Ιωάννινα:"Τώρα να επιστρέψουν για δουλειά οι 11 εργαζόμενοι της Market In"[βίντεο]



Οι 11 εργαζόμενοι της Market In του καταστήματος Χαριλάου Τρικούπη στα Γιάννενα, σήμερα το πρωί παρουσιάστηκαν ζητώντας από τη διεύθυνση του καταστήματος να αναλάβουν εργασία, όπως όρισε και η απόφαση του Εφετείου Ιωαννίνων, επιδικάζοντας ταυτόχρονα την καταβολή των δεδουλευμένων και των  ασφαλιστικών εισφορών τους. 

Η διεύθυνση του καταστήματος δήλωσε άγνοια για τις προθέσεις της εργοδοσίας και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μαζί της, ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να παρουσιαστούν αύριο Τετάρτη, όπου θα τους κοινοποιηθεί η πρόθεση της εργοδοσίας για την εκτέλεση της απόφασης του Εφετείου Ιωαννίνων. 

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την 4η δικαστική απόφαση που δικαιώνει τους εργαζόμενους. Έχουν προηγηθεί προσωρινή διαταγή, ασφαλιστικά μέτρα και απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Ιωαννίνων, που όμως σε όλες τις περιπτώσεις η αλυσίδα σούπερ μάρκετ«Market In» αρνείται να τις υλοποιήσει με την στήριξη τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Κυβέρνησης σήμερα της ΝΔ. Πρακτικά υπάρχει και 5η δικαστική απόφαση και αυτή θετική για τους εργαζόμενους, με την έννοια ότι έχει απορριφθεί το αίτημα της εργοδοσίας τον «Μarket Ιn» για ακύρωση της προσωρινής διαταγής.

Οι εργαζόμενοι εδώ και 4 χρόνια έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν, έναν αγώνα παλικαρίσιο που χτυπήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με επαναλαμβανόμενη καταστολή από τα ΜΑΤ, με μηνύσεις, διώξεις συνδικαλιστών και εργαζομένων, ακόμα και μέσα από τα σπίτια τους. Χαρακτηριστική στιγμή του πολύχρονου αγώνα τους, η επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων με επιστράτευση μπράβων και νονών της νύχτας που χτύπησαν τους εργαζόμενους και την απεργιακή φρουρά του Εργατικού Κέντρα Ιωαννίνων στις 14 Δεκεμβρίου του 2017, ημέρα της πανελλαδικής απεργίας. 

Η πολύκροτη υπόθεση που έχει προκαλέσει σάλο στην τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων έφτασε μέχρι τη Βουλή, όπου στα πλαίσια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης το Γενάρη του 2018, η τότε Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου προκλητικά δήλωσε ότι η Ελληνική Πολιτεία στερείται «ελλείψεις εργαλείων» για την εφαρμογή του εργατικού δικαίου και των αποφάσεων των αστικών δικαστηρίων. Η ίδια για την κρατική καταστολή επιχείρησε να θολώσει τα νερά λέγοντας πως «σε ότι αφορά τώρα τα επεισόδια το ζήτημα ενέχει μια πολυπλοκότητα» και πως κατά την άποψή της«πολύ αστυνομικοί υπερέβαλαν».Υπενθυμίζουμε ότι όταν είναι να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας οι τροπολογίες και τα αντιλαϊκά νομοσχέδια πάνε σύννεφο μέρα, νύχτα.


Αντίστοιχα το κυβερνών σήμερα κόμμα της ΝΔ την περίοδο εκείνη, στο 3ο προσυνέδριο της στα Γιάννενα στις 1 Νοεμβρίου τοποθετήθηκε για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων λέγοντας ότι «υπάρχει τυραννία της μειοψηφίας που δρα αποτρεπτικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» δείχνοντας το ταξικό της μίσος για τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η στάση των δύο κυβερνώντων κομμάτων αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο. Τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας - στην προκειμένη περίπτωση της «Market In»- αποτελούν τον απόλυτο νόμο που υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις. Η «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ και η «ανάπτυξη για όλους» της ΝΔ είναι χιλιοπαιγμένα συνθήματα εξαπάτησης του λαού.

Οι 11 οι εργαζόμενοι της «Market In» μοναδικό αποκούμπι τους έχουν το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νομού μας, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, δεκάδων άλλων Σωματείων και φορέων της πόλης.

Το θάρρος και η αντοχή δεν είναι έμφυτα χαρακτηριστικά των ανθρώπων. Χωρίς την οργάνωση στο σωματείο και την αλληλεγγύη κανείς δεν μπορεί να αντέξει μόνος του την επίθεση της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων της.

Ο πολύχρονος αγώνας των 11 εργαζομένων της «Market In» είναι αγώνας όλων μας. Είναι νικητές γιατί δεν λυγίζουν κόντρα σε «Θεούς και δαίμονες», ο αγώνας τους εμπνέει, διδάσκει, διαπαιδαγωγεί.

Κανένας μόνος, οργάνωση τώρα στο σωματείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]