Στα Ιωάννινα το πρώτο εκπαιδευτικό ταξίδι του έργου REInSER για τους πρόσφυγες

 


Στα Γιάννενα διοργανώνεται το πρώτο εκπαιδευτικό ταξίδι του έργου «REInSER:  Refugees’ Economic Integration through Social Entrepreneurship» από την ερευνητική  ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου  

Το πρώτο εκπαιδευτικό ταξίδι του έργου «REInSER: Refugees’ Economic Integration through Social  Entrepreneurship» - «Οικονομική Ένταξη Προσφύγων μέσω της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας»  διοργανώνεται από την ερευνητική ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και  θα πραγματοποιηθεί από την 28η Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου 2021, στην πόλη των  Ιωαννίνων.  

Σκοπός του ταξιδιού είναι η απόκτηση και βελτίωση ικανοτήτων των συμμετεχόντων μέσω  εκπαιδευτικών εργαστηρίων, επισκέψεων και συναντήσεων με τοπικούς φορείς, παρουσιάσεων  καλών πρακτικών, ομιλιών, ανταλλαγής εμπειριών και συζητήσεων γύρω από την μεταφορά καλών  πρακτικών στις χώρες της κοινοπραξίας του έργου.  

Στο εκπαιδευτικό ταξίδι θα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Σερβία,  την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Σλοβενία και την Κροατία, μέλη του προσωπικού των εταίρων και των  συνεργαζόμενων φορέων του έργου καθώς και εκπρόσωποι φορέων που έχουν αναγνωριστεί, μετά  από έρευνα στο πλαίσιο του έργου, ως καλές πρακτικές. Οι εργασίες του πρώτου εκπαιδευτικού  ταξιδιού θα διεξαχθούν υβριδικά.  

Ο Καθηγητής Αχιλλέας Καμέας, Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου REInSER και επικεφαλής της  ερευνητικής ομάδας DAISSy του ΕΑΠ, δήλωσε: «Το έργο REInSER επιχειρεί μία καινοτόμα  προσέγγιση, μέσω της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, στο φλέγον θέμα της ένταξης των  προσφύγων στις κοινωνίες των χωρών του Αδριατικής-Ιονίου που τους φιλοξενούν. Είναι σημαντικό  πλεονέκτημα για την Ελλάδα, και ειδικότερα για την Περιφέρεια της Ηπείρου, ότι ένα από τα  εκπαιδευτικά ταξίδια καθώς και μία πιλοτική δράση θα υλοποιηθούν στην χώρα μας καθώς, με αυτό  τον τρόπο, μεγάλος αριθμός φορέων θα έχει την ευκαιρία να εμπλακεί στην υλοποίησή του και να  επωφεληθεί από τις δυνατότητες διεθνούς δικτύωσης, συνεργασίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας  από τις 5 χώρες του εξωτερικού της κοινοπραξίας του έργου». 

Οι στόχοι του έργου REInSER  

Κύριος στόχος του έργου REInSER είναι να συμβάλει στη βελτίωση των προοπτικών των προσφύγων  για οικονομική, και, ευρύτερα, κοινωνική ένταξη στις χώρες υποδοχής της περιοχής Αδριατικής- 

Ιονίου, με τη χρήση προσεγγίσεων κοινωνικής οικονομίας και ιδιαίτερα κοινωνικής  επιχειρηματικότητας και με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων δικτύωσης και μεταφοράς γνώσεων  της διεθνικής καθώς και της διατομεακής συνεργασίας σημαντικών εμπλεκόμενων φορέων.  
Ο μακροπρόθεσμος στόχος του έργου REInSER είναι η αύξηση των ευκαιριών των προσφύγων  αφενός να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά και να επιδιώξουν ενεργά την ένταξή τους στις  κοινωνίες υποδοχής τους, και αφετέρου, να συνεισφέρουν στην βιώσιμη τοπική και περιφερειακή  ανάπτυξη δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και νέες, κοινωνικά υπεύθυνες, επιχειρήσεις.  
Οι εταίροι του έργου REInSER  
Για την υλοποίηση του έργου REInSER συμπράττουν 8 εταίροι (ακαδημαϊκά ιδρύματα, οργανισμοί  υποστήριξης επιχειρήσεων και τοπικές αρχές) από 6 χώρες της περιοχής Αδριατικής- Ιονίου, και  συγκεκριμένα από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Σλοβενία, τη Σερβία, την Κροατία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη.  
Από την Ελλάδα, εταίρος του έργου είναι η ερευνητική ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού  Πανεπιστημίου και συνεργαζόμενοι φορείς η Ειδική Υπηρεσία «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, Τομέας  Απασχόλησης & Κοινωνικής Οικονομίας» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η  Αναπτυξιακή Καρδίτσας ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. και η Αναπτυξιακή Τρικάλων e-Trikala Α.Ε..  
Αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου REInSER  
Το έργο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχει τα εξής κύρια αποτελέσματα:  
1. Τη δημιουργία ενός καινοτόμου διεθνικού δικτύου συνεργασίας που θα φέρει σε επαφή  εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, κυβερνητικούς φορείς, ΜΚΟ, κοινωνικούς  επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς και πρόσφυγες με ένα κοινό πρόγραμμα, το πρώτο του  είδους του στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου.  
2. Την διεθνική ανταλλαγή γνώσεων μέσω εκπαιδευτικών ταξιδιών, συλλογής καλών  πρακτικών, κοινών μεθοδολογιών και προσεγγίσεων.  
3. Μια επιχειρηματική «εργαλειοθήκη» και πιλοτικές δράσεις (συμπεριλαμβανομένου ενός  hackathon που θα γίνει στην Ελλάδα) που προβλέπουν την ανάπτυξη συγκεκριμένων  κοινωνικών επιχειρηματικών ιδεών με πρόσφυγες, και που θα υποστηρίζονται από ένα  πειραματικό κοινωνικό οικοσύστημα.  
4. Την προετοιμασία μίας ολιστικής διακρατικής στρατηγικής και ενός σχεδίου δράσης για την  επιτυχή ένταξη των προσφύγων στις οικονομίες των κοινωνιών που τους φιλοξενούν.  
Χρηματοδότηση του έργου  
Το έργο REInSER υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας Αδριατικής Ιονίου Interreg ANDRION που χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης  και τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) II . 

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο REInSER μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του έργου:  www.reinser.adrioninterreg.eu 
Περισσότερες πληροφορίες για τα έργα και τις δράσεις της ερευνητικής ομάδας DAISSy:  
Ιστοσελίδα : daissy.eap.gr 
Facebook : @DAISSyResearchGroup 
Linkedin : www.linkedin.com/in/daissyresearchgroup/ 
Twitter : @daissy_research 
Instagram : @daissy_researchgroup 
Email : info@daissy.eap.gr 
Πληροφορίες:  
Σίσσυ (Ασπασία) Θεοδοσίου: stheodosiou@eap.gr  
Κώστας Μάντζος: kmantzos@hotmail.com , τηλ. 6946269914 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]