Φθινόπωρο ανατιμήσεων – Μέτρα και ελαφρύνσεις εξετάζει η κυβέρνηση


 Στο διαφαινόμενο κύμα ακρίβειας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απαντήσει με μέτρα και ελαφρύνσεις. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεδιπλώσει τη στρατηγική του στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, το επόμενο Σαββατοκύριακο. Το οικονομικό επιτελείο έχει συντάξει σειρά προτάσεων και οι τελικές αποφάσεις αναμένονται μέσα στην εβδομάδα.


Φθινόπωρο ανατιμήσεων σε βασικά είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης προ των πυλών. Εκπρόσωποι της αγοράς προειδοποιούν για σημαντικές αυξήσεις στα ράφια των σούπερμαρκετ, στους λογαριασμούς του ρεύματος και στις αντλίες των καυσίμων.


«Άλλες έχουν περάσει και άλλες θα ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες μέσα στον Σεπτέμβριο. Υπάρχει πολύ μεγάλο κύμα ανατιμήσεων και αφορά βασικά προίόντα, σχεδόν όλα τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ» δήλωσε ο πρόεδρος μικρών και μεσαίων σούπερ μάρκετ Ελλάδας, Γιάννης Πιλίδης.


Από τις αρχές του 2021 καταγράφεται αύξηση 17% στην αμόλυβδη, 19% στο πετρέλαιο κίνησης και 13% στο υγραέριο κίνησης.


«Με τις σημερινές υπάρχουσες διυλιστηριακές τιμές το πετρέλαιο θέρμανσης θα είχε τιμή περίπου στο 1,05. Δηλαδή μια αρκετά αυξημένη τιμή σε σχέση με την περυσινή χρονιά που ξεκίνησε στα 80 λεπτά» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Θέμης Κιουρτζής.

Μέτρα στήριξης με στόχο την απορρόφηση των πιέσεων στο εισόδημα των καταναλωτών αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.


«Η κυβέρνηση θα κάνει όποια παρέμβαση χρειαστεί για να συγκρατήσει τις αυξήσεις σε επίπεδα διαχειρίσιμα» δήλωσε στο OPEN o αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.


«Θα υπάρξουν μέτρα άμεσα θα υπάρξουν μέτρα και μακροχρόνια. Πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε για να αλλάξουμε το ενεργειακό μας μοντέλο γιατί αυτό που έχουμε δεν μπορεί να μας πάει μακριά» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.


Το οικονομικό επιτελείο έχει συντάξει σειρά προτάσεων και οι τελικές αποφάσεις αναμένονται μέσα στην εβδομάδα.


Στο τραπέζι βρίσκεται η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών οι στοχευμένες μειώσεις σε συντελεστές ΦΠΑ και φόρους κατανάλωσης, αλλά και η 3μηνη παράταση του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων.

Ειδικό πακέτο σχεδιάζεται για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας με τη διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης και του κοινωνικού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος να είναι μεταξύ των σεναρίων.


Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ευθύνες στην κυβέρνηση για τις αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών επιρρίπτει με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.


«Στις 16 Ιουλίου καταθέσαμε επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή για φαινόμενα αισχροκέρδειας και χειραγώγησης τιμών που προκαλούν εκρηκτικές αυξήσεις σε τρόφιμα, ενέργεια, πρώτες ύλες. Η κυβέρνηση τόσο καιρό κωφεύει. Η εμμονή της στο δόγμα περί αυτορρύθμισης της αγοράς μας στοιχίζει πολύ ακριβά» ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

«Η κυβέρνηση αδρανεί, αδιαφορεί και κρύβεται, καλύπτοντας το κύμα ανατιμήσεων που ροκανίζει το οικογενειακό εισόδημα» σχολίασε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

«Η κυβέρνηση που υποσχόταν μηδενικές αυξήσεις στο ρεύμα, τώρα παριστάνει τον θεατή στη «ληστεία» νοικοκυριών και επιχειρήσεων» υποστήριξε η Ελληνική Λύση.


Η έκταση των μέτρων στήριξης, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της οικονομίας κατά το τρέχον έτος.

ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]