Η Ταξική Πορεία για τη νίκη των διανομέων της e food


 ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ ΤΗΣ efood! ΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!

Μια μέρα μετά την στάση εργασίας των χιλιάδων διανομέων της efood σε όλες τις με μεγάλες πόλεις της χώρας και μια μέρα πριν την αυριανή απεργία κλιμάκωσης, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα μετατρέψει πάνω από 2000 συβάσεις διανομέων σε αορίστου χρόνου. 

Είναι μια ξεκάθαρα μεγάλη νίκη και μια υποχώρηση της εταιρείας σε ένα κεντρικό αίτημα των διανομέων. Είναι μια πρώτη ανακούφιση για τους χιλιάδες εργαζόμενους που εδώ και μέρες βρίσκονται σε αναβρασμό σε όλη τη χώρα και προσπάθησαν να οργανώσουν αυτές τις κινητοποιήσεις. Είναι πρώτα απ’ όλα μια δική τους νίκη. Είναι μια εξέλιξη που γεμίζει με αισιοδοξία συνολικά τους εργαζόμενους στον κλάδο των διανομέων πέρα απ’ τα όρια της efood. Και βέβαια αποτελεί μια υπενθύμιση και ένα μάθημα συνολικά για τους εργαζόμενους και το εργατικό κίνημα ότι όταν οι εργαζόμενοι μαζικά αντιστέκονται και διεκδικούν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα. 

Η εταιρεία μέσω της ανακοίνωσης προσπαθεί να συμμαζέψει τις απώλειες  και να βελτιώσει το προφίλ της μετά το σάλο που δημιουργήθηκε. Μιλώντας για τον «ανθρωποκεντρικό» της χαρακτήρα θέλει να αποκρύψει την εικόνα της κεφαλαιοκρατίας που ενδιαφέρεται μόνο για την κερδοφορία της. Προσπαθεί να καλύψει τα κενά απέναντι σε ανταγωνιστές της, που προσπάθησαν να επωφεληθούνε απ’ τις εξελίξεις. Πάνω απ’ όλα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να ανακόψει σχετικά νωρίς τη ζύμωση, τη συγκρότηση των διανομέων και των κινητοποιήσεων.

Η κυβέρνηση, ο Χατζηδάκης και μαζί τα ΜΜΕ που τους στηρίζουν, προσπάθησαν - κάτω απ’ το φόβο του να εμφανιστούν στο κάδρο των εξελίξεων εργατικοί αγώνες - να πάρουν «αποστάσεις» από την εταιρεία τις τελευταίες μέρες και να αποφύγουν την όποια σύνδεση με το νόμου – έκτρωμα που οι ίδιοι ψήφισαν με τις ανατροπές που η efood προωθεί (freelancer κτλ). Αυτοί που έστειλαν τα ΜΑΤ να κόψουν το δρόμο τους εργαζόμενους υπενθυμίζοντας ότι αποτελούν εχθρούς σε κάθε εργατική κινητοποίηση. Αυτοί που βγάζουν στην παρανομία τους αγώνες και εισήγαγαν με νόμους κάθε μορφή ελαστικής εργασίας. Στην λογική της «αντιπολίτευσης» προσπάθησε κι ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί στο πλάι των κινητοποιήσεων και να ξεπλύνει όλη την αντεργατική πολιτική που εφάρμοσε.

Η αλληλεγγύη και η οργή που εκφράστηκε στα ΜΚΔ βοήθησε στη διεύρυνση της πίεσης στην εταιρεία και έδειξε την ανάγκη συνολικά των εργαζομένων και του λαού να υπάρξουν νίκες και ανάσες απέναντι στην πολιτική της ολομέτωπης επίθεσης, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο και κάτω από το βάρος όλων τελευταίων αντεργατικών νόμων.

Είναι δεδομένο ότι η εταιρεία θα προσπαθήσει άμεσα με πιο «ήσυχο» τρόπο, να ροκανίσει αυτή την υποχώρηση που της επιβλήθηκε και να συνεχίσει στην προώθηση της κατεύθυνσης της που έχει αποφασίσει. Τα κενά στην ανακοίνωση της αποδεικνύουν αυτό ακριβώς.

Η στήριξη της αυριανής απεργίας, η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις  πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ώστε να στεριώνουν καλύτερα τα αποτελέσματα των κινητοποιήσεων και να μπαίνουν βάσεις για τη διεύρυνση δυνατοτήτων των εργαζομένων συνολικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]