ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Ιωάννινα:Αισιοδοξία για την ανάδειξη των μολύβδινων ελασμάτων της Δωδώνης

 


Αισιοδοξία για την ανάδειξη του μοναδικού παγκοσμίως συντάγματος μολύβδινων χρηστηρίων πινακίων (ελασμάτων) από το Ιερό και το Μαντείο του Δία και της Διώνης στη Δωδώνη, μέσα από την ένταξή του στον κατάλογο «Μνήμη του κόσμου» της Unesco, δημιουργεί η πρωτοβουλία που ξεκίνησε εδώ και τρία χρόνια, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, με την κατάθεση της σχετικής αίτησης υποψηφιότητας. 

Μετά από συνεργασία που είχε το τελευταίο διάστημα με τη νυν προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων κ. Βαρβάρα Παπαδοπούλου, ενόψει και της επικείμενης συνεδρίασης της αρμόδιας Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco για την εξέταση του φακέλου, ο Δήμαρχος Δωδώνης κ. Χρήστος Ντακαλέτσης απευθύνθηκε με επιστολή του προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ζητώντας να υποστηρίξει το αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Σε τηλεφωνική επικοινωνία της με το Δήμαρχο Δωδώνης, σήμερα Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, η κ. Μενδώνη διαβεβαίωσε πως παρακολουθεί από κοντά το θέμα, η πρόταση υποψηφιότητας ωριμάζει και θα κατατεθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, άρτια, έγκαιρα και πολύ πριν την καταληκτική ημερομηνία, στην Εθνική Επιτροπή της Unesco, για την προώθηση της υποψηφιότητας στο διεθνή οργανισμό που έχει και την ευθύνη της τελικής απόφασης. 

Τι είναι τα ελάσματα
Τα χρηστήρια πινάκια (ελάσματα) είναι μικρά αποτμήματα εύθραυστων, λεπτών φύλλων μολύβδου. Μέσω της χάραξης μικρών κειμένων τεκμηριώνεται άμεσα μία από τις πρακτικές χρησμοδότησης στο Πανελλήνιο Μαντείο και Ιερό του Δία και της Διώνης. Οι προσκυνητές του μαντείου έγραφαν στη μία όψη του μολύβδινου πινακίου το ερώτημά τους και στη συνέχεια το δίπλωναν ή το τύλιγαν, κλείνοντας το ερώτημα στο εσωτερικό του.
Στα ελάσματα διαβάζονται συνολικά 4.216 επιγραφές.
Η κατάσταση συντήρησής τους ποικίλλει: ορισμένα ελάσματα αποκαλύφθηκαν σε θραύσματα, άλλα σε τμήματα που συνδέονται, ενώ υπάρχουν και ακέραια. Το μέγιστο μέρος τους (άνω των 2.500) φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]