Ιερά Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου Ασπραγγέλων.....Αγρυπνία τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου στο ξεχωριστό μοναστήρι του Ζαγορίου!






 Ασπράγγελοι Ζαγορίου ....Το τοπωνύμιο προέρχεται από το θηλυκό του σλαβικού επιθέτου dobr-bra-bro που σημαίνει «ο καλός». Το χωριό πήρε τη σημερινή του ονομασία «Ασπράγγελοι», το 1926 από τη μονή Ασπραγγέλων (Ιερά Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου) που υπάρχει στην περιοχή.

Το μοναστήρι     που χτίστηκε το 1470 βρίσκεται στη δυτική πλευρά του όρους Μιτσικέλι 23 χλμ βόρεια των Ιωαννίνων ,σε θέση περίοπτη και σε υψόμετρο 880 μέτρα  με θέα προς τον κάμπο με τους χαμηλούς λόφους της  Ζίτσας που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες - προσκυνητές.

Η Ιερά Μονή πυρπολήθηκε   από τους Γερμανούς το 1943 και καταστράφηκε ολοσχερώς .Αυτή την  καταστροφή μαρτυρούν μέχρι και σήμερα τα σημάδια που υπάρχουν στο εσωτερικό του ναού .


Κάτοικοι της περιοχής ξεκίνησαν τη σταδιακή αναστήλωσή του μοναστηριού  που είναι αφιερωμένο στο Γενέσιο της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου , καταφέρνοντας με πολύ κόπο να το επαναφέρουν στην αρχική του μορφή .

Τελευταίος Ηγούμενος της Μονής υπήρξε ο Εφραίμ ο οποίος εγκαταστάθηκε εκεί το 1926 και μόνασε μέχρι το 1973 οπότε και απεβίωσε.Εργάστηκε ακούραστα παρά τις δυσκολίες της τότε χρονικής περιόδου ενώ   είχε την ατυχία να βιώσει και την καταστροφή της Μονής  από τους Γερμανούς .Οι επισκέπτες αξίζει να περάσουν και από το σημείο που βρίσκεται ο τάφος του , στον προαύλειο χώρο   του ναού και είναι απόλυτα εναρμονισμένος  με το λιτό και απέριττο σκηνικό του   ιερού αυτού τόπου .

Ο πάτερ  Κωνσταντίνος μαζί με 2 ακόμα ιερείς  έχουν αναλάβει την Ιερά Μονή απόλυτα προσηλωμένοι στην ιερή τους αποστολή ......

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί αγρυπνία στις 20.00  για   τη Μεγάλη δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης,την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού !


Αξίζει μία  επίσκεψη στο εν λόγω μοναστήρι   που αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι για την περιοχή του Ζαγορίου  !









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]