47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» στα Ιωάννινα : Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις


 Με τις καλύτερες εντυπώσεις έριξε αυλαία το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στα Γιάννενα στο πάρκο Λιθαρίτσια. Η μαζικότητα των φετινών εκδηλώσεων το καθιστούν σταθμό στη μακρόχρονη διαδρομή του. Χιλιάδες λαού και νεολαίας το αγκάλιασαν, στοιχείο του έντονου ενδιαφέροντος της πόλης για τις πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ.


Στη μικρή «κόκκινη πολιτεία» που προετοίμασαν όλες τις προηγούμενες μέρες με μεράκι τα μέλη της ΚΝΕ, οι χιλιάδες επισκέπτες για δεύτερη μέρα είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν συναυλίες, αφιερώματα και πολιτικές συζητήσεις.



Παράλληλα λειτούργησε έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» με ενδιαφέρουσες εκδόσεις και προσφορές σε λογοτεχνικό, πολιτικό και παιδικό βιβλίο. Την τιμητική του χτες είχαν ο «Ριζοσπάστης» και ο «Οδηγητής» όπου με ταμπλό παρουσιάστηκαν πλήθος ανταποκρίσεων του τελευταίου χρόνου από τα Γιάννενα και την Ήπειρο. Μάλιστα εκατοντάδες επισκέπτες προμηθεύτηκαν το σημερινό φύλλο του «Ριζοσπάστη» που φιλοξενεί αφιέρωμα στα τέσσερα χρόνια αγώνα των εργαζομένων της «Market In» στα Γιάννενα.


Τον ενθουσιασμό των μικρών σε ηλικία επισκεπτών απέσπασε ο πολυχώρος «Κόκκινο Μπαλόνι». Η χτεσινή μέρα ήταν αφιερωμένη στη θεματική ενότητα «Άνθρωπος και εργασία». Εργαστήριο ρομποτικής, «τηλεπαιχνίδι» εργασίας και αθλοπαιδιές διατήρησαν αμείωτο το ενδιαφέρον μικρών και μεγαλύτερων παιδιών, ενώ το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού τούς χάρισε άφθονο χορό και ξεγνοιασιά.



Η χτεσινή βραδιά κορυφώθηκε με τη μεγάλη συναυλία της Γλυκερίας, όπου με τον μοναδικό της τρόπο έκανε τις καρέκλες να «χορεύουν», αφού η συλλογική ευθύνη των επισκεπτών για την αποφυγή συνωστισμού τους υποχρέωσε να παρακολουθήσουν το ξεσηκωτικό μουσικό πρόγραμμα καθήμενοι.


Είχε προηγηθεί μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα στον μεγάλο λαϊκό μουσικό με καταγωγή από την Ήπειρο Βασίλη Τσιτσάνη.


Ενδιαφέρουσες πολιτικές συζητήσεις

Στο μαθητικό στέκι πραγματοποιήθηκε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Ο νέος να γίνει πρωταγωνιστής στους αθλητικούς χώρους και όχι θεατής - καταναλωτής ενός κερδοφόρου θεάματος» για την ιστορία και τη σχέση του εργατικού κινήματος και των κομμουνιστών με τα αθλητικά σωματεία.


Η εκδήλωση αποτέλεσε καρπό - συνέχεια της θεματικής του αθλητισμού που άνοιξε από το περσινό 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στα Γιάννενα και παρουσιάστηκαν ορισμένα πρώτα στοιχεία μιας δύσκολης έρευνας για την ιστορία του αθλητικού κινήματος της πόλης.


Όπως επισημάνθηκε από τους διοργανωτές, τόσο οι Οργανώσεις της ΚΝΕ όσο και του ΚΚΕ δεσμεύονται να δώσουν συνέχεια σε αυτή την έρευνα, κάνοντας κάλεσμα σε όσους μπορούν να βοηθήσουν με πήγες και πληροφορίες να την στηρίξουν.


Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Πάνος Καραγιάννης, μέλος του Τμήματος Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Βλάχος Γιάννης, μέλος της ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εργατικού Αθλητικού Συλλόγου «Ο Μαχητής».


Η εκδήλωση άνοιξε με προβολή βίντεο που συνοψίζει την ιστορία του ποδοσφαίρου τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκόσμια. Αναδείχθηκαν παραδείγματα όπου μέσα από το εργατικό κίνημα πρόβαλαν πρωτοπόροι εργάτες αθλητές που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση των συλλόγων στις φτωχογειτονιές, στα εργοστάσια και στα λιμάνια.


Στην ανάπτυξη αυτού του κινήματος καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι προλετάριοι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής στη δεκαετία του 30.


Το ΚΚΕ και η ΟΚΝΕ ήδη από το 1926 οργανώνουν την παρέμβασή τους, καρπός της οποίας είναι η ίδρυση Εργατικής Αθλητικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα και έκδοσης περιοδικού εργατικού αθλητισμού. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες ανέπτυξαν αργότερα το ΕΑΜ και η ΕΠΟΝ με τη δημιουργία αθλητικών συλλόγων στις γειτονιές, ως λύση στην ανάγκη της λαϊκής ψυχαγωγίας στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής.


Καταγράφονται παραδείγματα όπου μετά τη λήξη των αγώνων οι θεατές αδελφωμένοι, χωρίς να τους χωρίζει η διαφορετική φανέλα, συγκροτούσαν διαδήλωση με αντιπολεμικά, αντιφασιστικά συνθήματα και επαναστατικά τραγούδια που χτυπιούνται άγρια από την κρατική καταστολή. Το αθλητικό κίνημα στην Ελλάδα έχει τους δικούς του μάρτυρες, συλληφθέντες, φυλακισθέντες και εκτελεσμένους αγωνιστές.



«Αγωνιστές που παρέμειναν αμετάβλητοι στα ιδανικά του αγώνα, χωρίς να λογαριάζουν ούτε την ίδια τους τη ζωή. Αλύγιστοι γιατί δεν αποκήρυξαν τις ιδέες τους, δεν κλείστηκαν πίσω στην άμυνα, αλλά βγήκαν επιθετικά μπροστά στον αγώνα για το δίκιο και την προκοπή του λαού μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πάνος Καραγιάννης στην ομιλία του.



Στοιχεία όπως η πειθαρχία, η συγκέντρωση, η αυτοπεποίθηση, η ηρεμία, η αφοβία, που αναδεικνύονται ευεργετικά μέσα από την ενασχόληση με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα με το ποδόσφαιρο, μπολιάστηκαν με τη φλόγα της επαναστατικής πολιτικής. Αυτό το πάντρεμα ανέδειξε ένα ανίκητο μείγμα που διαχρονικά σφυρηλάτησε αγωνιστές βγαλμένους από το καμίνι της πάλης, ικανούς να πρωταγωνιστήσουν σε κάθε αγώνα μέσα και έξω από το γήπεδο, να ηγηθούν μίας ομάδας.


Στα Γιάννενα η ευρεία διάδοση του ποδοσφαίρου την περίοδο του μεσοπολέμου αποτυπώνεται στην ίδρυση των πρώτων αθλητικών ποδοσφαιρικών συλλόγων, όπου στις περισσότερες των περιπτώσεων ιδρυτικά μέλη ήταν κυρίως άτομα από την αστική τάξη της πόλης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ΠΑΣ Αβέρωφ, όπου τα μέλη του προέρχονταν από τα υψηλότερα κοινωνικά στρώματα. Στον αντίποδα η Ιστορία καταγράφει την ίδρυση του Ατρόμητου με έντονα τα λαϊκά χαρακτηριστικά.



«Οι μεταξύ των δύο ομάδων αναμετρήσεις αποτέλεσαν κεντρικό θέμα συζήτησης της τοπικής κοινωνίας. Ο χώρος που μαζεύονταν, έτρωγαν και διασκέδαζαν οι παίκτες του Ατρόμητου ήταν πολλές φορές καταφύγιο αγωνιστών που κρύβονταν από την ασφάλεια», σχολίασε ο Γιάννης Βλάχος στην ομιλία του.


Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη δράση των αθλητικών συλλόγων και τη σύνδεσή τους με το επαναστατικό κίνημα αναδεικνύονται από την πολύκροτη δίκη «Πρίντζου» και την εκτέλεση γνωστών Γιαννιωτών κομμουνιστών στο Σταυράκι Ιωαννίνων το 1948.


Αθλητικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνταν σε φτωχογειτονιές όπως τα Λακκωματα, η Καλούτσιανη, η Καραβατιά έπαιξαν σοβαρό ρόλο στη διακίνηση προκηρύξεων για την κινητοποίηση των Γιαννιωτών ενάντια στις εκτελέσεις. Μαθητές νεολαίοι της ΕΠΟΝ κατάφεραν μέσα από τη δράση τους στους αθλητικούς συλλόγους να φτάσει το μήνυμα παντού.


Το 1956 συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του τότε προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων η ομάδα Εργατική Θύελλα αποτελούμενη από εργάτες και νέους της πόλης.


Από μαρτυρίες φαίνεται ότι αρκετά ποδοσφαιρικά σωματεία εκείνη την περίοδο ήταν στέγη για τους αγωνιστές που όχι απλά κρύβονταν, αλλά αξιοποιούσαν το σωματείο για τη δράση τους και την παρέμβασή τους στην πόλη.


Ειδικά σωματεία που βρίσκονταν στην περιοχή της Καλούτσιανης, στα Ζευγάρια, την Καραβατιά, την Κιάφα αλλά και στο δήμο Ζίτσας. Αρκετά από αυτά ήταν φορέας της παράνομης δουλειάς των κομμουνιστών.


«Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το ΚΚΕ συνέδεσε τη δράση του με την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού στην Ελλάδα ιδιαίτερα με το πιο λαοφιλές άθλημα, το ποδόσφαιρο», επεσήμανε ο Πάνος Καραγιάννης.


«Παρ' όλα αυτά σήμερα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι δεν επιβεβαιώθηκε από την ίδια τη ζωή η αρμονική συνύπαρξη του επαγγελματικού αθλητισμού με τον ερασιτεχνικό όπως τον ονόμαζαν. Ότι θα αναπτύσσονταν δηλαδή παράλληλα και ο ένας θα βοηθούσε τον άλλον», επισημάνθηκε για να διαπιστωθεί ότι δυστυχώς το παιχνίδι σήμερα παίζεται έξω από το γήπεδο, αφού το εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο είναι μία επιχείρηση κέρδους και εξουσίας, μέσα αλλά κυρίως έξω από τα γήπεδα.



«Ποια σύγχρονη ανάγκη του λαού και της νεολαίας σχετικά με τον αθλητισμό λύνει ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός;», αναρωτήθηκε ο ομιλητής για να δώσει έμφαση στον νέο νόμο Αυγενάκη και στην ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την επιχειρηματική δράση στον Αθλητισμό.


Από την πλευρά του, ο Γιάννης Βλάχος διαπίστωσε: «Τα ερασιτεχνικά σωματεία είναι το αποκούμπι του εργαζόμενου, του μαθητή, του νεολαίου, στη γειτονιά, στο χωριό, είναι μια διέξοδος. Σήμερα και μετά την υποβάθμιση που μεθόδευσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις και με κερασάκι το νομοσχέδιο Αυγενάκη που ουσιαστικά διαλύει αυτά τα σωματεία, μπαίνει ταφόπλακα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό».


Η εκδήλωση έκλεισε με την επισήμανση ότι η ανάγκη κατάργησης της επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό «πρέπει να μπει στην ημερήσια διάταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, των διεκδικήσεων της νεολαίας, των μαθητών και των φοιτητών», τόνισαν και οι δυο ομιλητές.


Για το Πανεπιστήμιο των αναγκών μας

Στο φοιτητικό στέκι πραγματοποιήθηκε εκδήλωση «Για το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και των δυνατοτήτων της εποχής μας», με ομιλήτρια την Αφροδίτη Κτενά, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Έρευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.


Στην εκδήλωση αναλύθηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ για το σύγχρονο πανεπιστήμιο με την ανάδειξη πλευρών από την έκδοση του Τμήματος Παιδείας και Έρευνας «Για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας».


Η ομιλήτρια σκιαγράφησε τον ρόλο των συστημάτων Εκπαίδευσης σε κάθε κοινωνία, που έρχεται να υπηρετήσει τους σκοπούς της εκάστοτε κοινωνίας.


Πάνω σε αυτόν τον άξονα ανέδειξε τις διαφορές του πανεπιστημίου στον καπιταλισμό από αυτόν στον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.


«Δεν υπάρχει ουδέτερα ταξικά ανάπτυξη της επιστήμης», επισήμανε η ομιλήτρια, φέρνοντας σειρά παραδειγμάτων από τις παρεμβάσεις της ΕΕ και όλων των αστικών ελληνικών κυβερνήσεων ώστε το ελληνικό πανεπιστήμιο να συμβάλει καταλυτικά στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων σε βάρος την ίδια ώρα των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων των φοιτητών εργατικής προέλευσης.


«Στον αντίποδα το πανεπιστήμιο σε μία σοσιαλιστική κοινωνία στη βάση των κοινωνικοποιημένων μέσων παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό θα επαναπροσδιορίσει σε εντελώς άλλη βάση τις σχέσεις σπουδών - επαγγέλματος.


Η επιλογή των σπουδών δεν γίνεται με κριτήριο το χρόνο απόσβεσης του κόστους σπουδών, δηλαδή τι εισόδημα θα έχει ο απόφοιτος όταν πιάσει δουλειά, αλλά με συνδυασμένα κριτήρια λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις προτιμήσεις και τις ικανότητες του υποψήφιου σπουδαστή, όσο και τις ανάγκες της σοσιαλιστικής κοινωνίας που με τη βοήθεια του κεντρικού σχεδιασμού, του επαγγελματικού προσανατολισμού και που μέσα από ένα σύστημα ουσιαστικής υποστήριξης και αξιολόγησης προσφέρει επιλογές στους υποψήφιους σπουδαστές και τους διασφαλίζει θέσεις εργασίας», τόνισε η ομιλήτρια.


Η εκδήλωση έκλεισε με την επισήμανση ότι οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες παλεύουν για να ανοίξει ο δρόμος για μία κοινωνία στο ύψος των ονείρων και των ανθρώπων, όπου «ο σκοπός της επιστήμης είναι να συμβάλει στο ξαλάφρωμα της ανθρώπινης ύπαρξης από τον μόχθο και τον σκοταδισμό».


902.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]