρίπης. Αλλά πρέπει όλοι να εμβολιαστούν έγκαιρα με τα γνωστά και ασφαλή εμβόλια.


Και όταν λέω έγκαιρα, να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα αυτοί που ανέφερα ότι είναι τα άτομα αυξημένου κινδύνου.


Επομένως νομίζω ότι το βασικό μήνυμα της σημερινής κουβέντας είναι όσοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο τους να το κάνουν και να μην υπολογίζουν χρονοδιαστήματα μεταξύ του εμβολίου της γρίπης και των άλλων εμβολίων, για να μπορέσουν να είναι προστατευμένοι προς μία λοίμωξη που δεν ξέρουμε αν συμπέσει με λοίμωξη από τον κορονοϊό, ποια επίδραση μπορεί να έχει στην υγεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]