Ιωάννινα:Έκδοση βιβλίου για το ρόλο της «Ευεργεσίας και της Παιδείας» στην Επανάσταση του 1821



Το βιβλίο «Ευεργεσία και Παιδεία», που εκδόθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου  ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων «Ζωσιμάδες» κ.  Σπύρος Εργολάβος.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ατην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

 «Τα χρόνια που προηγήθηκαν του 1821,  τα Ελληνικά Γράμματα   αναπτύχθηκαν είτε μέσω της Εκκλησίας, είτε μέσω των εμπόρων που πολλές φορές αφιέρωσαν τη ζωή τους μόνο και μόνο για να βοηθήσουν την πατρίδα και το έθνος και χωρίς αυτούς δεν θα ετοιμαζόταν το κλίμα ώστε να έχουμε στη συνέχεια την Επανάσταση του 1821. Ευχαριστώ τον κ. Σπ. Εργολάβο ο οποίος με δικό του αρχείο, τιμώντας τους Έλληνες Ευεργέτες,   οι περισσότεροι των οποίων ήταν Ηπειρώτες, που  δουλεύοντας απανταχού της γης έφτιαξαν με το πουγκί  και την ψυχή τους το Νέο Ελληνικό κράτος. Του λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ για το πόνημα αυτό, το οποίο  είναι παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές για να μας θυμίζει,  ότι αυτό που λέγεται «Γιάννενα πρώτα στα άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα» ήταν γεγονός, καθώς ετοίμασε τους μετέπειτα αγωνιστές του 1821». 


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων «Ζωσιμάδες» κ.  Εργολάβος, σημείωσε μεταξύ άλλων: 

«Σημειολογικά στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται το μεγάλο πολιτικό και πνευματικό κίνημα που άρχισε από την Αρχαία Ελλάδα με επικεφαλής τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, και συνεχίζεται και ολοκληρώνεται στα νεότερα χρόνια με τους μεγάλους Ηπειρώτες Ευεργέτες, οι οποίοι ήταν οι μεγαλύτεροι Διαφωτιστές στην πατρίδα μας. Αυτοί πρόσφεραν τα φώτα πριν και μετά την Επανάσταση, και για αυτό το λόγο ανέδειξαν την ιδιαίτερη πατρίδα μας, την Ήπειρο, ως την πατρίδα των Εθνικών Ευεργετών και Δασκάλων του Γένους. Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη».  



              


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]